Hrvatski radio

Drugi program

120 godina od medalje Milana Neralića:''Divlji mladić'' koji je postao uzor

28.06.2020.

17:32

Autor: Dameo Ramić Kovačić

foto: HOO

foto: HOO

Foto: - / -

Ovog je vikenda navršeno točno 120 godina od osvajanja prve hrvatske olimpijske medalje. Znate li kome pripada? Na Igrama u Parizu 1900. godine brončano odličje u mačevanju osvojio je Slunjanin Milan Neralić (1875. - 1918.), časnik austrijske vojske i učitelj mačevanja.

- Bilo je to vrijeme prelaska iz borbenog u sportsko mačevanje, što smanjuje rizik, ali povećava dinamiku borbe. Milan Neralić je to iskoristio, uveo nove pokrete koje nitko tada nije koristio te povećao ulogu dinamike i kretanja u mačevalačkoj borbi. Iako nikad nije kao trener djelovao u Hrvatskoj, mnogi njegovi učenici jesu, pa premda pojava Milana Neralića nije presudna za početke sportskog mačevanja u Hrvatskoj, on je zasgurno bio jedna markantna i značajna figura čija je uloga u razvoju tog sporta jako velika, kaže Sanjin Kovačić, nekadašnji izbornik naše reprezentacije i dugogodišnji trener mačevanja.

 - Milan Neralić slovio je za pomalo ''divljeg'' mladića, zbog čega nije mogao nastaviti školovanje, pa je kroz vojsku došao u doticaj s mačevanjem. Iako prvi tečaj nije položio, već su ga ocjenili zdepastim i neperspektivnim, bio je uporan, a ta ga je upornost i marljivost dovela do statusa jednog od najboljih mačevalaca svoga doba, dodao je Kovačić.

Vrijednoj obljetnici posvetili smo dio nedjeljne emisije Sport i glazba, u koju se telefonom iz Belgije javio i Željko Neralić, pranećak Milana Neralića.

 - Milan Neralić nažalost je umro mlad, ali otac mi je često pričao o stricu Mići, kako su ga zvali. Bio je svestran, jako je volio glazbu, ali i ostale sportove, osobito skijanje. Govori se da je bio vrlo živahan, da se isticao skokovima u vodu, pa sve do priča o hrvanju s medvjedima. Bio je oženjen učiteljicom mačevanja Wilhelminom Werdnik s kojom je u Berlinu imao školu mačevanja i koju su pohađali kasniji osvajači olimpijskih medalja. Strina Mina posjećivala nas je dok sam bio dječak, ostavila je nekoliko njegovih rekvizita i mnoštvo fotografija, nažalost većina je izgubljena tijekom ratne okupacije Slunja, priča Željko Neralić, zahvaljujući svima koji njeguju uspomenu na njegova rođaka.

Upravo doprinosom jedne takve skupini ljudi, imenom Milana Neralića Hrvatski olimpijski odbor nazvao je godišnje priznanje za doprinos sportu na lokalnoj razini.

 - Nakon dugog niza godina uspjeli smo u inicijativi koju je prepoznao Hrvatski olimpijski odbor. Nadamo se da će u budućnosti biti volje da se u njegovom rodnom gradu podigne i spomenik koji bi trajno obilježio djelovanje Milana Neralića. Nije mala stvar imati olimpijca, to je čast koja vrijedi za sva vremena, a osobito kad ste prvi koji je osvojio medalju. Za građane Slunja velika je čast što je Milan Neralić pronosio ime našeg kraja, kaže Željko Marinković-Dišo, jedan od nekolicine Slunjana koji u suradnji s Radio Slunjom i Sportskom zajednicom Grada Slunja promiču lik i djelo Milana Neralića te svake godine obilježavaju godišnjice njegova rođenja.

Milan Neralić rođen je u Slunju 1875.godine, a za reprezentaciju Austrije na OI 1900. osvojio je brončanu medalju u natjecateljskoj skupini sablja – profesionalni učitelji mačevanja. Vojničku službu napustio je 1908., te je u Berlinu do 1914. podučavao mačevanje u građanskim i vojnim klubovima. Od 1914. do 1917. podučavao je mačevanje i skijanje na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu, gdje je i preminuo 1918. godine.

U nastavku možete poslušati isječke iz emisije Sport i glazba posvećene 120. obljetnici prve hrvatske medalje na Olimpijskim igrama.

Željko Marinković Dišo o životu Milana Neralića

Željko Neralić, rođak Milana Neralića

Sanjin Kovačić, trener mačevanja i bivši hrvatski izbornik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.