Hrvatski radio

Drugi program

Kondicijsko preživljavanje: Vrhunski sportaši brzo će se vratiti u formu

05.04.2020.

15:30

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Kondicijsko preživljavanje: Vrhunski sportaši brzo će se vratiti u formu

Kondicijsko preživljavanje: Vrhunski sportaši brzo će se vratiti u formu

Foto: - / -

Pandemija koronavirusa zaustavila je sportska nadmetanja i stanka bi mogla potrajati, a jedno od niza pitanja je održavanje forme vrhunskih sportaša. O toj smo temi u emisiji Sport i glazba razgovarali s kondicijskim stručnjakom Igorom Blažinčićem.

- Iz svega ovog može se izvući nešto pozitivno, pa tako sportaši ovaj period ''odmora'' mogu iskoristiti da rade na nekim svojim nedostacima. A i mnogi su se pohvalili da konačno imaju vremena za obitelj i slobodne aktivnosti, kaže Igor Blažinčić, koji se educirao u klubovima NBA lige, a bio i je član stručnog stožera naše rukometne reprezentacije.

Upravo će sportaši koji se bave kolektivnim sportovima biti pred posebnim izazovom, ali Blažinčić naglašava da su svi u podjednako nezavidnoj situaciji.

- Činjenica je da će svi sportaši ispasti iz forme, ali što je tu je. Radom u prilagođenim uvjetima ne mogu unaprijediti eksplozivnost i brzinu, ali moći će održavati formu i raditi na prevencijskim sposobnostima. Naravno, koliko god radili individualno i trudili se postići formu, to se ne može mjeriti s ekipnim treninzima koji imaju svoje specifičnosti.

Problematičan bi mogao biti i povratak natjecanjima, koja će se vjerojatno održavati ubrzanim ritmom. Blažinčić tvrdi da su prije povratka nužna minimalno dva tjedna treninga, a tri su optimalno vrijeme za pripremu sportaša za nastavak natjecanja.

 - Gledajte, kao što brzo mogu ispasti iz forme, vrhunski sportaši u formu se mogu brzo vratiti. Vjerujte, kad počnu s treninzima, oni će već za dva-tri tjedna ili najviše mjesec dana opet biti na razini na kojoj su i bili. Oni koji inače rade na sebi, radit će i sada, a oni drugi imat će problema i u ovim okolnostima, kao što ih imaju i inače, poručio je Igor Blažinčić.

Igor Blažinčić - razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.