Hrvatski radio

Drugi program

Aco Petrović o trenerskoj mirovini i budućnosti hrvatske košarke

27.02.2023.

15:06

Autor: Marko Miličić/HR2

Aco Petrović

Aco Petrović

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Pobjedom protiv Austrije 84:74 hrvatski su košarkaši zaključili prvi dio pretkvalifikacija za Eurobasket, a bila je to vjerojatno i posljednja utakmica pod vodstvom privremenog izbornika Aleksandra Petrovića, koji kao sportski direktor HKS-a nastavlja potragu za dugotrajnim izborničkim rješenjem. 

- Slijedeći krug kvalifikacija na ljeto dočekat ćemo jači četiri ili pet kvalitetnijih igrača poput Hezonje, Smitha, Matkovića, Šamanića ... Na to ćemo nadodavati i NBA igrače za predolimpijske kvalifikacije, ali to je za mene u ovom trenutku daleka budućnost, govori Petrović, pred kojim je period kad planira obaviti dodatne razgovor s potencijalnim izborničkim rješenjima.


- Resetirat ću razgovore s kandidatima, a u zadnje vrijeme intrigira me opcija s dva Amerikanca u stožeru, jedan od najboljih trenera u NCAA-u bio bi voljan preuzeti ulogu prvog asistenta, ali o svemu tome odlučivat će na moje prijedloge Izvršni odbor HKS-a.


Najavio je Petrović i da mu je ova utakmica bila svojevrsni oproštaj od trenerske klupe, odnosno odlazak u trenersku mirovinu.


- Ja sam praktički s 30 godina postao trener, a sad vidim da sam među najstarijim trenerima i mislim da je vrijeme prepustiti to mlađima, posvetiti se drugim poslovima gdje mogu pomoći svojim iskustvom. U 33 godine trenerskog rada donio sam u par navrata pogrešne odluke koje su me koštale uspješnije karijere. Kao primjerice 1997. kad nisam prihvatio ponude tri najveća španjolska kluba, nego se vratio u Cibonu, što je s trenerskog aspekta bila velika pogreška, prisjeća se popularni Aco, akter posljednje hrvatske košarkaške medalje (EP 1995.), a što još kaže u osvrtu na svoju izborničku karijeru, kao i o aktualnosti hrvatske košarke, poslušajte u prilogu:  

Aleksandar Petrović, razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.