Hrvatski radio

Drugi program

Bahtijarević: Odigravanje utakmica ovisi o odgovornom ponašanju klubova

20.08.2020.

19:30

Autor: Dameo Ramić Kovačić

foto: HRT/Pixsell

foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Slijedeće srijede Dinamo i Lokomotiva prvi će od naših klubova iskusiti međunarodne utakmice u doba koronavirusa. U europskom nogometu još je mnogo otvorenih pitanja vezanih uz provedbu natjecanja, a o toj temi pričamo s dopredsjednikom UEFA-ine zdravstvene komisije, dr. Zoranom Bahtijarevićem

Dr. Bahtijarević jedan je od autora UEFA-inog protokola, a trenutačno se nalazi u Lisabonu gdje nadgleda završni turnir Lige prvaka.

- Ovdje je sve na visokoj razini, sve se radi da se zaštite klupske delegacije, a da se istovremeno virus ne širi u domaću populaciju radi nogometa. Klubovi su u svojim ''sigurnim mjehurima'', kreću se samo na relaciji hotel-trening-utakmica, a iako su svi testirani, svejedno se drže protokola. Naime, pogrešno je misliti da testiranje štiti nas, ono zapravo štiti ljude oko nas koje u tom trenutku ne možemo zaraziti, ali smo mi i dalje podložni zarazi. Dakle, to ne znači da se trebamo prestati ponašati odgovorno. Igrači su ovdje u Lisabonu toga svjesni, čime ujedno šalju poruku ostalima. Najbolji je primjer naš Ivan Rakitić s kojim sam razgovarao i spoznao da čovjek već tri mjeseca nije izašao na ulicu, neovisno o popuštanju mjera, u uvodu govori dr. Zoran Bahtijarević koji je u stalnom kontaktu s kolegama i nacionalnim savezima čiji klubovi organiziraju inozemna putovanja.

Ono što je opće poznato je da igrači prije svakog takvog putovanja moraju biti testirani, no puno je još nejasnoća vezanih za dolazak i boravak u različitim zemljama Europe.

 - Testiranje je samo dio protokola, ali će biti obavezno za sve klubove do daljnjega, bojim se i u proljetnom dijelu sezone, odnosno sve dok se ne pronađe cjepivo. Mi smo u Hrvatskoj sugerirali klubovima i preliminirano testiranje koje su obavili prije početka sezone, a uoči europskih utakmica protokol podrazumijeva još jedan test. Za ekipe koje putuju on se obavlja neposredno prije putovanja, kako eventualno zaraženi igrači ne bi uopće dospjeli u inozemstvo. Pritom neke zemlje imaju obavezno testiranje i po ulasku u državu ili na dan utakmice, pa ta obaveza neće zaobići niti nogometne momčadi, a klub domaćin se obvezao da će se informirati o svemu i gosta obavijestiti o uvjetima koje će morati zadovoljiti, kaže Bahtijarević, naglašavajući da je UEFA-in protokol samo niz smjernica i preporuka, dok konačne i izvršne odluke donosi lokalno javno-zdravstveno tijelo.

 - Imali smo tešku ulogu uskladiti 55 različitih nacionalnih protokola, odnosno različitih politika i epidemioloških situacija, a mislim da smo u tome u velikoj mjeri uspjeli. Državne vlasti spremne su izaći u susret nogometnim klubovima, ali samo ukoliko se budu ponašali odgovorno. U tom će slučaju nadležna povjerenstva promatrati slučajeve koronavirusa izolirano, a neće ih generalizirati i automatski suspendirati cijele momčadi, ističe Bahtijarević, dodajući da su hrvatski klubovi zasad pokazali ozbiljan pristup i zato nisu imali veći broj zaraženih.

 Uglavnom, takva praksa omogućila bi temeljnu zamisao UEFA-e, a to je da se odgovornim ponašanjem klubova ne dogodi da zbog jednog zaraženog igrača cijela momčad mora u samoizolaciju.

- Nova pravila su vrlo jasna. Ako je dio delegacije zaražen, klub ima pravo dovesti druge igrače, a dok god može osigurati 13 igrača utakmica će se odigrati. U suprotnom će biti pokrenut diciplisnki postupak, koji će vjerojatno značiti registraciju utakmice 3:0 u korist suparnika koji je bio spreman igrati. To nije idealno rješenje, ali je jedino što omogućava nastavak natjecanja, ponavlja Bahtijarević, ističući da u pitanju nije samo zabava, već o opstanku nogometnih natjecanja ovisi cijela sportska radna zajednica koja nije zanemariva.

Dosad je u prva dva europska pretkola u par slučajeva klubovima onemogućeno igrati, što zbog vlastitih propusta u organizaciji, što zbog odluka lokalne vlasti.

 - U jednom od ovih slučajeva otkazivanja utakmica povjerenstvo se uvjerilo da u klubu koji je zabilježio slučaj virusa ni cijela delegacija, a ni zaraženi igrač, po dolasku u hotel nisu nosili maske i zato su vlasti zemlje domaćina reagirale, navodi Bahtijarević, ali pitanje je što u slučaju kad je država propisala mjere samoizolacije za putnike ili povratnike iz pojedinih zemalja?

 - Većina zemalja ipak će imati razumijevanja i izuzeti sportaše od navedenih mjera, dakako pod pretpostavkom da su u međuvremenu testirani i da se ponašaju odgovorno. U protivnom postoji opcija odigravanja utakmice na neutralnom terenu, što domaćin može zatražiti 48 sati prije početka utakmice. O takvim slučajevima raspravljamo i odlučujemo svakodnevno, jer se stvari odvijaju munjevito, zaključio je Bahtijarević.

Cijeli razgovor s dr. Zoranom Bahtijarevićem moći ćete čuti u subotnjoj emisiji Sport i glazba na 2.programu Hrvatskoga radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.