G. F. Handel - Mesija

G. F. Handel - Mesija

Biblijski oratorij “Mesija” jedno je od najveličanstvenijih glazbenih ostvarenja uopće. Tekstopisac Charles Jennens je 1741. povezao najljepše tekstove o Mesiji iz Staroga i Novog zavjeta u jedinstvenu umjetničku cjelinu, a skladatelj G. F. Händel je ovu snažnu dramu o ljudskom iskupljenju u glazbenom smislu doveo do savršenstva. Oratorij je sastavljen od tri dijela. Središnja osoba je Isus Krist, njegov život i djelovanje. Prvi dio govori o rođenju i djelovanju Mesije, drugi dio donosi muku, smrt i uskrsnu proslavu te pobjedonosni “Aleluja”. U trećem dijelu nas Händel ponovno vraća uskrsnuću i konačnoj pobjedi nad smrću te vjeri u vječni život. Djelo je napisano za svega 24 dana. Kažu očevici da je za vrijeme stvaranja skladatelj proživljavao prave stvaralačke muke. Nije ništa jeo, često se molio i plakao, a doživljeno je iskustvo izrazio riječima: “Vidim otvorena nebesa i Sina čovječjega gdje sjedi zdesna Bogu.” Prva izvedba “Mesije” 1742., bila je izvrsno posjećena. Tada su muškarci zamoljeni da ostave mačeve kod kuće, a žene nose jednostavne haljine kako bi stalo što više publike u dvoranu. U Londonu je “Mesija” izveden 1743. Kada je pjevan poznati zbor br. 42 “Aleluja”, svi su u publici ustali, gosti i kralj George, i tako ostali stajati sve dok zbor nije završio. Otada je u Engleskoj tu melodiju nepristojno slušati sjedeći. Nekoliko dana poslije londonske izvedbe, Händela je posjetio Lord Kinnout. Izrazio je autoru komplimente na “velikoj zabavi” koju je priredio svojim oratorijem. Glazbeni genij mu je na to odgovorio: “Dragi moj gospodine, boljelo bi me kada bih ljudima svojom glazbom pružio samo zabavu i užitak, moj je cilj učiniti ih boljima.” Snimka koju slušamo nastala je godine 1970.U izvedbi sudjeluju Joan Sutherland, Huguette Tourangeau, Werner Krenn, Tom Krause i Dermot Coleman uz Ambrozijanski operni zbor i Engleski komorni orkestar. Dirigent je Richard Bonynge.

O emisiji Klasikom po Drugom

Predstavljanje recentne produkcije klasične glazbe na ležerniji način, kroz različite interprete i glazbenike. Cilj emisije je educirati slušatelje i preporučiti im današnje najbolje glazbenike, ali i one koji su svojom umjetnošću obilježili drugu polovicu dvadesetog stoljeća.

Pročitaj više

Klasikom po Drugom
Klasikom po Drugom

HRT – HR 2 — Glazba, kultura

Predstavljanje recentne produkcije klasične glazbe na ležerniji način, kroz različite interprete i glazbenike. Cilj emisije je educirati slušatelje i preporučiti im današnje najbolje glazbenike, ali i one koji su svojom umjetnošću obilježili drugu polovicu dvadesetog stoljeća.

Najave

G. Rossini - Il vaggio a Reims

Srijeda, 12.05.2021. 00:10 - 02:31

McNair,Valentini Terani,Serra, Studer, Ramey, Raimondi, Surian, Frittoli. Claudio Abado Put u Reims, neka vrst kantate-opere u jednom činu, (a traje gotovo tri sata), skladana je na brzinu, u čast krunidbe ...

G. Verdi - Stiffelio
Srijeda, 19.05.2021. 00:10 - 02:12

I. pl. Zajc - Nikola Šubić Zrinjski
Srijeda, 26.05.2021. 00:10 - 02:32

Sve najave
Poslušajte

V. A. Mozart - La clemenza di Tito
Srijeda, 05.05.2021 22:00

C.W.Gluck - Orfeo ed Euridice
Srijeda, 28.04.2021 22:00

W. A. Mozart - Zaide
Srijeda, 21.04.2021 22:00

W. A. Mozart - Otmica iz Saraja
Srijeda, 14.04.2021 22:00