Hrvatski radio

Drugi program

Wham! predvode božićno izdanje Airplay Radio Charta

29.12.2021.

16:57

Autor: Hrvatski radio

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Wham! su vlasnici novog broja jedan Airplay Radio Charta. Ovu riječ 'novi', doduše, valja shvatiti vrlo uvjetno. Nova vladarica Službene radijske liste je, naime, pjesma 'Last Christmas' koja je snimljena još 1984. godine. Singl 'Last Christmas' je dvadeseti božićni broj jedan Airplay Radio Charta u povijesti i najstarija je pjesma koja se, od 2002. godine naovamo, popela na sam vrh liste ARC 100. 

Mnogi će vam reći kako je 'Last Christmas' jedna od onih stvari bez kojih je teško zamisliti božićno vrijeme i ta priča o ljubavnoj izdaji za jedan i susretu bivših za slijedeći Božić dokazuje kako velika pjesma postoji zato da ostane uz nas za sva vremena. Andrew Ridgeley je za britanski Smooth Radio opisao kako je stvar nastala za posjete roditeljima Georgea Michaela. Tada se, nakon ručka, George na sat vremena izgubio u svojoj sobi i nakon toga svog prijatelja iz djetinjstva pozvao da čuje što je napisao. Oko singla ima stotinu priča i stotine tisuća dogodovština ljudi svijeta u svakodnevnom životu. Zamislite samo kolike su romanse u ovih trideset i sedam godina počele upravo uz 'Last Christmas'.

Ovotjedni rasplet na vrhu Airplay Radio Charta posve je drugačiji od svih dosadašnjih. Jer se prvi puta u povijesti mjerenja radijske popularnosti u Hrvatskoj, od 2002. godine naovamo, zbilo da tri vodeća mjesta na tjednoj listi zauzimaju božićne pjesme. Ovogodišnji duet Eda Sheerana i Eltona Johna u pjesmi 'Merry Christmas' nalazi se na drugom mjestu, a 'All I Want for Christmas' u izvođenju Mariah Carey smjestio se na broju tri. Pjesma 'Easy on Me', s kojom je Adele boravila na prvom mjestu u Hrvatskoj punih osam tjedana, nalazi se načetvrtom mjestu, a Top 5 zatvaraju Elton John i Dua Lipa u mash up duetu 'Cold Heart' u produkciji australskog trija Pnau.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici