Hrvatski radio

Drugi program

Miley Cyrus drugi tjedan na vrhu, Ava Max ima pet singlova na ARC 100

31.01.2023.

Zadnja izmjena 16:03

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla Miley Cyrus - Flowers

Službena naslovnica singla Miley Cyrus - Flowers

Foto: Columbia/Sony/Menart / Columbia/Sony/Menart

Miley Cyrus drugi tjedan predvodi Službenu radijsku listu sa singlom "Flowers", Ava Max ima pet singlova na listi ARC 100, a Top 5 zauzimaju redom ženski izvođači. Taylor Swift ostala je na drugom mjestu s pjesmom "Anti-Hero", a u Top 5 se nalaze Maghan Trainor ("Made You Look", br. 3), Rihanna ("Lift Me Up", br. 4) i P!nk ("Never Gonna Not Dance Again", br. 5).

Miley Cyrus suvereno vlada domaćim radijskim eterom, a o snazi emitiranja singla "Flowers" s vrha Airplay Radio Charta govori podatak kako je njezina pjesma više od dva i pol puta emitiranija od drugoplasirane "Anti-Hero" u izvođenju Taylor Swift.


"Flowers" je prošloga tjedna postao prvi singl u povijesti Airplay Radio Charta - od 2002. godine naovamo - koja je direktno došao na broj jedan. Jednako tako, radi se o prvoj pjesmi koja je u isto vrijeme osvojila radijske selektore i hrvatsku publiku na streaming servisima. Miley Cyrus se drugi tjedan zaredom nalazi i na prvom mjestu liste Croatia Songs magazina Billboard. Singl se nalazi an vrhu liste Billboard Global 200, Hot 100 magazina Billboard i prvom mjestu Službene liste singlova u Velikoj Britaniji.


Pjesma "Flowers" je prvi singl Miley Cyrus s kojim se na vrhu liste ARC 100 nalazi više od jednog tjedna. Njezina suradnja s Markom Ronsonom u pjesmi "Nothing Breaks Like a Heart", za koju je videospot sniman u Kijevu u Ukrajini, bila je na vrhu godišnjeg izvještaja Airplay Radio Charta za 2019. godinu.


Ovotjedni Top 5 Službene radijske liste predvode singlovi koje potpisuju isključivo ženski izvođači. Radi se rijetkoj situaciji, ali posve očekivanoj obzirom na snagu aktualnih singlova i navike radijskih selektora u Hrvatskoj.


Taylor Swift je još jednom oborila rekord boravka na vrhu liste Artist 100 magazina Billboard i na njezinu vrhu se zadržala 63. tjedan. Jednako tako, njezin album "Midnights" ostvario je najveći broj tjedana boravka na prvom mjestu američke prodajne liste albuma još od doba vladavine soundtracka filma "Frozen". Lista Top Album Sales Chart magazina Billboard mjeri isključivo prodajne rezultate fizičkih primjeraka na tržištu Sjedinjenih Država. Na prodajnoj listi Taylor Swift se s albumom "Midnights" nalazi 12 tjedana u nizu.


Rihanna, koja bi trebala nastupiti na Super Bowla Half-Time Showu 12. veljače, mogla bi nastupiti i na drugoj medijskoj mega-platformi mjesec dana kasnije, nagađa se. Radi se 95. dodjeli Oscara i to iz razloga što je osvojila svoju prvu noiminaciju za američku filmsku nagradu. Nomnacija je stigla u kategoriji za Najbolju originalnu pjesmu za koautorstvo pjesme "Lift Me Up" iz filma "Black Panther: Wakanda Forever". Ako se to dogodi, Rihanna bi bila prva osoba koja bi još od 200. godine nastupila i na SuperBowl Hal-Time Showu i na dodjeli Oscara u istoj kalendarskoj godini. Tada je u toj ulozi bio Phil Collins.


Ava Max se, istovremeno, nalazi s pet singlova na listi ARC 100 i time potvrđuje status jednoga od najtraženijih izvođača domaćeg radijskog etera. Na Službenoj radijskoj listi smjestili su se singlovi "Million Dollar Baby" (br. 49), "Dancing's Done" (br. 52), "One of Us" (br. 55), "Weapons" (br. 63) i "Maybe You're the Problem" (br. 93). Sve pjesme dolaze s novobjavljenog albuma "Diamonds & Dancefloors".


"Dok sam pisala pjesme, prošla sam kroz jako težak prekid i morala sam promijeniti smjer", izjavila je Ava Max u razgovoru za radio Apple Music 1 i dodala: "Nisam mogla samo stvarati pozitivne, optimistične plesne pjesme. Bila sam povrijeđena. Biti u studiju i surađivati s drugima, bilo je teško — ali i terapeutski." Album "Diamonds & Dancefloors" konceptualan je, jednako kao i prvijenac "Heaven & Hell", ali sadrži više tamnijih tonova. Među temama na ploči nalaze se one o slomljenom srcu, sebičnosti, usamljenosti, tuzi, osjećaju da vas vole samo u noćnim satima, pokušaju zaborava, prevarii i sumnji. Ili, kako bi sama Ava Max rekla: "Radi se o albumu koji će vas potaknuti da plačete i plešete u istom trenu."


Na 39. mjestu Službene radijske liste nalazi se pjesma "B.O.T.A. (Baddest of Them All)". Stvar je odlično prošla na godišnjem pregledu najuspješnijih singlova australskog javnog radijskog kanala Tripl J. "U godini definiranoj oživljavanjem plesne glazbe, nostalgični bend s nevjerojatnom pozadinom prešao je iz undergrounda u mainstream i eksplodirao na drugom mjestu godišnje liste Hottest 100 radija Triple J", analizira australski javni servis ABC i postavlja pitanje: "Kako je moguće da su Eliza Rose i Interplanetary Criminal sa svojom 'B.O.T.A. (Baddest of Them All)' napravili tako velik uspjeh?"


Odgovora je niz, navodi se. Od prvog pitanja u stihovima pjesme nadalje. To pitanje glasi "Do You Wanna Dance, Baby?" i postavljeno je u pravom trenutku - nakon vremena lovkdowna svjetske zdravstvene krize. Uz to, prošle godine došlo je do povećanja interesa za glazbu dizajniranu za plesne podije i inzistiranju na takvom zvuku u svjetskom mainstreamu. Među razlozima uspjeha pjesme navode se naslijeđa odrastanja same autorice, jednostavni rukopis pjesme i njezina viralnost na TikToku.


Eliza Rose je dijete devedesetih, odrastala je u londonskom East Endu, a hranila se soul glazbom, jazzom, R&B-jem i britanskim garažnim zvukom. Od petnaeste godine radila je u vinilnom shopu i DJ-irala, gradeći svoje ime u lokalnom okruženju.


Airplay Radio Chart ovoga tjedna ima natprosječnih 11 noviteta na listi ARC 100 od čega su se četiri smjestila direktno među četrdeset.


Najviši novi ulaz na listi ARC 100 (hot shot debut) istovremeno je najviši novitet među 40 najemitiranijih (hot airplay) i smjestio se na 20. mjestu. U pitanju je suradnja s albuma "Gloria", ploče koju je u petak objavio Sam Smith. Pjesmu "Gimme" potpisuju Sam Smith feat. Koffee & Jessie Reyez.


Novitet na 21. mjestu ostvario je single Shakirina gostovanja u 53. dijelu serijala kolumbijskog producenta Bizarrapa. Gonzalo Julian Conde je prošlogodišnjom suradnjom s Quevedom došao na vrh liste Billboard Global 200, a najnovija je "Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53".


Saga s Gerardom Piqueom se nastavila i taj drugi uzastopni singl na kojemu se Shakira obračunava s bivšim naišao je gigabajte lamentiranja, komentara i objašnjenja stihova, ali i javne reakcije 'optuženog'. Pjevajući kako je Rolex zamijenio Casiom, a Ferrari Twingom, Shakira je potaknula Piwuea da se u javnosti pojavljuje s Casiom na ruci i vozeći Twingo pri odlasku na posao. Pjesma Bizarrapa i Shakire srušila je rekord Spotifyja za najbolji debi Latin singla u povijesti sa streamanjem od 14.39 milijuna puta u prvom danu i rekord YouTubea s najboljim pregled jedne Latin pjesme u prva 24 sata.


Brazilski DJ Alok i britanski kantautor James Arthur s početkom godine su lansirali zajednički rad. I taj "Work with My Love" ljepljiva je plesnog zvuka i vrlo brzo je zainteresirao radijske selektore i DJ-je na klupskim partyjima. Toliko da je ostvario direktan novi ulaz na 34. mjesto liste ARC 100 i tako odmah ušao među 40 najemitiranijih. Kantautor James Arthur, nekadšnji sudionik britanskog X-Factora, donedavno je bio teško zamisliv u ulozi pjevača dance hitova. No, vremena se mijenjaju, a ljudi prihvaćaju nove izazove, je li tako? Singl "Work with My Love" veliki dio instantnog uspjeha duguje i činjenici da semplira superuspješan plesni klasik "Lola's Theme" dua Shapeshifters iz 2004. godine. Pritom, naravno, vrijedi podsjetiti da je "Lola's Theme" semplirao "What About My Love" Johnnieja Taylora iz 1982. godine.


Novitet na 35. mjestu dolazi s albuma "Rush!" talijanske rock senzacije, grupe Maneskin. Radi se o suradnji koju potpisuju Maneskin i Tom Morello, američki gitarist i član sastava Rage Against the Machine.


Maneskin su prošle dvije godine prošli put od talijanske senzacije preko europske atrakcije do statusa najuspješnijeg novog rock benda na svijetu. Tijekom 2022. godine osvojili su priznanje Top Rock Song na dodjelama Billboard Music Awards za njihov u obradu "Beggin" i nagrade Best Alternative MTV-ja za "I Wanna Be Your Slave" i Best New Alternative Artist na dodjelama iHeartRadio Music Awards. U Novu godinu ušli su s nominacijom za nagradu Grammy u kategoriji Best New Artist


Album "Rush!" grupe Maneskin donio nam je ono što smo očekivali od benda koji je velikom brzinom postao globalnom pop senzacijom i najpopularnijim rock bendom na svijetu: pjesme ispunjene superpamtljivim refrenima, jednostavnog rukopisa i gitarskih rifova, ritma koji doziva klasični rock zvuk i superprivlačnu izvedbu. I sve to zajedno pod producentskom palicom Maxa Martina i Ramija Yacouba. Ipak, nova ploča grupe Maneskin donosi i pomak u pristupu, stilske značajke koje će naglasiti njihovu ljubav prema rocku.


"Postoji velika raznolikost u usporedbi s našim prijašnjim albumima", primijetit će basistica Victoria De Angelis u razgovoru za Apple Music 1, naglašavajući kako je "nevjerojatno i pomisliti što se sve promijenilo u životima članova benda u samo godinu i pol dana". I te promjene su se, dakako, odrazile i na sam rukopis. Pristup je drugačiji i ne ide od zajedničkog ukusa i pristupa pisanju već, ističe pjevač Damiano David, "stavlja naglasak na četiri različita mjesta kao startne pozicije". Zašto? Jer se time naglašava individualnosti svakog člana grupe. Na albumu se nalazi 17 pjesama izvedenih na engleskom i talijanskom jeziku, a među njima su i dosadašnji singlovi "MammaMia", "Supermodel" i "The Loneliest".


SZA sedmi tjedan zaredom predvodi listu najpopularnijih američkih albuma, objavio je Billboard s pločom "SOS". I s te ploče s vrha liste Billboard 200 stiže nam "Kill Bill", stvar u kojoj se razmatra fikcija u kojoj je SZA iz ljubomore ubila bivšeg i njegovu novu djevojku. Stvar je nazvana po uzoru na filmove o borilačkim vještinama iz serijala "Kill Bill", postigla je velik uspjeh na listama popularnosti širom svijeta i ovoga tjedna ostvarila novi ulaz na 48. mjestu Airplay Radio Charta.


Novitet na broju 76 liste ARC 100 ostvarila je "Nothing Left to Lose", prva pjesma trip-hop dua Everything But the Girl u 24 godine i najava izlaska skorašnjeg albuma. Tracey Thorn izjavila je kako se band želio vratiti na scenu s novim, modernim zvukom, a pripreme i snimanja materijala za izlazak prve ploče od 1999. traju još od 2021. godine. Snimanje se odvijalo u tajnosti, prenosi Pitchfork, kako bi Tracey Thorn i Ben Watt mogli raditi bez ikakvog pritiska.


Kombinacija pjesama Elvisa Presleyja i Britney Spears, singlova 'Viva Las Vegas' i 'Toxic' ušla je na broj 86 ovotjednog Airplay Radio Charta. Mash-up "Toxic Las Vegas" je napravio Jamieson Shaw, a naći će se na skorašnjem luksuznom izdanju soundtracka filma "Elvis".


Na broju 100 Službene radijske liste smjestila se njemačka pjevačica Leony s pjesmom "Somewhere in Between". Leony za sebe kaže da je počela pjevati gotovo sitodobno kada i govoriti, a u ranoj dobi naučila je svirati klavir i gitaru.


Novitete na listi ARC 100 još potpisuju Tiesto ("Lay Low", br. 42) i Martin Garrix & JVKE ("Hero", br. 83).


Najveći skok na listi ARC 100 ostavrili su Raye feat. 070 Shake sa singlom "Escapism" (br. 40), a taj skok iznosi 52 mjesta prema naprijed. Među prvih 40, pak, najviše su se popeli Lost Frequencies, Elley Duhe & X Ambassadors s pjesmom "Back to You" (nr. 22) koja je prije tjedan dana bila na 39. mjestu.


Lost Frequencies će nastupiti na glavnoj pozornici prvog vikenda ovogodišnjeg izdanja festivala Tomorrowland. Lineup jednog od najprestižnijih događaja u svijetu elektroničke plesne glazbe organizatori su lansirali ovog vikenda, a u njemu će belgijski DJ predtsaviti i vlastiti prigram Lost Frequencies & Friends na pozornici Library. Prvi vikend festivala Tomorrowland održat će se od 21. do 23. srpnja, a drugi tjedan dana kasnije, od 28. do 30. srpnja.


Među imenima koja će nastupiti na Tomorrowlandu nalaze se Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Black Coffee, the Chainsmokers, Claptone, Dimitri Vegas & Like Mike, Eric Prydz, Hardwell, John Newman, Martin Garrix, Netsky, Nicky Romero, Oliver Heldens, Purple Disco Machine, Robin Schulz, Sebastian Ingrosso, Steve Angello, Steve Aoki, Tiësto i Topic.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) donosi pregled zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.


Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici