Hrvatski radio

Drugi program

ARC 100: Pjesma "Anti-Hero" u izvođenju Taylor Swift šesti puta na vrhu

18.01.2023.

Zadnja izmjena 16:21

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica albuma Taylor Swift - Midnights

Službena naslovnica albuma Taylor Swift - Midnights

Foto: Taylor Swift/Republic/Universal Music / Universal Music

Taylor Swift se, s pjesmom "Anti-Hero", šesti puta smjestila na prvom mjestu liste ARC 100 i srušila osobni rekord radijske popularnosti u Hrvatskoj. Među pet naemitiranijih, smjestili su se singlovi koji su u vrhu Airplay Radio Chart već duže vrijeme - "Celestial" (Ed Sheeran, br. 2), "Lift Me Up" (Rihanna, br. 3), "Never Gonna Not Dance Again" (P!nk, br. 4) i "I'm Good (Blue)", br. 5).

"Anti-Hero" je najuspješniji dosadašnji singl Taylor Swift po broju tjedana boravka na prvom mjestu Službene radijske liste sa šest neuzastopnih tjedana koje provodi na vrhu u Hrvatskoj. Slična situacija, najdulji boravak na broju jedan za američku kantautoricu, zbio se i na američkom tržištu gdje je, prema podacima kompanije Luminate, ostvarila osmi neuzastopni tjedan boravka na vrhu liste Hot 100 magazina Billboard. U Hrvatskoj je doasadašnji rekord bio singl "Look What You Made Me Do" iz 2017. godine s četiri tjedna vladanja Airplay Radio Chartom, a u Sjedinjenim Državama je u periodu 2014-15 sedam tjedana na prvom mjestu bio "Blank Space".


Istovremeno, pjesma je najpopularniji radijski i digitalni singl u Americi i predvodi liste Radio Songs i Digital Songs Sales magazina Billboard, a podaci kompanije Luminate doveli su je i do petog mjesta liste najpopularnijih pjesama na svijetu, Billboard Global 200. Na Službenoj listi singlova u Veliko Britaniji, "Anti-Hero" se smjestio na četvrtom mjestu.


Taylor Swift je iznenadila fanove prošlotjednim gotovanjem na londonskom koncertu grupe The 1975 gdje je izvela upravo "Anti-Hero". S druge strane, The National su najavili izlazak novog albuma, a u najavi albuma Matt Berninger među gostovanja na albumu uvrstio je ono u kojemu sudjeluje - 'Taylor'. Album je najavljen javnim pismom 'To Mrs. Bridgers, England', upućenom Phoebe Bridgers. Naslov pisma refreira se na klasični roman 'Frankenstein' koji je napisala Mary Shelley.


Uz to, ovih dana je CNN prenio vijest da se u Valentinovsko vrijeme u Chicagu biti moguće posjetiti 'breakup bar' nastao tematiziranjem ljubavnih iskustava i pjesama Taylor Swift. Cijelu priču je organizirala event organizacija BucketLister, a tematski je vezan uz sadržaj albuma "1989".


Na listi ARC 100 traje zatišje početka godine i taj manjak glazbenog osvježavanja radijskih programa ilustrira nam činjenica da su se među najemitiranijima našla tek tri noviteta. Najviši novi ulaz među 100 (hot shot debut) i jedini i najviši novitet među 40 najemitiranijih (hot airplay) je "All or Nothing" (Topic x HRVY, br. 34). Noi ulaz ostvarile su i pjesme "Giddy Up" (Shania Twain, br. 45) i "Dancing's Done" (Ava Max, br. 60). Ava Max, na taj način, ima tri singla na ovotjednom Airplay Radio Chartu. Druga dva su "Million Dollar Baby" (br. 15) i "Maybe You're the Problem" (br. 89).


Meghan Trainor je prvi puta ušla u Top 10 s pjesmom "Made You Look" (br. 8), a ženski izvođaču sudjeluju u čak osam od 10 najpopularnijih radijskih singlova u zemlji. Najveći uspon na listi ARC 100 (greatest gainer ARC) ostvarili su Imagine Dragons s pjesmom "Bones" (nr. 59) koja se popela za 23 mjesta prema naprijed. Skokom od 11 mjesta, The Weeknd se najviše popeo među 40 najemitiranijih (greatest gainer TFO) i to zahvaljujući singlu "Take My Breath".


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) donosi pregled zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.


Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici