Hrvatski radio

Drugi program

Črnko za HRT: Izgradit ćemo stadion na kojem će htjeti igrati i Dinamo

20.04.2019.

20:41

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Potpis sporazuma s predstavnicma kineske grupacije u Velikoj Gorici - Jurica Galoic/PIXSELL

Potpis sporazuma s predstavnicma kineske grupacije u Velikoj Gorici - Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči današnje utakmice Intera i Gorice (2:2), u programu Hrvatskoga radija gostovao je predsjednik Gorice i NS Zagrebačke županije, Nenad Črnko. Povod je bilo jučerašnje potpisivanje sporazuma između Grada Velike Gorice i kineske tvrtke Z-RUN o investiranju u gradnju novog stadiona u Velikoj Gorici.

- Prvi je to korak u realizaciji priče koja traje nekoliko mjeseci. Radi se o pismu namjere kojim je Velika Gorica potvrdila da raspolaže planski uređenom infrastrukturom na kojoj već sutra mogu početi radovi, dok su Kinezi potvrdili ozbiljnu namjeru da izgrade stadion zadovoljavajućeg kapaciteta za potrebe hrvatske reprezentacije – rekao je Nenad Črnko.

Ukoliko u Velikoj Gorici doista nikne stadion takvog kapaciteta, izgubio bi se smisao najavljenog projekta sličnog stadiona na zagrebačkom Blatu, o čemu Črnko kaže:

- Znam samo da su predstavnici kineske delegacije bili i u Zagrebu, razgovaralo se u mogućim lokacijama, ali Gorica je ispala najpovoljniji izbor zbog svog geostrateškog položaja. Trebamo naglasiti da je Gorica po svemu sastavni dio Grada Zagreba, a da Hrvatska treba reprezentativni objekt i mi nastupamo u ovoj priči iz tog aspekta. Istovremeno, ne računamo da će ovaj stadion služiti samo za potrebe reprezentacije, koja mora igrati u svim gradovima u Hrvatskoj. Na tom stadionu, koji može biti multifunkcionalni objekt, s planiranim uvjetima i kineskom vizijom, bit će mnogo međunarodnih utakmica.

O mogućnosti da stadion služi i potrebama Dinama, čiji Maksimir graniči s prihvatljivim uvjetima, za sada se nije razgovaralo. Ipak, Črnko tvrdi da bi to bio logičan scenarij.

- Podržavam svaku aktivnost u napretku infrastrukture, ali ako nam strani investitor svojim novcem napravi takav stadion, nema potrebe trošiti proračunski novac na slične zahvate. Naravno, ako Dinamo odluči adaptirati Maksimir, to treba podržati, ali kad napravimo stadion u Velikoj Gorici, siguran sam da će i Dinamo neke europske utakmice moći i htjeti igrati na njemu – zaključio je Nenad Črnko, koji optimistično govori i o vremenskim rokovima budućih koraka. 

- Sada slijedi osnivanje tvrtke koja će provoditi projekt, regulacija ostalih dokumenata i idejnog projekta, pa bi u roku od godine dana izgradnja mogla početi. U Kini se rokovi ne mjere u godinama nego u mjesecima. U međuvremenu očekujemo i podršku Vlade RH, a nakon toga ne sumnjam ni u odaziv Hrvatskog nogometnog saveza.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

Nenad Črnko o suradnji s investitorima iz Kine, razgovarao Dameo Ramić-Kovačić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.