Hrvatski radio

Drugi program

Nikola Rukavina: Volio bih da su naši klubovi konkurentniji

04.06.2023.

21:08

Autor: Lovorko Magdić

Nikola Rukavina

Nikola Rukavina

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL


Nikola Rukavina prije nešto više od mjesec dana započeo je mandat predsjednika HKS-a, nakon što ga je prethodno privremeno zamijenio Stojka Vrankovića. Kako ističe želi svojim radom privući nove sponzore za stvaranje novih projekata i liga. 

Rukavina je govorio o tome jesu li međusobni odnosi glavni problem hrvatske košarke posljednjih godina te jesu li Aleksandru Petroviću zauvijek zatvorena vrata.


- Nemam puno neprijatelja u životu. Mi smo zemlja koja ima milijun izbornika kako u nogometu tako i u košarci. Svatko ima nekakav prigovor. Glavni problem je što je domaća košarka dovedena na grane amaterizma. Mislim da se svi mi unutar košarke trebamo okupiti i pronaći zajednički jezik kako bismo vratili košarku gdje je bila i gdje joj je mjesto. Što se tiče Ace Petrovića, njemu vrata nisu zatvorena. Njegov košarkaški CV je zaista respektabilan i naravno da je dobrodošao u savez ako želi pomoći. Naravno, na njemu je ako se želi vratiti.


Predsjednik HKS-a osvrnuo se i na brojna otkazivanja igrača kada su u pitanju okupljanja reprezentacije. 


- Problem naše košarke definitivno je otkazivanje reprezentativaca, ali na to, nažalost, ne možemo utjecati. Zadnjih godina igrači ciljaju odlazak u NBA koji prema njima ima stroga pravila puštanja. No problem je i na nižim razinama gdje mlađi igrači do 16 i 18 godina otkazuju pripreme za reprezentaciju i odlaze u trening kampove u SAD ili treniraju individualno. To je postao trend i mi im to ne možemo zabraniti. Prošle godine imali smo šest otkaza za uzrast do 20 godina. Da nije bilo otkaza možda bi ta generacija bila u finalu ili prvak Europe što bi hrvatskoj košarci možda dalo novi zamah.


Prije deset godina muška reprezentacija je igrala u polufinalu Europskog prvenstva, dok je ženska ekipa bila na Olimpijskim igrama. Kako to vratiti? 


- Klupski sport smo jednostavno zanemarili. Ne ulaže se onoliko koliko je potrebno da se postane konkurentan. Živimo na staroj slavi. Nekad je Cibona imala par milijuna eura budžet, danas ni blizu tome. Stoga ne čudi da su Češka, Finska i Poljska bolje od nas u međusobnim ogledima. Jedan prosječni poljski klub ima bolji proračun od naših klubova, a to sve govori.


- Voljeli bismo da su naši klubovi konkurentniji, ali za to je potrebno ulagati. To je moj cilj. Također, nastojat ćemo da nam liga bude još bolja i da se naši igrači razvijaju u domaćim klubovima, a ne da odlaze u razvojne klubove u regiji, rekao je Rukavina.

Nikola Rukavina predsjednik HKS-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.