Hrvatski radio

Drugi program

Lino Červar: U slijedećoj sezoni prijeti nam prevelik broj utakmica

18.05.2020.

13:28

Autor: HR2

Foto: HRT/Pixsell

Foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar gostovao je u nedjeljnoj emisiji Sport i glazba te komentirao niz aktualnosti iz svijeta rukometa. Istaknuo je najveće probleme s kojima se taj sport trenutno nosi, ali i one s kojima bi se mogao susresti nakon pandemije koronavirusa.

- Trener je u svom poslu 24 sata. Unutra sam, želim biti u formi u svakom trenutku, u uvodu kaže Lino Červar, šaljući poruku da u doba pandemije nipošto nije besposličario.

- Nevidljivi neprijatelj je i znanost i tehnologiju bacilo na koljena, ogolio naše iluzije, ali i u takvim trenucima moramo stati na noge i pokazati snagu pojedinca i zajednice. To vrijedi i za naš posao, kaže Červar, dodajući da je iskoristio protekli period za detaljnu analizu igre hrvatske rukometne reprezentacije.

U promišljanjima o trenutnoj slici svjetskog i europskog rukometa, Červar ističe četiri ključna problema.

- Rukometne federacije dosad su napravile puno za popularizaciju rukometa, ali da bi nastavili taj trend moramo ići u korak s vremenom. U protivnom se progres neće nastaviti. Smatram da su trenutno ključne četiri stavke na kojima treba raditi – strategija razvoja rukometne igre, rad s mladim dobnim skupinama, zatim usavršavanje trenera i reafirmacija trenerske struke,  te u konačnici konzervativna rukometna pravila.

O pravilima se često govori, pokreću se radne skupine i inicijative koje bi konačno trebale utjecati na pozitivne promjene.

- O tom sam problemu govorio i na Europskom prvenstvu 2016. godine, jer subjektivna procjena sudaca u donošenju ključnih odluka velik je problem za rukomet i temelj za sportsku nepravdu. Svi su drugi kolektivni sportovi napravili pomak na tom planu. Ovakvo subjektivno tumačenje rukometnih pravila su u suprotnosti sa sportskim načelima i olimpijskom poveljom, decidiran je Červar po tom pitanju, ali ne i po pitanju kontroverznih odluka Europske rukometne federacije o djelomičnom okončanju aktualne klupske sezone, pri čemu je favorizirana samo Liga prvaka i to nauštrb dijela klubova koji su izgubili priliku plasirati se na završni turnir.

- Za mene je to teško pitanje. Zdravlje čovjeka je na prvom mjestu, a o takvim odlukama treba dobro promisliti i nacionalni savezi su ti koji se moraju izjasniti, kaže hrvatski izbornik, ali izdvaja još jednu problematičnu posljedicu takvih odluka.

- Moram primijetiti da će dodatno porasti broj utakmica u jednoj sezoni. Igrat će se po tri utakmice tjedno, uz duga putovanja, pa se bojim da bi to moglo utjecati na porast ozljeda igrača. Pred nama je strašno puno natjecanja i smatram da IHF i EHF trebaju pronaći rješenje kako bi se smanjio broj utakmica, a zadovoljili održavanje velikih natjecanja što su Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara.

Červar je, kao i svi rukometni zaljubljenici i djelatnici, svjestan da će zbog svoje prirode i mnoštva izravnog kontakta, taj sport među posljednjima biti dozvoljen.

- Treba imati pozitivan stav i zadržati nadu. Moramo se pridržavati mjera, ali i biti optimistični, vjerovati da će se lijek pronaći što prije.

Cijeli razgovor s Linom Červarom poslušajte u nastavku:

Lino Červar, razgovarao Lovorko Magdić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.