Hrvatski radio

Drugi program

Beyonce drugi tjedan zaredom predvodi listu ARC 100

25.07.2022.

23:22

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Foto: Columbia - Menart / Columbia - Menart

Beyonce je drugi tjedan zaredom vlasnica najpopularnijeg stranog singla u domaćem radijskom eteru. Pjesma "BREAK MY SOUL" predvodi listu ARC 100 u četvrtom tjednu boravka na chartu. Harry Styles ostao je drugi sa singlom "As It Was", treća je Lady Gaga s temom iz filma "Top Gun: Maverick", "Hold My Hand", a četvrti su Calvin Harris, Dua Lipa i Young Thug sa suradnjom "Potion". Top 5 zatvara Ava Max s pjesmom "Maybe You're the Problem".

Beyonce tako na najbolji mogući način dočekuje izlazak albuma "Renaissance", ploče koja se očekuje s nestrpljenjem i bit će objavljena ovoga petka. 'Stvaranje ovog albuma omogućilo mi je mjesto za sanjarenje i pronalaženje bijega u strašnom vremenu za svijet', napisala je Beyonce na Instagramu, najavljujući izlazak albuma 'Renaissance' i dodala: 'To mi je omogućilo da se osjećam slobodno i pustolovno u vrijeme kada se malo što drugo pomicalo.' Ploča će biti objavljena ovoga tjedna i sadržavat će 16 pjesama čije naslove je Bey otkrila objavom na Twitteru prošloga četvrtka. Billboard navodi kako se čini da, za razliku od ploče 'Lemonade', ovaj album neće sadržavati suradnje. I dok znatiželjno čekamo petak, možemo zamišljati što li se sve krije iza naziva pjesama kao što su 'I’m That Girl', 'Alien Superstar', 'Virgo’s Groove', 'Thique' ili 'America Has a Problem'. Beyonce je poručila obožavateljima kako se nada da će pronaći radost u glazbi s albuma i da će ih nadahnuti da se osjećaju 'jedinstveno, snažno i seksi'.


Među četrdeset najemitiranijih singlova u Hrvatskoj smjestili su se singlovi različitih žanrova no zanimljivo je da na vrhu prevladavaju pjesme pop izvođača premda aktualni singlovi DJ-ja i producenata - posebice s područja Europe - imaju zamjetnu ulogu među aktualnim singlovima u hrvatskom radijskom eteru. To znači da se 17 pjesama elektroničkog plesnog zvuka, iza kojih stoje DJ-ji, smjestilo među četrdeset. Ipak, vrh liste drži pripadnica R&B scene s house singlom, a svega jedna pjesma u Topu 10 autorski dolazi iz tog miljea- U pitanju je "21 Reasons" s kojom se engleski DJ Nathan Dawe, ostvarivši suradnju s Ellom Henderson, smjestio na 10. mjestu.


Situacija slična onoj od prije točno godinu dana. Tada je na listi ARC 100 boravilo 16 singlova DJ-ja i producenata, ali su tri takve pjesme bile u Top 10. Prije godinu dana vrh je držao Ed Sheeran s pjesmom "Bad Habits", a među prvih deset boravila su dva izvođača koja i danas imaju singl u Top 10. U piatnju su Dua Lipa i Calvin Harris. Prošle godine imali su dva različita singla - "Love Again" (Dua Lipa, br. 2) i Calvin Harris '"By Your Side feat. Tom Grennan", br. 7) dok ove potpisuju suradnju "Potion" (with Young Thug, br. 4). Pjesma "Love Again" čini se dobrodošlim glazbenim sadržajem u ljetno doba, jer je upravo ovoga tjedna ostvarila najveći skok među četrdeset (greatest gainer TFO, 14 mjesta) i smjestila se na 17. mjestu. 


Najveći skok među sto (greatest gainer ARC) zabilježio je britanski produkcijski duo LF System čija pjesma "Afraid to Feel" se pomaknula za 48 mjesta prema naprijed i smjestila na 45. mjestu. Najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay) nalazi se na broju 30 i potpisuje ga njemački kantautor Nico Santos. Radi se o singlu "Weekend Lover".


Ljetna radijska siesta zahvatila je domaći radijski eter tako da su se na listi ARC 100 ovoga tjedna smjestila svega dva noviteta. Najviši novi ulaz (hot shot debut) potpisuje talijanski DJ i producent Raffa FL. Njegov singl "Ritmo" (br. 58) je, zanimljivo, originalno objavljen sredinom kolovoza prošle godine i trebalo mu je punih godinu dana za ulaz u intenzivnije emitiranje domaćeg radijskog etera. Drugi novitet pripao je norveško-talijanskoj kombinaciji koju čine Kygo i Dean Lewis. U pitanju je jedna od dviju njihovih pjesama objavljenih ovih tjedana. Singl "Never Really Loved Me" smjestio se na 74. mjestu.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici