Hrvatski radio

Drugi program

Beyonce četvrti tjedan predvodi Airplay Radio Chart

09.08.2022.

Zadnja izmjena 08:58

Autor: Goran Komerički

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Foto: Columbia - Menart / Columbia - Menart

Beyonce četvrti puta zaredom predvodi Airplay Radio Chart s pjesmom "Break My Soul"., a Harry Styles zastupljen je s dva singla u Top 5 - "As It Was" se smjestio na trećem, a "Late Night Talking" na četvrtom mjestu. Lady Gaga se vratila na drugo mjesto s filmskom temom "Hold My Hand", a peti je duet "Bam Bam" koji potpisuju Camila Cabello i Ed Sheeran.

Pjesma "Break My Soul" izjednačila se sa singlom "Cold Heart (Pnau Remix)" (Elton John & Dua Lipa) po broju tjedana boravka na vrhu Službene radijske liste u ovoj godini. Više od njih na prvom mjestu liste ARC 100 tijekom 2022. bili su samo "As It Was" (Harry Styles, 7 tjedana) i "Bam Bam" (Camila Cabello feat. Ed Sheeran, 6 tjedana). Radi se o najavnom singlu albuma "Renaissance", njezine sedme studijske ploče u karijeri. Album je objavljen 29. srpnja i u izlaznom tjednu je dospio do prvog mjesta liste Billboard 200.

Prema podacima koje je dostavio Luminate, album "Renaissance" je ostvario najuspješniji tjedni rezultat za jednog ženskog izvođača tijekom 2022. godine, objavio je Billboard. Taj rezultat iznosi 332 tisuće primjeraka ekvivalentne prodaje, a Beyonce je omogućio da bude vlasnica jedinog albuma ženskog izvođača, objavljenog 2022. godine, koji je u ovoj godini došao na prvo mjesto liste američkih albuma. Billboard ističe zanimljivu činjenicu kako, za razliku od njezina prethodna dva izdanja "Beyonce" (2013.) i "Lemonade" (2017.), "Renaissance" nije album iznenađenja odnosno pojavio se tradicionalnim načinom. Najavljen je za izlazak tijekom ipnja i imao svoj najavni single ("Break My Soul").

Ploča "Renaissance" je također, za razlike od dvije prethodne, objavljena i u fizičkim izdanjima CD-a i vinilnog LP-ja - zajedno s digitalnim i izdanjem na streaming servisima - a 72 posto ukupne prodaje ostvareno je direktnom prodajom putem internetskih trgovina. Zanimljivo je kako je vinilno izdanje s alternativnom naslovnicom bilo dostupno u ograničenoj nakladi i to samo putem internetskog dućana na službenoj web stranici Beyonce. Isto mjesto je u prodaji imalo i paket CD albuma s t-shirtom. Prodajni rezultat (od 26 isuća primjeraka) vinilnog LP-ja omogućilo je ploči "Renaissance" da postane najprodavaniji album ženskog R&B/Hip Hop izvođača u formatu vinila u modernoj eri mjerenja (od 1991. godine, kada je Luminate preuzeo mjerenje).

Beyonce će redovno LP izdanje s regularnim coverom u prodaju pustiti 16. rujna pa je za očekivati da će to izdanje ponovno potaknuti odlične rezultate vinilne prodaje.

Jedini album koji je, tijekom ove godine, imao bolji tjedni prodajni rezultat na američkom tržištu, navodi Billboard, je ploča "Harry's House" s kojom je Harry Styles ostvario 521 tsiuću ekvivalentne prodaje za listu Billboard 200 s datumom od 4. lipnja. I upravo je britanski kantautor vlasnik dvaju singlova koji se nalaze unutar ovotjednog Topa 5 hrvatskog radijskog etera. Obje pjesme "As It Was" i "Late Night Standing" - dio su upravo te ploče.

Zanimljivo je kako se u ljetno doba među deset najemitiranijih pjesama u domaćem radijskom eteru nalaze svega dvije pjesme elektroničke plesne glazbe - žanra koji prosječno prevladava među četrdeset - dok sedam singlova (uključujući i soundtrack baladu "Hold My Hand" u izvođenju Lady Gaga) pripada pop glazbi, a jedna (Maneskin - "Supermodel", br. 8) je rock žanra.

Ljetno zatišje radijske selekcije donijela nam je svega četiri noviteta na listi ARC 100 i dvije nove pjesme koje su se prvi puta našle među četrdeset. Najviši novi ulaz na Airplay Radio Chartu (hot shot debut) ostvarila je Jessie Ware s pjesmom "Free Yourself" (br. 73), a najviši novitet unutar Top 40 (hot airplay) potpisuju Imanbek & BYOR za singl "Belly Dancer" (br. 32). Zanimljivo je kako je najveći uspon među sto (greatest gainer ARC, 28 mjesta) ostvarila pjesma "Stay" (The Kid Laroi feat. Justin Bieber, br. 60), singl koji se među najemitiranijih nalazi 55 tjedana.

Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici