Hrvatski radio

Drugi program

Istra ponovno zatvara stadion, Brezni: Riječ je o pojedinačnoj odluci

12.07.2020.

12:16

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Na ''Drosinu'' publika opet neće smjeti (foto: Pixsell)

Na ''Drosinu'' publika opet neće smjeti (foto: Pixsell)

Foto: - / -

U trenucima dok se pogoršava epidemiološka situacija u našoj zemlji, ali i dok se ne uvode stroga ograničenja, NK Istra 1961 odlučila je ponovno zatvoriti tribine svoga stadiona za publiku! Iz HNS-a poručuju da je riječ o pojedinačnoj odluci koja se neće automatski odraziti i na ostale stadione.

Odluku o zatvaranju tribina iz NK Istre 1961 objavili su tjedan dana uoči utakmice s Dinamom, ali i na dan velikog derbija u Makismiru, na kojem će, kao i na svim ostalim utakmicama, gledatelji biti prisutni u ograničenom broju. 

''Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezano uz COVID-19 bolest u Republici Hrvatskoj i našoj županiji te činjenice da su otkazana sva veća javna okupljanja i javne manifestacije u Gradu Puli i Županiji, a budući da se na utakmicama NK Istre okuplja veliki broj posjetitelja što onemogućava održavanje fizičke distance i u takvim okolnostima je teško provoditi protuepidemijske mjere, donosena je odluka o zatvaranju tribina stadiona Aldo Drosina za predstojeću utakmicu s GNK Dinamom s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Istarske županije i Republike Hrvatske te izbjegavanja opterećenja zdravstvenog sustava u županiji.'', stoji u priopćenju NK Istre 1961.

Slijedi li nakon takve odluke lančana reakcija i na ostalim stadionima, pitali smo povjerenika za Natjecanje HT Prve lige, Josipa Breznog.

- Iz Pule su mi najavili takvu odluku jer prate odluke lokalnog Stožera civilne zaštite. Ne očekujem da će se to primjeniti u cijeloj zemlji, jer upute nisu takve, ali je moguće da će pojedini lokalni stožeri eventualno zabraniti javna okupljanja, pa samim time i dolazak na stadione. U tom pogledu klubovi su u kontaktu s lokalnim stožerima, rekao je Josip Brezni, pojašnjavajući da Hrvatski nogometni savez ne može utjecati na odluke pojedinih klubova.

- Mi smo od prvog dana povratka nogometa poštivali sve preopruke i upute Zavoda za javno zdravstvo, ali lokalni stožeri su ti koji brinu za svoje područje i spremni smo poštivati svaku takvu odluku, sve u cilju da zadržimo tijek natjecanja, kao i da se pripremimo za slijedeću sezonu. I dalje posebno pazimo na kontakt igrača i stožera sa širim skupinama i toga ćemo se držati do kraja, a što se tiče gledateljsva, nismo u mogućnosti na to utjecati nikako osim prodajom karata numeriranih s uračunatim potrebnim razmakom. Ni to ne sprječava pojedine skupine da se druže na tribini, no to je stvar osobne odgovornosti koja bi trebala biti veća, poručio je Brezni.

Činjenica je da su stadione manje opasni za širenje zaraze od brojnih drugih aktivnosti, ali i da se publika na nekim stadionima više, a na nekima manje pridržava preporuka organizatora.  Razmišlja li se u HNS-u o selektivnim, djelomično strožim mjerama za klubove i navijače koji se ne pridržavaju preporuka?

- Teško možemo utjecati na to da ljudi sjede na sjedalicama koje su im namijenjene. Razumijem da obitelji i prijatelji sjednu zajedno, ali vidimo da se negdje stvaraju i veće skupine. Ako stožer bude zahtijevao strože mjere, naravno da ćemo mi kao nogometna organizacija to također poštivati, zaključio je Brezni.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.