Hrvatski radio

Drugi program

Ivana Kindl, dobitnica nagrade „Tereza“ za najbolju pjevačicu

09.01.2023.

19:52

Autor: Jasmina Mednolučanin

Zlatko Turkalj Turki i Ivana Kindl, dobitnica nagrade "Tereza" za pjevačicu godine

Zlatko Turkalj Turki i Ivana Kindl, dobitnica nagrade "Tereza" za pjevačicu godine

Foto: HRT-HR2 / -

Pjesmom „Feel You Close“ u izvedbi Erica i Ivane Kindl, Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj istoimene emisije Drugog programa Hrvatskoga radija najavio je svoju sljedeću gošću. Ivanu Kindl, pjevačicu i jednu od mentorica u glazbenom showu "Zvijezde pjevaju" u čijem je društvu rezimirao glazbenu 2022. godinu. 

Ivana, ti si dosta samokritična. A, kada kritiziraš, odnosno komentiraš druge kolege, kakva si tu? Pažljivija malo?, upitao je Turki svoju gošću.

- Malo pažljivija, naravno.


Ili isto kažeš baš ono što misliš.

- Kad sam u nekom društvu svojih, ljudi koji me znaju onda sam ogoljena jel' kak se veli, bez ikakvih razmišljanja, znaš ono o tome da se moram suzdržavat. Pa, tako svi funkcioniraju. Kad su sa svojom ekipom. Ja sam dosta i samokritična, a volim reći i kad me pitaju za druge neko svoje mišljenje naravno. Bez obzira što to možda nije toliko popularno. Biti iskren, ali kažeš. To je to.


Jesi li možda imala potrebu u 2022. nekog nazvati, kontaktirati i pohvaliti i reći: E to ti je baš dobro bilo?

- Aha, jesam. Ako ne pohvalim, ako ne nazovem osobu, onda napišem status o njoj. Recimo, na društvenim mrežama, to češće radim kad mi se netko jako, jako svidi. Onda, jao, otkrila sam ovoga ili onoga ako je noviji izvođač u pitanju, ili ako mi se nečija pjesma od već poznatih izvođača sviđa. Apsolutno im uvijek dajem značaj.


Nemaš problema s tim.

- Ma kakvi.


Jel bi nekog baš posebno izdvojila za prošlu godinu?

- E, znaš sad mi se puno toga mota po glavi.


Znam, sjećam se naših intervjua, nastavio je Turki, Elis Lovrić ti je bila super.

- Elis mi je bila što se Dore tiče, odlična. Dosta sam prošle godine spominjala i navijala za malu Tiju. Tija Miljanović koja mi je fakat, r'n'b nova mlada pjevačica. Joj tko se novi pojavio, čekaj, upitala je Ivana Turkija.


Filip Rudan.

- Oh, Filip Rudan.


Marko Bošnjak.

- Recimo, Marko Bošnjak, odličan je. Da, izvrstan vokal, pohvalila je Ivana ovogodišnjeg dobitnika nagrade Moj prvi Music Pub za mladog pjevača godine.


Ti si prošle godine najavila i objavljivanje albuma, je li to još uvijek samo u obliku najave ili je sada dosta toga precizirano?

- Da, uskoro izlazi album. Znači, krajem ovog mjeseca. Napokon, krajem siječnja, ushićeno je istaknula Ivana Kindl. Nakon mog rođendana. Rođendan mi je 18. 1. To je brzo. Nakon rođendana ide album, nakon albuma ide i ta promocija u Saxu, tako da ćemo uskoro sve to objaviti na društvenim mrežama. Sve datume.


Puno aktivnosti, primjetio je Turki.

- Yes, da već kasni taj album prilično, zato će biti kolekcija singlova. Best of zadnje četiri godine.


Pjesma „Netko tko me čuva“, pjesma je iz vrha naše top liste od prošle godine, prisjetio se Turki te nastavio, rujan i listopad bila si konstantno prva, ali prošle godine imala si i dobre suradnje. Čuli smo „Feel you close“ sa Ericom, pa ti i Petra Antolić „Prijatelj je uvijek tu“...

- Pa, moja „Netko ko me čuva“, nastavila je Ivana. Imam i za ovu godinu jedan zanimljiv duet u najavi, u priči, ali kad krenemo realizirat onda ću ti lagano bacat bube o kome se radi.


Kad smo već čuli pjesmu „Feel You Close“, ono što je zanimljivo je to da je to prva pjesma koju si ti snimila na engleskom jeziku. Premda si dobar dio karijere, pogotovo na početku na koncertima u Saxu izvodila soul i funk klasike.

- I dan danas, tu i tamo znam na nekoj svirci ubacit svoju omiljenu stranu pjesmu. Ali da, evo s Ericom, prva na engleskom. I zapravo s Ericom to je i nastavak, odnosno početak jedne dugotrajnije suradnje. Ja se nadam dugotrajnije.


Imate neke planove i izvan granica Hrvatske.

- Eric i ja imamo plan. E, to ti je dobra. Ali, za sad ćemo biti malo skromniji. Eric i ja smo se povezali, u smislu on je moj novi producent i već sad lagano tražimo, biramo pjesmu koju ćemo prezentirati kao novi moj singl. Proljetni. Tako da se tome jako veselim. Znači, ulazim u novu priču s Ericom, mojim novim, mladim, svježim nadobudnim producentom. Što mi je izuzetno drago.


Ma bit ću malo konkretniji, imaš li ambicija ponovno se nekome dokazivati, biti na tom početku, ako da, kakva bi reakcija, ponuda trebala biti sa te druge strane da ti kažeš: Ljudi, pristajem. Dolazim u London, Berlin, Beč...i pristajem na to.

- Vidiš, ja nisam nešto tip koji je baš sanjao internacionalnu karijeru. 'Ko bi rekao, jel' ne znam. Možda sam skučenog razmišljanja, ali ja sam jednostavno zadovoljna to što sam ja ovdje prepoznata i što ovdje radim. A, uf, da se dogodi ta neka prilika, normalno da ju ne bih propustila. Ne, ali što se tiče, meni je samo glavna vodilja da budem, dosljedna sebi. Uvijek, a ono što me ponukalo da se s Ericom recimo zbližim je suradnja s mladim ljudima. To. To želim. I to ću vjerovatno tako radit i u budućnosti i surađivati s mlađima. Jer oni imaju svježe i nove ideje, Eric mi super paše i stilski definitivno, ali volim i ja još i druge neke, naravno.


Dobro ti si uvijek bila,primjetio je Turki, korak ispred, što se tiče tvoje glazbe. Pa, nisi bila baš u tom trenu čak ni shvaćena.

- Da, da, u početku, čovječe kada sam ja radila onaj r'n'b. R'n'B je danas mainstream postao, onda su me samo gledali klinci. Znaš kako su klinci uvijek nadobudni, oni osjete ono nešto novo ne, pa mi je bilo znaš kako mi je to bilo čudno, nitko me živ ne doživljava osim znaš neke, manje publike, urbanije. Danas se to ipak promijenilo. Danas je r'n'b postao mainstream, pa danas izvođači puno više profitiraju, a meni je to još uvijek ljubav. Ja samo hoću radit nešto što ima dozu da se ide naprijed, po pitanju produkcije i aranžmana i pjesama.


Da pjevaš sjajno, to si čula milijun puta, a kad bi trebala odabrati mentoricu. Tko bi mogao biti mentorica Ivani Kindl?

- Meni?


Da, recimo si sad na početku za tu svjetsku karijeru i sad kažu evo izvoli Ivana tu piše točka tri, izaberi mentoricu.

- Mariah Carey, kao iz topa je ispalila Ivana, Mariah Carey, moja omiljena pjevačica. Pa, znaš, mislim, kad malo bolje pogledam ona je i bila mentorica iako ona nema ni pojma da ja postojim. To ja znam.


A, to nikad ne znaš, optimističan je bio Turki. Nikad ne znaš što gugla Mariah Carey kada je sama.

- I to je istina. A, njen utjecaj na mene je bio strašan. Znači, praktički, ja zbog nje, pjevam. Ona mi je otvorila sve. Kad se ona pojavila, tj. Kad sam ja nju skužila početkom devedesetih, taj vokal, čovječe. Najbolja je. Najbolja je, nevjerovatna je, znači ne samo što je emotivna, emotivno pjeva i prekrasna tehnika je bitna, ona takvu tehniku ima, tako da mislim da bi mi ona bila najbolji mogući mentor ikad.


Ti si mentorica u showu Zvijezde pjevaju. Rekla si više puta kako su ti važne emocije u interpretaciji. Kod koga to osjetiš baš najviše? Mariah Carey?

- Ona ima sve. Osjetim ju. Čujem ju. Fantastična je, mislim ima hrpu... Znaš ono, kad te pjevač jednostavno privuče. Kad te uvuče. Kad ti je uopće teško objasnit što ti radi. Netko, tko te toliko s muzikom i načinom interpretacije uvede. To je ona čar muzike. To je ono gdje muzika spašava stvarno liječi.


Kako se ti kao mentorica osjećaš kada dođe kraj showa, recimo Zvjezde pjevaju. Ti napuštaš show, ali to ne svojom krivicom.Koliko si realna u tim trenucima. Što je zapravo netko uz tebe mogao napraviti.koliko je napredovao. Rekla si i sama pa ne možeš baš svakoga naučiti pjevati. Tu ima puno stvari koje su važne. Dah, točnost, pogađanje tonova, emocija, primjetio je Turki.

- Iako se možda netko neće složiti sa mnom, kao svakoga se može naučiti pjevati, al' uz tešku muku, rekla je Ivana. I nasmijala se. Ima onih koji stvarno ne mogu pogoditi ton, oni koji ne mogu pogoditi ton iz milijuntog puta, ja stvarno ne znam jel' oni mogu naučiti pjevati. Možda i mogu, možda im se i milijun i prviput nešto otvori i pogode taj ton. Biti realan. Ono što kod mene uvijek dobro prođe kao mentorice je to što se ja apsolutno prilagodim svojem izvođaču. Kakav on god bio. Vokalno dobar, vokalno loš. Ja se prilagođavam njemu, njegovim afinitetima i biram pjesme koje njemu pašu.


Pjesme koje su za njega, a ne za tebe.

- Tako je.


Mentori tu obično nekako više kalkuliraju, kao : E, sad ću ja pokazat zašto sam mentor.

- Da, bilo je takvih pogrešaka, gdje bi mentor uzeo pjesmu po sebi i onda njegova zvjezda jednostvano ne bi došla do izražaja. To su uglavnom neiskusni mentori i mlađi izvođači kojima treba još dokazivanja, znaš. A, onda, kad ja to skužim, ja ne mogu šutjeti, ja uvijek onda pokušavam dati do znanja što si sve krivo radio, budući da imam dosta iskustva po pitanju Zvijezda pa si to dozvolim. Da, nekom velim, nemoj to, daj, pa onda dođem sa strane i malo sugeriram. Ono što mi je super u ovoj zadnjoj sezoni je... Stvarno se volim povezati s ljudima i povežem se uvijek i volim čak bez obzira što radim sa svojim partnerom, ja volim pomagati i drugima. Jednostavno volim to, tako da recimo Mateji i Bojanu našla dvije pjesme za prošlogodišnje Zvijezde u kojima su, u obje pjesme je recimo, briljirala. Kod mene je kao što sam ti već rekla, prilagodba partneru i dobra energija. Dobra energija je užasno užasno bitna jer svi oni budu jako uplašeni jer uopće nije jednostavno. Svi misle pa Goran je naš veliki, iskusan ... Ali, ovo je druga vrsta treme. To je Goran. Evo, sad je i on to iskusio. Ovo je druga vrsta treme.


Mikrofon sve prenosi, primjetio je Turki.

- Joj, sve prenosi, složila se Ivana. To se na njegovoj ruci vidjelo, ruka se uvijek tresla


Ali, imao je baš emocije, naglasio je Turki.

- Imao je da, samo da je uspio sve to iznijeti u liveu, što je iznio na probi, ali to to nije jednostavno.


Vrijeme jako brzo leti, 2011. ti si bila u ovom studiju i puno, puno puta nakon toga. Spominjem 2011. zato što si tada dobila nagradu, jednu lijepu sliku, u našoj glazbenoj akciji Umjetnici umjetnicima. Ti si bila proglašena za pjevačicu godine. 2011. pjevač godine je bio Oliver. Grupa godine Elemental, a hit godine Lea Dekleva i pjesma...

- „Dogodila se ljubav“, nastavila je Ivana.


To je bilo 2011. Danas rezimiramo 2022.u i zahvaljujući svemu što smo spomenuli danas, dakle što si radila, a najviše zahvaljujući pjesmi „Netko ko me čuva“ ti ćeš osvojiti nagradu koju još nisi osvojila. To je „Tereza“. Za pjevačicu godine.

- A, opaaaaaa. Ma daj. A, jaj jaj jaj, nije skrivala emocije Ivana, prilikom dodjele nagrade. Ovo je prekrasno, pa da vidim. Jao, počašćena sam. Hvala ti Turkač, ovo je prekrasno. Iiiiii, baš sam happy. Ajme, prestretna sam. Jao.


Od 2017. naša nagrada Music Pub za pjevačicu godine nosi naziv „Tereza Kesovija“, naglasio je Turki.

- Ajme, baš ti hvala. Super je, nastavila je Ivana iza koje je iznimno uspješna godina.


Čekaj, pa ti plačeš, primjetio je Turki.

- A, skoro. Hvala ti Turki puno, ponovila je Ivana i istaknula kako će ova nagrada posebno razveseliti njezinu mamu.


Kada sam te pitao za mentoricu, ok Mariah Carey, ali nekako sam mislio a, da Tereza bude mentorica?

- Tereza je opasna vokalistica. Znaš ovo će i mojoj mami puno značiti. Moja mama obožava Terezu i Tereza joj je jedna od najdražih pjevačica. Tako da, bit će jako ponosna, rekla je Ivana Kindl koja je na glazbenoj sceni više od dvadeset godina.


I zato mi je drago, da Tereza ove godine, ide u tvoje ruke, naglasio je Turki.

- Je moja je, uskliknula je Ivana. Hvala puno, jako sam ponosna i sretna i jedva čekam da se slikam i pohvalim sa ovom nagradom, Baš ti hvala. Turki, hvala ti, moramo se slikat', moramo to objavit'.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.