Hrvatski radio

Drugi program

Camila Cabello i Ed Sheeran donijeli su optimizam na vrh Airplay Radio Charta

06.04.2022.

16:29

Autor: Goran Komerički

Službena naslovnica singla "Bam Bam"

Službena naslovnica singla "Bam Bam"

Foto: Epic - Menart / -

Camila Cabello i Ed Sheeran vlasnici su nove najpopularnije pjesme hrvatskog radijskog etera nakon što je njihova suradnja "Bam Bam" u trećem tjednu boravka na listi ARC 100 preuzela Službenu radijsku listu. Alesso i Katy Perry spustili su se na broj dva s pjesmom "When I'm Gone", a treći up-tempo singl zaredom smjestio se na trećem mjestu. Radi se o temi "Light Switch" u izvedbi kanadskog kantautora Charlieja Putha. Ovotjedni Top 5 zatvaraju "In the Dark' i 'Cold Heart", pjesme koje potpisuju Purple Disco Machine and Sophie and the Giants odnosno Elton John & Dua Lipa. Lista ARC 100 donosi rezultate mjerenja emitiranja stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica, a aktualno izdanje objavljeno je s datumom od 4. travnja. 

Pjesma "Bam Bam" je 254. broj jedan u povijesti Airplay Radio Charta, od 2002. godine naovamo. Canili Cabello ovo je treći singl na prvom mjestu i dvadeseti tjedan boravka na vrhu liste ARC 100. Prethodna dva singla objavljena su 2019. godine i dolaze s albuma "Camila" odnosno "Romance". Riječ je o pjesmama "Never Be the Same" (1 tjedan) i "Senorita" (18 tjedana). Duet sa Shawnom Mendesom drži rekord svih vremena po broju tjedana boravka na broju jedan u Hrvatskoj.

S druge strane, Edu Sheeranu je ovo šesta pjesma s kojom dolazi na vrh i 47. tjedan boravka na prvom mjestu Airplay Radio Charta do sada. Prije dueta s Camilom Cabello na vrhu je boravio s pjesmama "Shape of You" (2017, 10 tjedana), "Perfect" (solo/with Beyonce, 2017-2018, 13 tjedana), "I Don't Care" (with Justin Bieber, 2019, 7 tjedana), "Afterglow" (2021, jedan tjedan) i "Bad Habits" (2021, 15 tjedana). Kada je u pitanju "Bam Bam", radi se o osmoj američko-britanskoj kombinaciji izvođača s broja jedan Službene radijske liste, a u jednoj od njih je sudjelovao i Ed Sheeran (duet s Beyonce u remiskiranoj verziji pjesme "Perfect").


- Subjektivno gledano, prekrasno je vidjeti kako je jedna tako optimistična pjesma tropskog zvuka zasjela na vrh Službene radijske liste. Jer, tražite li ovih dana priliku za bijeg od tmurnih tema kojima ste obasipani sa svih strana, najbolje je prikloniti se ritmu salse kojim obiluje suradnja "Bam Bam" između Camile Cabello i Eda Sheerana, komentira naš Goran Komerički. 

Taj neobičan pristup ljubavnom raskidu nagnat će vas da se sjetite kako život skriva puno radosti kojima se valja prikloniti svaki puta kada vam se za to pruži prilika.

Goran Komerički

Pjesma je dospjela do desetog mjesta liste Billboard Global 200, a, prema dostupnim podacima, ovo je prvi broj jedan za pjesmu "Bam Bam" na Službenim listama singlova u svijetu.


Obilježje optimizma i brzog tempa aktualne radijske rotacije u Hrvatskoj možemo ustanoviti i prema tome što je kompletan Top 10 Airplay Radio Chart ispunjen sličnim singlovima različitih žanrovskih odrednica - latin popa, elektroničkoga popa, kantautorskog popa, punk-popa i house pop usmjerenja. U njima sudjeluju izvođači iz sedam zemalja i s triju kontinenata (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Švedska, Kanada, Njemačka, Australija, Francuska). Raznovrsnost repertoara oslikavaju primjeri kao što su činjenice da je na broju jedan dvojezična pjesma na engleskom i španjolskom, a na petom mjestu mash-up četiriju pjesama iz kataloga Eltona Johna, zajedno s inspiracijom klasične house stvari Andrewa Meechama & Deana Mereditha. Naslovi pjesama poput "Bam Bam", "Light Switch", "Anyone for You", "Melody" i "Clap Your Hands" također upućuje na vedar osjećaj za kojim ovih dana najčešće posežu domaći radijski selektori.

Na listi ARC 100 ovoga tjedna ima šest noviteta, a najviši od njih (hot shot debut) smjestio se na 51. mjestu. Radi se o plesnom pop singlu "What Would You Do?" koji izvode Joel Corry x David Guetta x Bryson Tiller. Najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay) ostvarile su Megan Thee Stallion i Dua Lipa sa singlom "Sweetest Pie" (br. 28) dok najveće uspone među sto (greatest gainer ARC) bilježe dva singla. Skokovi iznose 34 mjesta prema naprijed, a ostvarile su ih pjesme "Wasted Love" (br. 49, Ofenbach feat. Lagique) i "Manila" (br. 54, Ray Dalton x Alvaro Soler). Glockenbach feat. ClockClock ostvarili su najveći uspon među četrdeset (greatest gainer TFO) s pjesmom "Brooklyn" (br. 17), a on iznosi 15 mjesta prema naprijed. Nove singlove na listi ARC 100 imaju i Mabel x Jax Jones x Galantis, Omah Lay & Justin Bieber, Younotus feat. Nea, Tom Grennan i Alan Walker & Torine.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste dostupne su i na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici