Hrvatski radio

Drugi program

Sandro Bastiančić, dobitnik nagrade Music Pub za kantautora godine

09.01.2023.

22:59

Autor: Jasmina Mednolučanin

Zlatko Turkalj Turki i Sandro Bačić, dobitnik nagrade Music Pub za kantautora godine

Zlatko Turkalj Turki i Sandro Bačić, dobitnik nagrade Music Pub za kantautora godine

Foto: HRT-HR2 / -

Nagrada Music Pub za kantautora godine, ove je godine otišla u Rijeku. U ruke riječkom glazbeniku i kantautoru Sandru Bastiančiću koji će 2022. godinu pamtiti po nizu odličnih glazbenih uspjeha, suradnji  ali, i prvom kantautorskom albumu "Šlager snova" koji je izazvao odlične reakcije. 

Na samom početku razgovora Sandro je Turkiju otkrio kako ga je putem do Zagreba pratila kiša, no kako je zahvalan da ga je u Zagrebu dočekalo malo ljepše i mirnije vrijeme.

- Sve to ide u rok službe, našalio se Sandro.


Imao si i sjajno društvo, stigao si u pratnji mlade dame, primjetio je Turki, misleći pritom na Sandrinu kćer, Sandru te ga upitao tko je najoštriji kritičar iz njegove blizine? Kada je obitelj u pitanju, kada ti nešto napraviš?

- U jako zanimljivo pitanje, da, supruga Mirna i Sandra, nadam se da supruga sluša u ovom trenutku, rekao je Sandro i nastavio mada je zna posao baš fino preokupirati. Supruga je bez dlake na jeziku, ili joj se sviđa ili ne sviđa, znači crno bijeli svijet, da ili ne, a Sandra je malo više onako studiozna.


Pazi na tatu, primjetio je Turki.

- Pazi na tatu, složio se Sandro te Turkiju otkrio kako je njegovoj osmogodišnoj kćeri Bianci sve lijepo i sve dobro, ali kako sina Adriana uopće ne zanima ništa što tata radi u glazbi.


Prošle godine, nakon 35 godina glazbenog djelovanja ti si objavio prvi kantautorski album “Šlager sezone”. Reakcije na taj tvoj potez bile su odlične. Je li ti to možda dalo dozu samopouzdanja, potvrdu da si dobar i kad ne igraš timski, mislim na En Face, to je bila timska igra, zanimalo je Turkija.

- Upravo tako, ali dalo mi je i snage i energije i volje i nekakvog entuzijazma. Pa, i nekakvog poticaja da nastavim u tom smjeru. Ja sam svojevremeno znao pričati, er su mi planovi bili, malo u magli, nisam mogao ni predvidjeti na kakav će to odjek naići. Pa, sam rekao to je nekako jedan moj izlet. Samostalni. Ne mislim graditi samostalnu karijeru. Tako sam gledao nekako, u startu te priče. A, nekako sam putem shvatio da to ima jako puno smisla. Da se ja u tome jako dobro snalazim. I, da mi je krug suradnika više manje isti, onaj koji je bio u timskom radu da mogu lijepo bez opterećenja širiti na sve strane i obogaćivati koliko mi te kolege mogu sve skupa dati i pomoći i obogatiti, a mogu jako puno. Tako da u svemu tome uživam, rekao je Sandro Bastiančić te najavio kako već priprema drugi samostalni album.


Album “Šlager sezone”, zapravo je bio potvrda svih nas, koji smo En Face doživljavali kao tvoj alter ego, istaknuo je Turki.

- Pa, recimo da. Ja sam onako nesebično. Neću reći da sam ja davao ili poklanjao, i ostalima da se uključe u rad. Tako je nekako ispalo i čisto nekako logikom zajedničkog života i rada. Ali, u velikoj većini je to nekako bilo moje djelo, moja inicijativa, moje pa skoro sve, je bilo na neki način logično.


Pažljivo si slušao pjesmu "Zašto plačeš" (Ivana) i Marija Vestića, što kažeš, evo to je pjesma godine Music Puba za 2022, zanimalo je Turkija.

- Pa meni je, meni je drago, za tako jednog dragog, cijenjenog kolegu da je doživio taj trenutak sreće. Evo, slušao sam njegovu reakciju. Baš mi je iskreno i prijateljski drago. A, ta pjesma je na moje prvo slušanje, jedna od onih pjesama koja te na neki trenutak onako upozore, da treba stati i poslušati. Eto, tako sam se ja osjećao kada sam ju prvi put čuo. A, čini mi se da sam je prvi put čuo, upravo kod tebe, u emisiji, Music Pub, kad smo svirali uživo. U nekakvom intermezzu sam čuo tu pjesmu. Ušutio, slušaom uživao. Ima mi onako lijepo i šansonijerskoga nečega u sebi i kad spomene lijepo onako poetično Dunav u jednom trenutku. Dobiješ i mirisi i sliku Dunava, još koju on tako lijepo pojača svojim glasom.


Mario nam je rekao kako je imao u planu snimiti neke od svojih pjesama, uspješnih pjesama koje je skladao i pisao za Opću opasnost i Najbolje hrvatske tamburaše, ali što kažeš ti. O tome, smo bili malo pričali, prisjetio se Turki, i kada si gostovao prošle godine u Music Pubu. Pa, ti bi to isto mogao napraviti. Recimo da čujemo “Jedan potez previše”, sugerirao je Turki i zamolio Sandru da ne snima “Tišinu” jer smo ju čuli kako zvuči u Music Pubu te kako će mu rado dati snimku.

- Pa, očito nije ništa od svega toga slučajno. Očito postoji nekakav, ovako šaljivo rečeno kantautorski mozak koji mora u tom pravcu razmišljati i ja ne mogu pobjeći od nekakvih mojih djela koje su izvodili ostali autori. A, u meni, i u srcu i u glavi čuči ona nekakva demo verzija koju bih htio još jednom izbaciti van. Ja mislim da je to i prirodan put.


To bi možda bilo zanimljivo čuti, u nekim glazbenim dokumentima, kako je autor to doživio i taj vokal koji donoi jednu sasvim drugu verziju odnosno emociju, predložio je Turki. Rekao si kada si gostovao da bi nešto volio snimiti i sa Dragom Mlinarcem, prisjetio se Turki te upitao je li ta suradnja realizirana

- Nije, status quo. No, nikada neću odustati.


U nastavku razgovora Turki i Sandro su se prisjetili suradnje s Anom Opačak, ali i rada s preminulim Damirom Kukuruzovićem, koji ih je u pjesmi “Laku noć i sretno”, pratio na gitari. 2022. riječki kantautor i glazbenik Sandro Bastiančić obilježio je s nekoliko sjajnih suradnji. Nina Romić, Gordana Marković, Nikolina Tomljanović, naravno Ana Kabalin, a Turkiju je i otkrio kako u planu ima objaviti album na vinilu. 

- Još je sve u nekoj pripremnoj fazi. Sve opcije su otvorene. Ali, bilo bi dobro iskopati koju, ovako zanimljivu snimku. Vinil je jedna jedina, prava ideja, jer nema smisla sad neko reizdanje tek tako objavljivati. Treba se naćći neki pravi razlog, a vinil je nekako recimo, moj emotivni trenutak i uvijek prisutna želja, priznao je Turkiju.


“Šlager sezone” si fino najavio sa Anom Kabalin, sa odličnom novom verzijom pjesme “Dan kao san”.

- Ha, pa, da, evo mora biti neka Ana, nakon Ane Opačak, našalio se Sandro i objasnio kao je Ana Kabalin njegova dugogodišnja suradnica. Jako dobro se razumijemo i još ćemo puno toga stvarati zajedno na obostrano zadovoljstvo. A, u mojem nekakvom paketu je ona, jedan jako logičan izbor, ako zbog ničeg drugog onda zato što sojećam kako mi njezin glas jako jako odgovara. I kako daje tu jednu boju mojim pjesmama koje ja vidim i čujem i osjetim u nastajanju.


Koliko si na tom albumu, pokušavao zabilježiti tu prvu početnu emociju, upitao je Turki.

- Pa, to je to. To je bio i razlog zašto se upustiti u projekt samostalni kantautorski album, puno više nego u radu s bendom naravno. Onaj timski rad, svakako ima neku drugu težinu, ali to mi je bio cilj, dobiti baš onako iskonske moje pjesme i najbliži sam naravno u nekakvom kantautorskom izdanju.


Turki je potom svojeg gosta podsjetio kako nagradu emisije Music Pub već ima. I to, onu koju je riječki glazbenik Sandro Bastiančić osvojio 1995. godine, za rock hit godine „S dana Boga pala si“, a koju, kako je mu je Sandro priznao čuva na istaknutom mjestu. Zlatko Turkalj Turki i njegov gost potom su se prisjetili te dodjele, a Turki je zaključio kako mu nedostaje nagrada za kantautora godine.

- Nemam ju.


Sandro Bačić i nagrada Music Pub za kantautora 2022. godine

Sandro Bačić i nagrada Music Pub za kantautora 2022. godine

Foto: HRT- HR2 / -

Zapravo sad ju imaš, zaključio je Turki uručujući mu nagradu.

- Kako kaže, moj dragi kolega Vestić, kako je ono rekao? Je li ovo istina ili? Da nije neka greška, našalio se Bastiančić. - Još i lijepo piše, kaže... Znaš što. Daj mi malo sekundu prije, da se malo saberem. Pazi u čemu je štos. Govorimo o 1995.-oj. O Music Pubu, mojoj prvoj velikoj nagradi. U tom nekakvom paketu u toj sezoni mi je došao Porin za pjesmu „S dlana Boga Pala Si“, za najbolju vokalnu suradnju. Od onda na ovamo ja nemam nagrade, ali ne patim. Ja to lijepo, slušam, uživam pratim iz tvog studija ovdje kada su gostovali i preuzimali nagrade, Urban i TBF i svi koji su zaslužili. I sad dobijem nagradu na kojoj piše kantautor. Ovo sad izjavljujem, ovo mi znači najviše na svijetu i što god , ako se dogodi nakon toga ne može biti kao nagrada za najboljeg kantautora. Evo, izostavit ću ono najboljeg, za kantautora, koji je, kako ćemo to reći lijepo, obilježio 2022. godinu. I u tome mi je snaga, ljepota. Nema najboljih, nema vrijednijih, nema prvih, drugih, trećih. Hvala ti, što si mi evo upriličio, da moje ime bude zabilježeno kao netko tko je obilježio jedno vrijeme. Hvala. Ovo je predobro. Kantautor, naglasio je Bastiančić i nastavio ... Samo malo, sad se moram obratiti supruzi ako sluša, Kantautor, pazi mislim to ima težinu. Puno ti hvala. I, Sandri, koja je tamo iza vrata, evo Sandra, tata ti je kantautor.


To znači čovjek koji piše stihove, sklada, svira, svoje pjesme. To je kompletna nagrada, naglasio je Turki.

- Da, kompletna nagrada, ali malo prije sam ti rekao, ne znajući da me čeka nagrada za kantautora godine. Rekao sam ti kako sam dobio poticaj nekakvim lijepim odjekom mog albuma u kojeg sam krenuo eto zašto i kako već smo rekli, već smo to tako i objasnili. Ali, evo ovo ne da je poticaj, nego, ja se danas po dolasku u Rijeku, zatvaram u sobu, uzimam gitaru, i pišem pjesme. I hvala ti najveća. To je to. To je ono što ja očekujem od glazbe. Da me netko potakne na rad. Nagrade su lijepe, ovi trenuci su lijepi, nešto znače. Pamtit ću ih naravno cijeli život, ali to što me potiče na rad to je najljepše u svemu tom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.