Hrvatski radio

Drugi program

Družak nakon Zadra: Sport mora ići dalje, ali uz odgovorno ponašanje

23.06.2020.

13:53

Autor: Dameo Ramić Kovačić

foto: HRT/Pixsell

foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Usprkos pojavi koronavirusa na teniskom turniru u Zadru, ostala sportska natjecanja u Hrvatskoj koja se odvijaju uz prisutnost gledatelja ne treba smatrati ugrozom, istaknuo je državni tajnik za sport Tomislav Družak u razgovoru za Hrvatski radio.

Glavni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport tijekom vikenda je također boravio na Adria Touru u Zadru, no naglašava da problem nije nastao uz teren, nego u popratnim zabavnim aktivnostima.

 - Sportski segment organizacije je bio na visokom nivou, ali nisu mi se svidjela događanja izvan sportskih borilišta. Smatram da nije bilo mjesta takozvanim ''after partijima'' i koncertima i da je tu učinjen propust. Da je sve ostalo na sportskom natjecanju, mislim da ne bismo sada vodili ovakve razgovore i da ne bi bilo panike među posjetiteljima. Sada se svi fokusiraju na sport i gledaju ga kao mogući generator negativnih trendova vezanih uz koronavirus, ali to naprosto nije tako, poručuje Tomislav Družak.

Središnji državni ured za šport ipak je ponovno naglasio organizatorima i posjetiteljima sportskih natjecanja da se moraju pridržavati navedenih preporuka HZJZ-a, koje su i bile preduvjet da se publika vrati na sportska borilišta.

 - Sport mora ići dalje i uvjeren sam da će ići, ali moramo u svojim glavama osvijestiti da je virus i dalje prisutan, kaže Družak, svjestan da navedene mjere nisu u potpunosti ispunjene na dosadašnjim događajima, odnosno da ih nije moguće provoditi bez osobne odgovornosti posjetitelja.

- Ne ponavljaju nam uzalud i ministar zdravstva i čelnik Stožera civilne zaštite da moramo ostati odgovorni i prema sebi i prema drugima, pa tako i prema sportu koji nam donosi toliko veselja. Ne možemo očekivati od organizatora da će za svakog posjetitelja osigurati osobnog čuvara, a i ne treba čuditi ako ljudi koji se inače druže i zajedno dolaze na utakmice ne poštuju propisane razmake, ali u konačnici je odgovornost ipak na nama koji dolazimo na sportska natjecanja. Samo uz disciplinu i strogo pridržavanje mjera, sport neće imati nikakvih problema.

 Državni tajnik za sport ipak se slaže da ponašanje sportaša na terenima treba biti odgovornije kako bi navijačima poslužilo za primjer.

 - Pohvaljujemo sve one koji se mjera u potpunosti pridržavaju, ali molimo ostale koji to mogu unaprijediti da svedu svoje ponašanje na propisane okvire. U kontaktu sam kako s čelnicima Hrvatskog vaterpolo saveza koji taman započinje s natjecanjem, tako i s izvršnim direktorom nogometnog saveza Marijanom Kustićem, i znam da oni pripremaju apel svim dionicima svoga sporta da se drže principa i budu maksimalno oprezni odgovorni, kako bi se sport odvijao bez opasnosti za zdravlje građana, zaključio je Družak.

Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

Tomislav Družak nakon pojave koronavirusa na Adria Touru u Zadru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.