Hrvatski radio

Drugi program

Dino Rađa: Ni Einstein nije mogao otkriti taktiku Jugoplastike

08.04.2019.

11:37

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Dino Rađa: Ni Einstein nije mogao otkriti taktiku Jugoplastike

Dino Rađa: Ni Einstein nije mogao otkriti taktiku Jugoplastike

Foto: - / -

Prije točno 30 godina, 6.travnja 1989., splitska Jugoplastika postala je prvak Europe. Bila je to prva u nizu od čak tri titule zaredom, a temeljem takvih rezultata zlatna generacija Žutih prozvana je u košarkaškim krugovima najboljom momčadi 20.stoljeća.

Luka Pavićević, Duško Ivanović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Goran Sobin, Zoran Sretenović, Velimir Perasović , Žan Tabak, Teo Čizmić, Ivica Burić te Josip Lovrić i Paško Tomić činili su roster Jugoplastike predvođen trenerom Božidarom Maljkovićem i njegovim stručnim stožerom. 

Dina Rađu čuveni HRT-ov reporter Boris Mutić prozvao je ''prvom violinom'' Jugoplastike koja je u finalu 1989. senzacionalno pobijedila izraelski Maccabi (75:69) i popela se na ''krov Europe''.

- Naježim se kad se sjetim. Neki detalji blijede, ali uspomena na taj trenutak i magnitudu tog uspjeha, to će ostati vječno, Bili smo autsajderi, nitko od nas nije pomišljao da možemo tako daleko dogurati. Kad smo postali svjesni te mogućnosti? Kad je sirena označila kraj finalne utakmice - prisjetio se Rađa, uz još niz detalja i anegdota iz svlačionice Žutih, u razgovoru za emisiju Sportski vremeplov koja će se premijerno emitirati sutra navečer na Prvome programu Hrvatskoga radija (21.05 sati).

Razgovor Lovorka Magdića s Dinom Rađom možete poslušati u nastavku:

Dino Rađa - Jugoplastika, 30 godina od naslova prvaka Europe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.