Hrvatski radio

Drugi program

Camila Cabello i Ed Sheeran treći tjedan na vrhu Airplay Radio Charta

20.04.2022.

15:14

Autor: Goran Komerički

Službena naslovnica singla "Bam Bam"

Službena naslovnica singla "Bam Bam"

Foto: Epic - Menart / -

Pjesma "Bam Bam" u izvođenju Camile Cabello i Eda Sheerana treći tjedan u nizu predvodi listu ARC 100, a raritetna preraspodjela mjesta pokazala je kako je poredak šest najtraženijih radijskih pjesama u Hrvatskoj ostao jednak prošlotjednom. Tako je Charlie Puth ostao na drugom mjestu s pjesmom "Light Switch" dok su se od trećeg do petog mjesta poredali singlovi "When I'm Gone" (Alesso & Katy Perry), "Anyone for You" (George Ezra) i "In the Dark" (Purple Disco Machine and Sophie and the Giants). Lista ARC 100 donosi rezultate mjerenja emitiranja stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica, a aktualno izdanje objavljeno je s datumom od 18. travnja. 

Izrazito mala dinamika promjena sadržaja aktualnih pjesama u domaćem radijskom eteru neuobičajena je u ovom dobu godine, jer se obično javlja za ljetnih mjeseci ili krajem prosinca i tijekom siječnja. U prvom slučaju jedan od razloga je raširena tradicija ljetne sieste domaćih stanica kada se najveći broj rotacija za srpanj i kolovoz predvidi unaprijed dok u drugom veliki prostor zauzimaju prigodne pjesme prazničnog razdoblja i godišnji glazbeni pregledi. O ovotjednoj situaciji svjedoče i brojke: šest vodećih pjesama su non-moveri, samo četiri noviteta dospjela su među sto najemitiranijih, a samo jedan novitet je među prvih četrdeset.


Prošloga tjedna, na listi ARC 100 bila su samo tri nova ulaza, a među četrdeset ni jedan. U situaciji izrazito bogatih petaka nove glazbe s desetinama atraktivnih radiofoničnih naslova (i) velikih svjetskih zvijezda, ovakva situacija još više upada u oči.


Usporedbe radi, radijski eter u Hrvatskoj ovih tjedana uvodi natprosječno veliki broj novih domaćih pjesama u redovnu i prioritetnu rotaciju. Lista HRtop 40 Hrvatske diskografske udruge bilježi 15 noviteta u prošlom i sedam novih pjesama među četrdeset u ovom tjednu. Radi se o promjeni više od polovice (52%) najuspješnijih domaćih pjesama u hrvatskom eteru. Kada usporedimo ukupnu starost pjesama među najemitiranijima, domaće pjesme su trostruko mlađe - 30 posto aktualnih licencnih hitova među četrdeset boravi na listi ARC 100 ukupno 20 ili više tjedana. Istovremeno, na listi HRtop 40 takvih primjera je svega 12.5 posto.

U takvoj situaciji, zanimljivo je i kako je novi singl Harryja Stylesa - koji je prošloga tjedna zauzeo 17 prvih mjesta u sekciji Hits of the Wolrd magazina Billboard - na listi ARC 100 debitirao tek na 14. mjestu što znači kako je stidljivo odabiran za ulaz u prioritetne rotacije. Pritom vrijedi reći kako je prioritetna rotacija u Hrvatskoj prilično relativan pojam, jer je pjesma "As It Was" zabilježila svega 136 (!) emitiranja u cjelokupnom radijskom sektoru odnosno jedno (jedno!) emitiranje tjedno po radijskoj stanici obuhvaćenoj mjerenjem.


Da bismo shvatili razmjere ovakvih odabira, vrijedi podsjetiti kako jedna radijska stanica za programske sadržaje na raspolaganju ima 10 tisuća i 800 minuta tjedno, a da je najvećem svjetskom hitu trenutka dala dvije minute i 46 sekundi svog programa. Radi se, dakle, o promilima radijskog etera.


Podsjetimo, "As It Was" je u tjednu koje obuhvaća ovo radijsko mjerenje ostvario globalni streaming koji ga je pozicionirao na prvo mjesto liste Billboard Global 200. Istovremeno, singl je debitirao na trećem mjestu liste Croatia Songs magazina Billboard u izlaznom tjednu što znači da je bio trećom najtraženijom pjesmom hrvatske publike na streaming servisima.


Airplay Radio Chart bilježi povratak pjesme "Leave the Door Open" grupe Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson .Paak) na 36. mjesto liste ARC 100. Takav rezultat pripisuje se izvještavanju o rezultatima dodjele nagrada Grammy gdje su Silk Sonic osvojili dvije od četiriju najvažnijih priznanja američke diskografske industrije.


Kada je o tjednim priznanjima Službene radijske liste riječ, pjesma "As It Was" Harryja Stylesa je, dakle, ostvarila najviši novi ulaz među sto (hot shot debut), ali i među četrdeset (hot airplay). Najveći skok među četrdeset (greatest gainer TFO) ostvario je singl 'Run' (Becky Hill & Galantis, br. 23) usponom od 11 mjesta. Istovremeno, među sto pjesama Službene radijske liste najviše je skočio (greatest gainer ARC) singl 'Kiss Me More' (Doja Cat feat. SZA, br. 62) i taj skok iznosi 29 mjesta prema naprijed. Novitete na listi ARC 100 ostvarili su Shawn Mendes ("When You're Gone", br. 45), ClockClock ("Sorry", br. 69) i Tones and I ("Eyes Don't Lie", br. 87).


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici