Hrvatski radio

Drugi program

Moj prvi Music Pub - Pava

04.01.2023.

Zadnja izmjena 15:57

Autor: Jasmina Mednolučanin

Pava i Zlatko Turkalj Turki

Pava i Zlatko Turkalj Turki

Foto: Music pub / HRT

Najemotivnije dosad proglašenje dobitnika nagrade Music pub nastavilo se dodjelom nagrada Moj prvi Music pub koje su otišle u ruke mladih glazbenika. Snimkom pjesme „Proljeće“ koju smo prvi put imali priliku čuti u Music Pubu tijekom gostovanja mlade mostarske glazbenice Pave i njezinog benda, Zlatko Turkalj Turki, najavio je svoju sljedeću gošću koja mu je na samom početku razgovora otkrila kako je Novu godinu dočekala u Dugom Selu. 

- Ove godine sam čak uzela godišnji za Novu godinu, što je bilo iznenadenje spram proteklih godina, ali nekako dosta smo se napjevali ove godine, odlučila sam odmarati, izjavila je mlada glazbenica Pava.


2022. baš je bila tvoja godina. Godina za poželjeti kad čovjek onako kreće ozbiljno s poslom. Objavila si album koji donosi deset pjesama, četiri su baš tvoje autorske, druge na albumu su kombinacija sa tvojim Đurom. Imaš i ugovor s diskografskom kućom, dakle godina kao iz snova, konstatirao je Turki, a s njim se složila i sama glazbenica.


- Jeste stvarno. Godina za poželjeti. Evo, ja sam stalno nekako mislila evo to je to najbolje što se može dogoditi i nekako stalno se pronalazio novi način kako da ja ostanem bez riječi. Stvarno, svaki mjesec je nosio svoje. Na početku godine zarolali smo sa snimanjem spota i izdavanjem trećeg singla onda je nedugo nakon toga bio četvrti i snimanje cijelog albuma, cijelo ljeto ispunjeno svirkama, onda na jesen peti singl koji je premašio sva očekivanja , izdavanje albuma, dvije promocije. Evo stvarno i dalje ne vjerujem da se sve to moglo zbiti u jednu godinu, a da ipak nije bilo previše, izjavila je Pava te komentirala i svoju reakciju na podatak da je njezin album „Prvi koraci“ u studenom 2022. bio i najprodavaniji album prema službenim podacima.


- Jeste da, evo jako sam sretna što se to dogodilo. Stvarno nisam očekivala, ali jako lijep podatak znati da su ljudi htjeli i na kraju kupili album.


Vrsnom znalcu domaće glazbene scene, Zlatku Turkalju Turkiju nije promaknuo niti jedan podatak iz Pavine dosadašnje karijere.


Ono što je zanimljivo u tvojoj priči je da si ti zamislila svoju glazbenu karijeru da sve radiš sama, pišeš pjesme, snimaš, sama šaljem medijima i novinarima, sama sve komuniciraš s medijima , sama si svoj diskograf pa si vidjela da to tako ne ide, naime, imala si strah što će oni htjeti promijeniti da postaneš neka druga osoba. To na kraju nije bilo tako, upitao je Turki.


- Nije, nije. Definitivno i sada i sve što radim u glazbi, volim da je sve po mojim pravilima i kako ja mislim da to treba. Malo sam tvrdoglava po tom pitanju, priznala je Pava te Turkiju otkrila kako je neke sugestije ipak prihvatila.


- Da radim s drugim ljudima u suradnji koja će biti plodonosna da se ja ne osjećam primorano ni na što , a u isto to vrijeme, odlučila sam da svim prijedlozima i idejama savjetima, dam prostora jer sam shvatila, cijelo vrijeme sam to znala, da nisam ja najpametnija, ne znam sve i da imam jako puno toga za naučiti, a imala sam sreću da sam se okružila ljudima koji su stvarno jako dobronamjerni i daju dobre savjete tako da nemam uopće problema sada raditi s njima, surađivati i dijeliti mišljenja.


U 2022. imala si uspjeha s pjesmama „Dopusti mi“, „Horizont“ i „Slobodan“ rekao je Turki i otkrio Pavi kako su se upravo te pjesme našle i na službenoj top listi Drugog programa HRA, te kako se „Slobodan“ još uvijek nalazi među prvih deset.


- Evo već dugo se vrti i stvarno mi je jako drago što je toliko volite i cijenite i puštate, zahvalila se Pava, kojoj je Turki nešto kasnije obznanio još jednu lijepu vijest.


Stara dobra tradicija je već trideset godina u Music Pubu da u siječnju rezimiramo glazbenu godinu, rekao je Turki pa upitao Pavu što je ona najviše slušala u 2022. te kako je na njezin album reagirao Vinko Ćemeraš, u čijem je bendu bila prije samostalne karijere.


- (Smijeh), svoj album koji sam radila. Nekako cijelo to ljeto se svelo na biranje aranžmana i radnja na albumu koji je izdan, ali mogu stvarno reci da je bilo super pjesama evo nešto što mi je prvo palo na pamet je Lu koja je izdala novi album koji sam stvarno s gustom poslušala. Vinko je barem ono što je meni rekao, ja stvarno njemu vjerujem, misli sve najbolje o albumu, sviđa mu se što je to raznovrsno, što je odrađeno kvalitetno, što sam sve te pjesme ja ponaosob ili napisala ili odabrala i uredila, onako kako to meni odgovara. Bio mi je gost na mojoj drugoj promociji u Mostaru i nakon sto je čuo album uživo bio je stvarno jako zadovoljan jer imam divan bend koji je razvalio tu svirku. Bio je ugodno iznenađen, kazala je Pava, koju je odmah nakon i Turki ugodno iznenadio dodjelom nagrade Moj Prvi Music Pub za najbolju mladu pjevačicu 2022. godine.


Stara tradicija u Music Pubu je da one najuspješnije i najbolje nagrađuje Music Pub, rekao je Turki i nastavio, pa tako za 2022. ti osvajaš nagradu Moj prvi music Pub za najbolju mladu novu pjevačicu.


- Ajmeee, uzviknula je Pava oduševljeno. Puno vam hvala. Ja sam jako počašćena. Nisam ovo očekivala. Ajmeeee. Jako divno. Ajme malo sam se krenula trest. Moj Prvi Music pub pa 2022. Jao divno, kazala je Pava te Turkiju otkrila gdje će smjestiti ovo priznanje.


- Ovo ide odmah na policu da svi živi vide, i čak je dobro što večeras dolazi moj bend u goste kao postnovogodišnjibožićni domjenak tako da ovo ću moći podijeliti s njima. Jao, stvarno, jako vam puno hvala, evo baš mi ovo puno znači, uzbuđeno je nastavila Pava kojoj je Turki na kraju dodjele poželio još puno dobrih pjesma, koncerata i karijere u 2023.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.