Hrvatski radio

Drugi program

Joe Strummer je razbijao kulturne i glazbene granice

22.12.2021.

13:47

Autor: Lana Frančić

Kip Joea Strummera u Zagrebu djelo je akademskog kipara Marina Marinića

Kip Joea Strummera u Zagrebu djelo je akademskog kipara Marina Marinića

Foto: Lana Frančić / Hrt

Kip Joea Strummera, frontmena britanskog rock punk benda The Clash nalazi se u Zagrebu u ulici Pavla Hatza 16, i djelo je akademskog kipara Marina Marinića.

John Graham Mellor, svijetu poznatiji kao Joe Strummer i suosnivač punk rock benda The Clash, umro je 22. prosinca 2002. godine. Bio je britanska alternativna zvijezda koja je dala glas generaciji mladih koji su bili suprotstavljeni sustavu. Upravo je on bio zaslužan za strastveni politizirani zvuk benda. Unatoč tome što su mladi punkeri mahom dolazili iz radničkih obitelji nezadovoljni političkom situacijom, a on je odrastao seleći se uz oca diplomata, smetala ga je nepravda i bio je predan analizama populističke ideologije. Razbijao je stereotip da punker, anarhist, mora potjecati iz radničke klase da bi se poistovjetio s društveno-ekonomskom situacijom, nepravdom i problemima. Eksplozivni politički tekstovi The Clasha, glazbeni eksperimenti i buntovnički stav imali su dalekosežan utjecaj na rock glazbu općenito, a posebno na alternativni rock. Njihova glazba uključivala je reggae, ska, dub, funk, rap i rockabilly.


Rad Joea Strummera kao glazbenika omogućio mu je da istraži druge interese, poput glume, snimanja televizijskih emisija i filmova, te vođenja radijskih emisija. Tako je bio voditelj i BBC-jeve koja se zvala London Calling. Bila je riječ o seriji od osam dijelova u kojoj je puštao svoje omiljene pjesme iz cijeloga svijeta. Oduvijek mu je bio san da bude voditelj na BBC-ju i konačno mu se želja ostvarila 1999. godine. Od tada pa do 2002. Strummer je vodio niz programa jednostavnog formata – takozvani, one-man-show, jedan čovjek i njegova eklektična zbirka ploča. Reproducirao je rock, reggae i folk umjetnike koji su inspirirali The Clash. 


Joea Strummera obrazovanje nije pretjerano zanimalo, odvojio se od svoje obitelji i u ranim 20-ima, prepustio klimi nezadovoljstva, i kao i velik dio britanske omladine bio nezaposlen. Iz takve situacije nastao je punk pokret i većina tadašnjih subkulturalnih bendova. U početku je bio ulični svirač, no kako policija nije bila sklona toj vrsti umjetnika, ubrzo je s društvom osnovao svoj prvi bend The 101ers koji je odigrao značajnu ulogu u londonskoj pred-punk sceni. Za događanja u to vrijeme često je vukao paralelu iz romana Georga Orwela „1984“, pa je tako i nastalo ime benda 101ers jer se u Orwelovom djelu tako zvala soba za mučenje. U godinu i pol koliko je bend bio aktivan, svirali su žestoki rhytm and blues i polako počeli s mijenjanjem rock, posebno britanske scene, dok se punk počeo nametati kao najzanimljivija pojava na britanskoj rock sceni.


Jedan od ključnih ljudi u stvaranju The Clasha bio je i njihov prvi menadžer Bernard Rhodes koji je stvorio i Sex Pistolse. Težio je ka tome da bend dobije publicitet kroz incidente, što je bio slučaj i s Pistolsima. Čak je pomogao osmisliti izgled sastava kojima je značajka bila kožna odjeća sa zakovicama. No The Clash su ipak bili skloniji dobivanju publiciteta kroz svoj rad, pa je tako završila i njihova suradnja. The Clash je djelovao deset godina. Izbacili su šest studijskih albuma. Prvi istoimeni album iz 1977. smatra se jednim od najuspjelijih i najžešćih rock ostvarenja uopće. Tim albumom sastav je dao svoj veliki doprinos društveno angažiranoj struji Novog vala. Izrazili su na jedan uvjerljiv način frustracije mladih iz sredine iz koje su dolazili. Sadržaj pjesama bio je politiziran i nije ostavljao prostora da se shvati dvosmisleno. Odlično su prihvaćeni od publike koja je u njihovim tekstovima nalazila sebe. Takav pristup zadržali su do kraja. Treći album, London Calling, pušten je u prodaju 1979. i jedan je od najvažnijih albuma u povijesti rock glazbe. Časopis Rolling Stone proglasio ga je najboljim albumom 80-ih jednim od najboljih albuma svih vremena. 


Joe Strummer i The Clash su uvršteni u Rock and Roll Kuću slavnih u siječnju 2003. U sjećanje na njega prijatelji i obitelj osnovali su Joe Strummer Foundation, u početku poznatu kao Strummerville, neprofitnu organizaciju koja daje mogućnosti glazbenicima i podršku projektima diljem svijeta koja stvara osnaživanje kroz glazbu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Retro hit

Uz Retro hit prisjećamo se 70-tih, 80-tih, 90-tih i početka 2000-tih te najvećih rock, pop, dance, punk i ostalih hitova, kao i trenutaka koji su obilježili karijere najvećih svjetskih glazbenih zvijezda.

Poslušajte u Slušaonici