Hrvatski radio

Drugi program

Beyonce sedmi puta na broju jedan liste ARC 100, Harry Styles ima dva singla u Topu 5

29.08.2022.

22:06

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Foto: Columbia - Menart / Columbia - Menart

Beyonce sedmi tjedan zaredom predvodi listu ARC 100 sa singlom "BREAK MY SOUL", a Harry Styles ima dva singla u Top 5 - na drugom mjestu je "Late NIght Talking" (uspon s broja sedam) dok je treći "As It Was". Calvin Harris feat. Justin Timberlake, Halsey & Pharrell ostali su četvrti sa "Stay with Me", a peta je Lizzo s pjesmom "About Damn Time". 

U tjednima u kojima je Beyonce s JAY-Z-jem treći puta boravila u Hrvatskoj, hrvatske radijske stanice najviše su emitirale upravo aktualni singl s Beyonce albuma 'Renaissance'. Ljetni smash "BREAL MY SOUL" je izjednačio ovogodišnji rekord Harryja Stylesa koji je također boravio sedam tjedana u nizu na broju jedan. Ipak, pjesma "As It Was" se i osmi puta našla na vrhu nakon što je, na jedan tjedan, vrh Službene radijske liste, na mjerenju s datumom od 4. srpnja, prepustila singlu "Hold My Hand" u izvođenju Lady Gaga.


Jeste li razmišljali o 'BREAK MY SOUL' kao dovitljivoj skladateljskoj poslastici? Novi singl Beyonce, naime, nudi izrazito puno i donosi puno različitog i dovitljivog skladateljskog rada. Magazin Stereogum je ovih dana donio izrazito bogatu i zanimljivu skladateljsku analizu pjesme 'BREAK MY SOUL' kako bi nam omogućio da dublje zagrebemo ispod površine pjesme koja se čini poput hommagea house glazbi devedesetih. Analiza je pokazala da su Beyonce i njezini suradnici kroz aktualni broj jedan u Hrvatskoj koristili, navodi se, 'iznenađujuće i hrabre harmonijske izbore koji prkose žanrovskim očekivanja i proširuju granice glazbenog stila kojim se Beyonce kreće'. 


Sofisticirane tehnike skladanja tako koriste naslijeđa različitih kulturnih i glazbenih tradicija u 4/4 (četvero-četvrtinskoj) ljestvici čije korijene, primjerice, pronalazimo na rogu Afrike, ali su, tijekom stoljeća, bile korištene u različitim krajevima svijeta - od otoka Poliniezije u Južmnom Pacifiku preko Škotske do Anda u Južnoj Americi. Istu podlogu ima glazba tradicionalne KIne, ali je možemo pronaći i u indijanskih nacija Sjeverne Amerike. Prijelazi harmonija omogućuju pjesmi hipnotičku atmosferu koju će, navodi Stereogum, pojačati mezzosopran same Beyonce dok se korijen akorda u drugom refrenu može pratiti do talijanske opere 17. i 18. stoljeća. Točnije, do baroknih kompozitora kao što je Alessandro Scarlatti koji je djelovao u Napulju.


Harry Styles je prvi izvođač koji ove godine simultano ima dva singla u Top 5 odnosno na drugom i trećem mjestu Službene radijske liste. Sjajni radijski rezultati su ranije ove godine podržani i traženošću njegovih pjesama kod hrvatske publike na streaming servisima kada je, u tjednu izlaska albuma "Harry's House", Harry Styles dospio sa sedam pjesama na listu Croatia Songs magazina Billboard. Pjesma "As It Was" se, u međuvremenu, spustila na aktualni broj 13 mjerenja iz sekcije Hits of the World, ali i ovoga tjedna vratila na prvo mjesto liste Hot 100 (datum: 3. rujna). Radi se o petom povratku pjesme na sam vrh američke liste singlova, na kojemu se našao jedanaesti puta. Najavni singl album "Harry's House" predvodi i listu Hits of the Summer magazina Billboard.


Istovremeno, koncertna agencija LIve Nation je u petak objavila nove datume koncertne turneje 'Love on Tour' Harryja Stylesa u Europi. Harry Styles će se na Stari Kontinent vratiti 13. svibnja 2023. nastupom u Horsensu u Danskoj. Na stupat će, između ostaloga, u Parizu, Amsterdamu, Londonu, Varšavi, Barceloni i Madridu. Najbliže nama bit će u Beču, 8. srpnja, i Reggio Emiliji, 22. srpnja.


Među prvih deset u Hrvatskoj prvi puta se našao Raffa FL sa singlom "Ritmo" dok su debi među četrdeset (hot airplay) ostvarili Robin Schulz & Tom Walker s ljetnim house singlom "Sun Will Shine". Pjesma je ostvarila najveći skok na listi ARC 100 (greatest gainer ARC), a on iznosi 69 mjesta prema naprijed (sa 100. na 31. mjesto). Najveći skok u Topu 40 (greatest gainer TFO) ostvarili su Alesso feat. Zara Larsson čija "Words" se popela s 35. na 22. mjesto.


Airplay Radio Chart ovoga tjedna ima tri noviteta među sto, a najviši od njih (hot shot debut) potpisuje Robbie Williams. Radi se o pjesmi "Lost (XXV)" koja će se naći na njegovu skorašnjem albumu "XXV" kojim će Robbie Williams obilježiti 25 godina samostalne glazbene karijere. Na ploči će se naći nanovo snimljene i orkestrirane verzije njegovih najvećih hitova. Pjesma "Lost (XXV)" nalazi se na 58. mjestu.


Istovremeno, autori dokumentarca o Amy Winehouse pripremili su poslasticu koju će Daily Mail nazvati posve necenzuriranog biografskog filma o Robbieju Williamsu i njegovoj karijeri. Serijal će biti lansiran slijedeće godine na Netflixu, a donijet će i mnoge crtice o životu među kojima se nalazi i borba glazbene zvijezde s ovisnostima.


Novitete na Službenoj radijskoj listi potpisuju još i njemački kantautor Kamrad ("I Believe", br. 84) i britanska suradnja Joel Corry x Becky Hill ("History", br. 89). Najviše pjesama na listi ARC 100 ima Ed Sheeran - njih pet. U pitanju su singlovi "2Step" (feat. Lil Baby, br. 29), "Bad Habits" (br. 47), "Shivers" (br. 62), "For My Hand" (Burna Boy feat. Ed Sheeran, br. 81) i "Overpass Graffitti" (br. 98).


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici