Hrvatski radio

Drugi program

The Rolling Stones: Savršeni povratak korijenima

07.12.2016.

16:30

Autor: Monika Lelas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Album "Blue & Lonesome" na osebujan način vraća The Rolling Stones u rane dane kada su svirali pjesme izvođača kao što su Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter i Howlin’ Wolf. Obrade pjesama tih velikana se i nalaze na novom izdanju, Albumu tjedna u našem radijskom programu.

"Ovaj album je potvrda čistoće njihove ljubavi prema kreiranju glazbe, a blues samo po sebi perjanica je te njihove priče", izjavio je Don Was, producent albuma 'Blue & Lonesome' grupe The Rolling Stones. Jer, novim izdanjem Stonesi su se vratili blues korijenima, a producent Don Was podvukao je kako je album sniman uživo: "Izdanje je snimano tri dana s glazbenicima poredanima u krug oko mikrofona. Zvuči prilično sirovo i autentično. Uhvatili smo bit onoga što bend jest." 

"Blue & Lonesome" je prvi album grupe u zadnjih deset godina, prvi nakon izrazito uspješnog "A Bigger Bang" iz 2005. godine. Novo izdanje snimano je u londonskom studiju British Grove u vlasništvu Marka Knopflera, nedaleko od Richmonda i Eel Pie Islanda gdje su Stonesi počeli karijeru kao mladi blues bend koji je upijao svaki zvuk svojih blues uzora.

Mick Jagger (vokal), Keith Richards (gitara), Charlie Watts (bubnjevi) i Ronnie Wood (gitara) udružili su snage s dugogodišnjim suradnicima Darrylom Jonesom (bass), Chuckom Leavellom (klavijature) i Mattom Cliffordom (klavijature), a na dvije od 12 pjesama ("Everybody Knows About My Good Thing" i "I Can’t Quit You Baby") pridružio im se i Eric Clapton koji je u susjednom studiju snimao vlastiti album. 

"Ako ćemo pravo, Stonesi su spasili blues od zaborava i učinili ga i bjelačkom, a ne samo crnačkom glazbom", piše rock kritičar Aleksandar Dragaš u svojoj recenziji ploče i objašnjava: "Ako bijelci u načelu i ne znaju svirati blues onako kako ga treba - prljavo, sirovo i potrgano - Stonesi su oni bijelci koji i to znaju jer su uspjeli proniknuti u njegove tajne. Kako na početku karijere, kad ga nisu ni pokušavali učiniti pop glazbom za klince kojima su bili omiljeni gotovo koliko Beatlesi, tako i sada kad Fab Foura odavno nema na obzoru, a blues heroji Stonesa sviraju samo u raju ili paklu, kako ih je već dopalo." 

Album "Blue & Lonesome" vraća bend u rane dane kada su svirali pjesme izvođača kao što su Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter i Howlin’ Wolf. Obrade pjesama tih velikana se i nalaze na novom izdanju. Sam Mick Jagger izjavio je nedavno kako uopće ne razmišlja o povlačenju sa scene već o još jednoj turneji Stonesa. Sanjao je da s bendom snimi baš ovakav album, a imao je čak i neke demo snimke. Sada, pak, kada je sve gotovo, čekamo na objavu datuma njihovih nastupa. 

Rock kritičar Aleksandar Dragaš ističe kako je "Blue & Lonesome" "najbolji album Stonesa u posljednja tri i pol desetljeća, možda baš i zato jer je snimljen na brzinu, s više emocija nego njihovi autorski albumi od ranih 80-ih naovamo i zasnovan samo na starim bluzevima autora i izvođača kojima su se divili još kao klinci. Ovo je samo i jedino iskreni labour of love i iskaz strasti, ovo je samo i jedino blues album".  A mi se pridružujemo preporukama koje dijele rock kritičari diljem svijeta, preporukama koje govore da svakako uživate uz naš ovotjedni Album tjedna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.