Hrvatski radio

Drugi program

Dr. Primorac: Imamo model testiranja za siguran početak natjecanja

10.05.2020.

16:24

Autor: HR2

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Hrvatski nogometni prvoligaši s početkom radnog tjedna trebali bi početi s treninzima u punom opsegu, što je prvi preduvjet za planirani nastavak natjecanja. U nizu koraka koje potom treba poduzeti je i mjera testiranja igrača i stručnih stožera, o čemu su u HNS-u također intenzivno promišljali.

U iščekivanju detaljnih uputa o provedbi i financiranju postupka testiranja nogometaša uoči nastavka natjecanja, Hrvatski nogometni savez pohvalio se prezentacijom cjelovitog modela testiranja sportaša na koronavirus kojeg je predložila Zdravstvena komisija HNS-a na čelu s dr. Draganom Primorcem.

 - Detaljne upute za početak treninga bile su prva faza provođenja našeg projekta kojeg su prepoznale i FIFA i UEFA, a u drugoj fazi planiramo genetička testiranja koristeći molekularne testove koji dokazuju prisutnost virusnih čestica, najavljuje dr. Primorac.

- Dva testiranja bi se obavila u razmaku od pet dana, što je period potreban da se virus može prepoznati. Nakon toga bi se provelo i serološko testiranje koje ukazuje na prisutnost protutijela. Mi bismo već slijedeći tjedan startali s uzimanjem uzoraka i tako postali prva nogometna liga na svijetu koja bi osigurala uvjete za siguran početak natjecanja. FIFA i UEFA prepoznale su taj model i već ga nazivaju hrvatskim brendom, a ukoliko ga provedu, mogli bi u miru planirati i međunarodna natjecanja, rekao je dr. Primorac koji se u razgovoru sa Srđanom Fabijancem dotaknuo i trenutne epidemiološke situacije te mogućih raspleta.

 Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

 

Dragan Primorac o testiranju sportaša na koronavirus

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.