Hrvatski radio

Drugi program

Dr.Bahtijarević iznio argumente za nastavak HNL-a: Forma, psiha i promocija

03.05.2020.

18:56

Autor: HR2 / Sanja Žiger Frljuk

foto: HRT/Pixsell

foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Početak novoga tjedna trebao bi razbistriti promišljanja u Hrvatskom nogometnom savezu glede nastavka HT Prve lige, ali i okončanja ostalih natjecanja. Zanimljivo je stoga bilo čuti razmišljanja člana HNS-ove Radne skupine za nastavak natjecanja, dr. Zorana Bahtijarevića.

Iako se svakim danom sve više dovodi u pitanje smisao nastavka nogometnih natjecanja, osobito u HNL-u gdje financijski gubici u slučaju otkazivanja ostatka sezone nisu veliki kao u nekim drugim ligama, čini se da u HNS-u prikupljaju argumente da se nastavak ipak dogodi! Dr. Zoran Bahtijarević iznio je neka od tih promišljanja.

 - Postoje različiti motivi za nastavak prvenstva. U nekim zemljama to su ogromni financijski gubici zbog izostanka novca od TV prava, što je u Hrvatskoj trenutno manji motiv. Ja nisam pobornik potpunog ukidanja natjecanja i to prvenstveno zbog igrača, jer ako im ukinemo utakmice pauza će trajati ukupno šest mjeseci, što znači gubitak praktički cijele godine za povratak u formu. Dakle, kondicija je jedan od razloga, drugi je psihološke prirode, jer povratak nogometu imao bi povoljan efekt na sve nas. I konačno, ono što meni osobno nije bitno, ali može biti jedna od nuspojava, je to da će one lige koje će se igrati privući veću pozornost cijelog svijeta. To će omogućiti našim klubovima i igračima da se pokažu na puno većoj sceni, iz čega se mogu izroditi i neka druga dobra.

U HNS-u se takvim i sličnim raspravama bavi Radna skupina čiji je dr. Bahtjarević član.

 - Intenzivno radimo već nekoliko tjedana, a na prvom nam je mjestu zdravlje igrača i ako se već želimo vratiti natjecanju, onda to moramo učiniti na ispravan način. Zato smo oformili tu radnu skupinu koju čine medicinski stručnjaci, ali i ljudi iz Saveza koji se brinu za tehničku pripremu, kako bismo zadovoljili sve aspekte za nastavak prvenstva, rekao je Bahtijarević, višegodišnji liječnik Vatrenih, a ujedno i dopredsjednik UEFA-ine Zdravstvene komisije.

Gostujući u emisiji Sport i glazba, dr Bahtijarević govorio je i o treninzima u prilagođenim uvjetima, kao i o rizicima za zdravlje igrača prilikom povratka natjecanjima nakon duge pauze, a iznio je i zanimljive rezultate istraživanja njemačkih znanstvenika. Oni su izračunali da je rizični kontakt igrača, dakle onakav kakav bi prema dosadašnjim spoznajama prijetio prenošenjem zaraze, tijekom nogometne utakmice vrlo rijedak, te prosječno traje svega 18 sekundi.

- Uopće me ne zabrinjava nogomet kao igra, ali zabrinjavaju ostali kontakti nogometaša i to je polje na kojem moramo smanjiti rizik. Mislim da ćemo sve do pronalska cjepiva govoriti o nogometu prije i poslije korone, a to će prije svega značiti promjene u privatnom životu sportaša. Morat će se naviknuti na manje druženja, drugačije ponašanje u svlačionici ... Svi skupa morat ćemo mijenjati navike, poručio je dr. Zoran Bahtijarević.

Cijeli razgovor dr. Bahtijarevića sa Sanjom Žiger Frljuk možete poslušati u nastavku:

Dr. Zoran Bahtijarević (razgovor)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.