Hrvatski radio

Drugi program

Krešimir Šamija: Sportaši će dobiti detaljne upute o uvjetima za treniranje

23.04.2020.

16:58

Autor: Dameo Ramić Kovačić

foto: HRT/Pixsell

foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Vlada RH potvrdila je da će u prvoj fazi popuštanja mjera zaštite od koronavirusa biti dozvoljeno i treniranje pojedinih skupina sportaša. Od 27.travnja treninge u kontroliranim uvjetima moći će prakticirati vrhunski sportaši prve i druge kategorije i seniorske ekipe u najvišem stupnju natjecanja.

- To ne znači da će svi moći početi trenirati bez drugih mjera i postupaka za koje je zadužen Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a koje će provoditi Stožer civilne žaštite u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport, kaže zamjenik državnog tajnika za šport, Krešimir Šamija, dodajući da će detaljnije informacije o organizaciji rada i potrebnim uvjetima sportaši i sportski djelatnici dobiti sutra ili prekosutra.

U tim će se uputama jasno propisati kriteriji koje će morati zadovoljiti prostori za treniranje, a detaljnije mjere odnosit će se i na prilagodbu oblika treninga. U problemu će tako ostati sportovi koji podrazumijevaju izravan kontakt.

- Kontakt će se morati izbjegavati, kao što će se u nogometu izbjegavati igra 11 na 11 ili u manjim skupinama. Nažalost, treninzi će se u svim spotovima još neko vrijeme morati prilagođavati propisanim mjerama. Također, vodit će se detaljna evidencija sportaša koji budu trenirali, kako bi se u neželjenom slučaju zaraze mogle poduzeti adekvatne mjere, istaknuo je Šamija, ponavljajući da će na ostala pitanja, poput mogućnosti grupnog rada s loptom i ostalim rekvizitima, odgovori biti jasniji nakon objave propisa HZJZ-a.

Cijeli komentar Krešimira Šamije na odluku Vlade vezane za trening sportaša poslušajte u nastavku:

Krešimir Šamija o mjerama za sportaše

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.