Hrvatski radio

Drugi program

Ilija Lončarević: Vrijeme je da se euforija zaustavi i da počnemo raditi!

21.07.2018.

20:48

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Foto: - / -

Zašto svjetsko srebro nije dovoljno da pokrene stvari nabolje, kolika je uloga politike u razvoju sporta, zašto Zlatko Dalić ne smije odstupiti s pozicije izbornika... O svemu tome i drugim vrućim temama, ''prvi brk'' hrvatskog nogometa, Ilija Lončarević, govorio je za slušatelje Hrvatskoga radija.

U trenucima dok je euforija nakon velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije još uvijek aktualna, a problemi našeg nogometa ništa manji nego što su bili prije početka Svjetskoga prvenstva, o iskoristivosti ovog rezultata za boljitak domaćeg nogometa razgovarali smo s jednim od naših najiskusnijih stručnjaka, Ilijom Lončarevićem. 

- Nakon dugo vremena reprezentaciju je cijelim putem pratila pozitiva, a veliku ulogu u ovom uspjehu odigrali su i navijači koji su iz Hrvatske slali veliku poruku podrške, kaže 73-ogodišnji Lončarević, trener niza naših prvoligaških klubova i dugogodišnji sportski djelatnik.

- O zaslugama igrača i stožera više se nema što dodati. Ja bih stoga volio da se ta euforija zaustavi i da konačno počnemo raditi, jer dovoljno smo se naslušali riječi i obećanja, a premalo toga vidjeli na djelu. 

Lončarević ističe da je u pokretanju pozitivnih promjena izrazito važna uloga politike.
 

- Sve dok putem ministarstva financija, poreznih politika i sl. ne pokrenemo stvari i potaknemo gospodarstvo da koristi sportu, nećemo ni približno osigurati materijalnu bazu. Nacionalni stadion nije nešto na čemu će se bazirati naš nogomet. Pitanje je stabilnosti i razvoja, pitanje je mladih igrača koji nestaju ... To je ono na čemu treba raditi.A dosad se nije radilo ništa, jer interesi nogometnog saveza bili su isključivo privatni interesi, dodao je Lončarević, te istaknuo da ključnu riječ mora voditi – struka.

- Treneri su ti koji moraju preuzeti odgovornost, a ne odustajati čim im se neki gazda suprotstavi, kaže Lončarević, te poručuje da Zlatko Dalić mora ostati izbornik reprezentacije.

- Vidim da postoje neke nedoumice, no Dalić nema samo dobru startnu poziciju, već i moralnu obavezu da nastavi voditi reprezentaciju!

Cijeli razgovor s Ilijom Lončarevićem poslušajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.