Hrvatski radio

Drugi program

Dario Župarić iz SAD-a: Pola dana živim, a nakon toga kao da svijet stane

06.04.2020.

11:15

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Foto: HRT/Pixsell

Foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

U obilasku naših sportaša diljem svijeta, gost emisije Sport i glazba sinoć je bio i bivši nogometaš Cibalije i Rijeke, Dario Župarić, koji je odnedavno stanovnik SAD-a i igrač MLS momčadi Portland Timbersa.

U Sjedinjenim državama epidemija koronavirusa tek je u naletu, a državna je vlast dugo odolijevala uvođenju drastičnih mjera prevencije.

 - U početku se govorilo kao da taj virus iz Europe neće doći, što je malo nedogovorno, pa je sad situacija gora nego u ostatku svijeta. Predsjednik Trump je po tom pitanju konzervativan, stoga je dugo vladalo mišljenje ''lako ćemo'', za razliku od Hrvatske gdje je situacija ozbiljno shvaćena. Istina, u početku su ljudi mislili da mogu roštiljati po parkovima, ali sad je jasno da se moramo sudržati, ostati u kućama i pomoći drugima, osobito starijim ljudima, priča Dario Župarić, čija se svakodnevica također svela na individualni rad.

 - Radimo videoanalize, treniramo putem aplikacija kojima treneri prate naš rad. Klub nam je omogućio sprave za vježbanje, čak nam i hranu donose. Ne mogu reći da mi išta nedostaje, ali fali mi odlazak na trening i prije svega kontakt s ljudima, ističe Župarić, dodajući da ga najviše muče društvene razlike između stanovnika Hrvatske i SAD-a.

 - Volim reći da se kod nas najbolje živi. Tip sam koji voli satima sjediti uz kavu i pričati, a u SAD-u toga nema, svatko živi za sebe, eventualno se podruže na poslu i idu kućama. Ritam je gotovo isti kao i kad nema koronavirusa. Ljubazni su ljudi, ali ne druže se kao mi, to je njihov stil života. Također, zbog vremenske razlike veći dio dana nema nikakvih vijesti iz poruka iz Hrvatske. Pola dana živim, a nakon toga kao da svijet stane.

Što se tiče nogometa u tamošnjoj najjačoj ligi MLS-u, nakon dolaska u Portland i nekoliko odigranih utakmica Župarićevi su dojmovi pozitivni.

 - Iznenadila me kvaliteta igrača. Svaka momčad ima desetak južnoamerikanaca, recimo u mojoj se svlačionici više priča španjolski, a to su tehnički kvalitetni igrači. Inače se sve bazira na fizikalijama, treninzi su kao u američkom nogometu- snaga, eksplozivnost, brzina … na to im se svodi liga, dok nedostaje taktička disciplina što mene živcira. Igraju za ljepotu, a ne za rezultat. Utakmica je show, nogomet je atraktivan, s puno golova, a to meni kao braniču ne odgovara, ali tako je, kako je.

Pored američkog nogometa, košarke, bejzbola i drugih sportova, dodatan porast interesa za nogomet u SAD-u očekuje se za vrijeme i nakon domaćinstva Svjetskog prvenstva 2026. godine.

 - Ovdje je nogomet već podigao popularnost, stadioni su puni. Uživili su se u to domaćinstvo i sigurno se mogu vrhunski pripremiti, uostalom infrastruktura i organizacija ovdje su na razini engleske Premier lige, istaknuo je Dario Župarić.

 Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

Dario Župarić, razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.