Hrvatski radio

Drugi program

Zlatko Turkalj - Iskreni zaljubljenik u glazbu

30.11.2022.

12:23

Autor: Jasmina Mednolučanin

Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj emisije Music Pub Zlatka Turkalja

Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj emisije Music Pub Zlatka Turkalja

Foto: J.Besednik / -

Zlatko Turkalj Turki respektabilnu radijsku karijeru počeo je kao klinac zaljubljen u (dobru!) glazbu još osamdesetih godina 20. stoljeća. Jedan od tada najmlađih urednika i voditelja radijskih glazbenih emisija već se na početku istaknuo kao marljiv profesionalac koji suvereno vlada materijom i postavlja intrigantna pitanja koja nikad, ali baš nikad ne prelaze u žutilo. Ime toga radijskog voditelja, urednika, novinara i glazbenog kritičara s vremenom je postalo sinonim za dobru domaću glazbu. Njegova ljubav prema poslu kojim se bavi – promociji mladih, još neafirmiranih izvođača te praćenju stvaralaštva etabliranih glazbenih umjetnika – ostala je ista kao i na početku, prije više od tri desetljeća, što je danas u bilo kojem poslu prava rijetkost.

30 godina Music Puba

30 godina Music Puba

Foto: Iva Vianelo / -

Glazbenici znaju reći da osvijeste da su u glazbi nešto postigli tek kad ih Turki (kojega su neki od njih opjevali i u svojim pjesmama) pozove u emisiju. Izuzetno ga poštuju, a on je, kako to i sam voli reći, gotovo sa svima njima 'frend'. Dobronamjeran je, uvijek dobro raspoložen, ali i konstruktivno kritičan, a poznat je i po tome što mu ništa nije teško ili nemoguće kako bi napravio najbolje moguće za emisiju. Turki se za Hrvatski radio javljao i s brodova, iz improviziranih studija u restoranima, hotelskih soba i predvorja, javljao se u eter iz tame festivalskih back stageova, a na elanu koji ima i u trenucima kad radi pod uvjetima koji su daleko od savršenih, mnogi mu mogu samo zavidjeti.

Zlatko Turkalj Turki! Da mu se ime nađe među pitanjima Milijunaša, garant bi bilo negdje na početnim razinama, kad se prepreke lako prelaze, jer za Turkija znaju svi, makar mu i nije puno godina. Zato je ostavština njegova već sada velika. Zlatko Turkalj Turki dobri je duh hrvatske glazbe.

Siniša Pavić, Novi list

Turki od veljače 2004. godine radi na Drugom programu Hrvatskoga radija, gdje uz svoj Music pub uređuje i komentira sve važnije glazbene manifestacije: koncerte, festivale, Porin, Doru, Eurosong te humanitarne akcije Hrvatske radiotelevizije, a organizira i godišnju glazbenu Nagradu Music pub, koja od 2016. godine u kategoriji najboljega pjevača nosi naziv Oliver Dragojević – uz odobrenje samoga Olivera kad je gostovao u emisiji. Godinu dana poslije Nagrada Music pub u kategoriji najbolje pjevačice nosi naziv Tereza Kesovija, uz Terezin blagoslov.

Turki je za svoj rad i doprinos kvalitetnoj domaćoj glazbi tijekom karijere višestruko nagrađivan. U kućnoj vitrini ima Kristalni mikrofon (1997.), posebnu nagradu Status (2008.), Porin za najbolji tematsko-povijesni album (2014.), posebno priznanje HDU-a za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji (2017.), posebno priznanje Splitskog festivala za trideset godina praćenja te manifestacije (2018.), posebno priznanje za novinarsko-konceptualni diskografski projekt, serijal emisija o Dini Dvorniku (2019.), posebno priznanje HDU-a za organiziranje i promicanje kulturnih glazbenih vrijednosti za knjigu Žene u glazbi, stihu i interpretaciji (2022.) i godišnje Nagrade Hrvatske radiotelevizije za radijski dokumentarni serijal visoke kulturološke i javne vrijednosti „Žene u glazbenoj industriji“ (2022.).


Klara Rožman

Omot albuma

Omot albuma

Foto: Iva Vianelo / -

Zlatko Turkalj pripada onim novinarima koji znaju svoj posao i koji u njemu prije svega uživaju. To punih trideset godina dokazuju autori i izvođači koji se rado odazivaju njegovim projektima, akcijama i emisijama znajući da ih svaki put očekuju zanimljivi razgovori i pristup temama koje slušatelje ne ostavljaju ravnodušnima. Njegova novinarska posebnost koja ga razlikuje od ostalih radijskih urednika i voditelja je zapravo njegova izražajna osobnost, prepoznatljiv ugodan glas, kao i potpuna posvećenost istraživačkom radu, detaljna priprema i zaljubljenost u dobru glazbu. Jedan je od posljednjih radijskih ljudi koji u svojim emisijama gostima pristupa s poštovanjem, kao i brojnim slušateljima koji mu se redovito javljaju u njegov Music Pub.

Želimir Babogredac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.