Hrvatski radio

Drugi program

"Anti-Hero" je treći tjedan zaredom najpopularnija strana pjesma u Hrvatskoj, Taylor Swift predvodi ARC 100

07.12.2022.

20:35

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica albuma Taylor Swift - Midnights

Službena naslovnica albuma Taylor Swift - Midnights

Foto: Taylor Swift/Republic/Universal Music / Universal Music

Taylor Swift treći tjedan zaredom predvodi listu ARC 100 s pjesmom "Anti-Hero", a P!nk je ušla u Top 5 sa singlom "Never Gonna Not Dance Again" i smjestila na trećem mjestu. David Guetta & Bebe Rexha ostali su drugi s pjesmom "I'm Good (Blue)", a četvrti je Ed Sheeran s pjesmom "Celestial". Sam Smith feat. Kim Petras nalaze se na broju pet sa suradnjom "Unholy".

Pjesma "Anti-Hero" jedanaesta je koja je ove godine dospjela na vrh Airplay Radio Charta i sedma koja se na broju jedan zadržala tri ili više tjedana. Istovremeno, singl s albuma "Midnights" šesti puta zaredom predvodi listu Hot 100 magazina Billboard i Službenu listu singlova u Velikoj Britaniji. Isto toliko tjedana, album "Midnights" predvodi Billboard 200, a Taylor Swift listu Artist 100 u Sjedinjenim Državama. Na listi globalnog mjerenja, koja nastaje na temelju podataka kompanije Luminate, singl "Anti-Hero" nalazi se na trećem mjestu. Listu Billboard Global 200, naime, predvodi Mariah Carey sa singlom "All I Want for Christmas Is You".


Jednako tako, Taylor Swift se s dva albuma nalazi u Topu 10 najprodavanijih američkih albuma u 2022. godini. Na broju četiri godišnjeg izdanja liste Billboard 200 nalazi se album "Midnights". Ploča "Red (Taylor's Version)" smjestila se na petom mjestu. Prema mjerenju magazina Billboard, Taylor Swift je drugi najuspješniji izvođač američkog glazbenog tržišta - iza Bada Bunnyja - i najuspješniji ženski izvođač godine u Sjedinjenim Državama.


Priča oko nereda u internetskoj prodaji ulaznica za skorašnju koncertnu turneju "The Eras" dobit će svoj sudski epilog nakon što su obožavatelji Taylor Swift odlučili tužiti Ticketmaster i njezina vlasnika, kompaniju Live Nation Entertainment, izvijestili su Deadline i TMZ. Više od dvadeset fanova, navodi se, optužuje prodavatelja ulaznica za 'prijevaru, namještanje cijena i kršenje prava monopola'. Optužba je nadopunjena i tužbom za 'namjernu prevaru' koja je omogućila preprodavačima da kupe većinu ulaznica i potom je, putem Ticketmastera, nanovo prodaju po bitno većim cijenama. Obožavatelji ističu da Ticketmaster, na taj način, kontrolira primarno tržište prodaje ulaznica, ali i dio sekundarnog na kojemu se nalaze preprodavači.


Singl "I'm Good (Blue)" četvrti puta se nalazi na drugom mjestu i taj rezultat koji su ostvarili David Guetta & Bebe Rexha dio je zanimljive situacije koja se u domaćem radijskom eteru zbiva ove jeseni. Naime, u jedanaest jesenskih lista radijskog emitiranja u Hrvatskoj (prva je objavljena s datumom od 26. rujna) u Top 5 liste ARC 100 dolazilo je svega 12 pjesama, a svega dvije bile su na prvom mjestu. Singlovi "Forget Me" (Lewis Capaldi) i "Unholy" (Sam Smith feat. Kim Petras) dva puta su dolazili do broja dva, a na broju jedan osam puta su se nalazili Elton John & Britney Spears.


P!nk se drugi puta nalazi među prvih pet. Prvi puta je na trećem mjestu bila sa singlom "Irrelevant" na Službenoj radijskoj listi s datumom od 10. listopada. Drugi puta je istu poziciju zauzela ovoga tjedna zahvaljujući pjesmi "Never Gonna Not Dance Again".


Lista ARC 100 ovoga tjedna ima natprosječnih 17 promjena u odnosu na raspored najemitiranijih od prije točno tjedan dana. Među njima se smjestilo šest noviteta dok se 11 pjesama vratilo na chart. Najviši novi ulaz (hot shot debut) zabilježili su Sigala, Gabry Ponte & Alex Gaudino. Singl "Rely on Me" (br. 41) sadrži interpolaciju pjesme "2 Times" koju je Ann Lee objavila devedesetih. Afrojack & James Arthur debitirali su na 45. mjestu sa suradnjom "Lose You", a dva nova ulaza pripadaju singlovima koji prate Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru - "Hayya Hayya (Better Together)" (Trinidad Cardona, Davido and Aisha feat. FIFA Sound, br. 48) i "Tukoh Taka (Official Fifa Fan Festival Anthem)" (Nicki Minaj, Maluma, Myriam Fares, FIFA Sound).


"Tukoh Taka" prva je pjesma u povijesti koja prati Svjetsko nogometno prvenstvo stihovima na engleskom, španjolskom i arapskom jeziku. Izrazito plesnu i pamtljivu stvar izvode i producirali su umjetnici iz različitih zemalja: Sjedinjenih Država, Kolumbije, Libanona, Guatemale i Kanade. Pred mikrofonom su Nicki Minaj, Maluma i Myriam Fares dok su za produkciju bili zaduženi Gordo, Play'N'Skillz i Massari.


"Uvijek sam sanjao priliku poput ove", izjavio je Maluma i podvukao: "Predstavljanje latino glazbe na globalnoj razini, zajedno s divnim umjetnicima koji pjevaju na engleskom i arapskom, podiže na u kulturu na višu razinu." Sličnu sreću izrazila je libanonska umjetnica Myriam Fares istaknuvši kako se nada da će pjesma potaknuti prijenos istočnjačke kulture i arapske glazbe po cijelom svijetu. Ovakav glazbeni projekt u sklopu prestižnog sportskog događaja dio je globalnog svjetskog razmišljanja i poticaj dijaloga različitih kultura diljem svijeta u okviru pop kulture, industrije zabave i stila života.


Pjesma "Tukoh Taka" je službena pjesma FIFA Fan Festivala i prvi puta je izvedena na otvorenju festivala koji je dan uoći Svjetskog nogometnog prvenstva počeo u Dohi, glavnom gradu Katara, zemlje domaćina natjecanja. Prije nje, FIFA je tijekom ove godine inicirala objavljivanje niza pjesama, singlova u izvedbi izvođača s različitih krajeva svijeta i pjesama nadahnutih različitim glazbenim žanrovima. Među izvođačima koji su ih potpisali nalaze se Jung Kook i BTS, Trinidad Cardona, Davido, Aisha, Ozuna, Maitre Gims i RedOne.


Na 68. mjestu Airplay radio Charta prvi puta se našla pjesma "Weapons". Singl Ave Max tematizira činjenicu kako su riječi te koje mogu biti korištene kao snažno oružje u odnosima među ljudima i, to vrlo dobro znamo, često mogu nanijeti veće boli od samog fizičkog ranjavanja. Glazbeni blogovi će Avu Max zvati globalnom pop senzacijom, a njezin singl opisivati tiječima himnično, plesno i povezati ga s plesnim pop zvukom osamdesetih. Među koautorima pjesme "Weapons", koji će se naći na njezinu skorašnjem albumu "Diamonds and Dancefloors", nalaze se Henry 'Circut' Walker i Ryan Tedder.


Ava Max je vlasnica jednog singla koji je prošao brojku od milijardu streamova na Spotifyju do sada. Radi se o pjesmi koja je od nje napravila globalnu senzaciju - "Sweet But Psycho". Brojka na koji se sada singl nalazi je veća od milijarde i 370 milijuna streamanja. Aktualni singl "Weapons" je u tri tjedna postigao više od osam milijuna streamanja na servisu.


Imagine Dragons ostvarili su novi ulaz na listi ARC 100 na 95. mjestu s pjesmom "Symphony". Najveći skok među sto (greatest gainer ARC) potpisuje Nico Santos čija pjesma "One Day (I'm Gonna Break Your Heart)" (br. 42) je ostvarila uspon od 45 mjesta prema naprijed. Najveći skok među 40 najemitiranijih (greatest gainer TFO) pripao je singlu "10:35" (br. 19) s kojim su se Tiesto feat. Tate McRae popeli za 12 mjesta prema vrhu.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) donosi pregled zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.


Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici