Hrvatski radio

Drugi program

Mateša o primanju bivše predsjednice u MOO: Ogromna vrijednost za naš sport

17.06.2020.

22:40

Autor: Lovorko Magdić/HR2

Ideja datira iz posjeta predsjednika MOO-a Hrvatskoj 2017.godine.

Ideja datira iz posjeta predsjednika MOO-a Hrvatskoj 2017.godine.

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša gostovao je u programu Hrvatskog radija povodom kandidature Kolinde Grabar Kitarović za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora, a komentirao je i druge aktualnosti vezane za Olimpijske igre u Tokiju.

Podsjetimo, bivša Hrvatska predsjednica našla se među pet kandidata za primanje u Izvršni odbor MOO-a, a u pravilu svi predloženi članovi, kaže Mateša, uvijek budu potvrđeni na slijedećoj sjednici.

- Od stotinjak članova i članica MOO-a, manju grupu čine predstavnici nacionalnih olimpijskih odbora, zatim su tu predstavnici svjetskih sportskih federacija, a treću grupu čine individualci koji nisu nužno vezani za sportske udruge, već se vjeruje da svojim ugledom mogu doprinijeti promicanju ideje olimpizma. To je strateški okupljena grupa kojoj pripada i naša bivša predsjednica, a koju već čini niz članica i članova pojedinih kraljevskih obitelji i ostalih svjetskih uglednika, pojasnio je Zlatko Mateša, nastavljajući o važnosti tog izbora za hrvatski sport.

- Vrijednost je ogromna! Kad je naš dosadašnji predstavnik, sada počasni član Antun Vrdoljak primljen u MOO, pozicija našeg sporta se uvelike promijenila. On je u najsloženijim vremenima odigrao važnu ulogu, od priznanja Hrvatske, pa do stjecanja ugleda kakav imamo danas. Budimo realni, to je neka vrsta svjetske olimpijske vlade, stoga čovjek lako može zaključiti da onaj tko sjedi u tom društvu ima izuzetno velik utjecaj u promicanju svog nacionalnog sporta.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora osvrnuo se i na kontroverzne promjene u sustavu kvalifikacija pojedinih sportova za odgođene Olimpijske igre u Tokiju, naglašavajući pritom da održavanje Igara u ljeto 2021. godine ne smatra upitnim.

Cijeli razgovor možete čuti u nastavku:

Zlatko Mateša, predsjednik HOOa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.