Hrvatski radio

Drugi program

Povratak navijača: Prilikom prodaje ulaznica računa se na propisani razmak

15.06.2020.

17:40

Autor: Dameo Ramić Kovačić / Lovorko Magdić

Stadion u Puli prvi otvara vrata gledateljima. Foto: HRT/Pixsell

Stadion u Puli prvi otvara vrata gledateljima. Foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Od današnjeg je dana i službeno dozvoljen dolazak gledatelja na sportska natjecanja, što znači i povratak publike na utakmice hrvatske nogometne lige. Navijači će se već sutra vratiti na stadione u Puli i Rijeci, dok Poljud ostaje zatvoren još jednu utakmicu zbog ranije izrečene disciplinske mjere.

- Dozvolit ćemo publiku i na zatvorenim borilištima, gdje će smjeti biti popunjena jedna četvrtina kapaciteta tribina, dok će na otvorenim stadionima biti dozvoljena trećina. Dakako, sve to uz dobro poznate epidemiološke mjere, ponovio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak gostujući u nedjeljnoj emisiji Sport i glazba.

Mjere koje su propisane za boravak na stadionima uglavnom se svode na poštivanje sigurnosnog razmaka na tribinama (1,5 m), kao i prilikom ulaska i izlaska sa stadiona. Organizatori napominju da zadatak nije zahtjevan, jer većina posla obavit će se prilagodbom procesa prodaje ulaznica koji je ionako na svim stadionima personaliziran.

- Novost je jedino to što će uz uobičajane osobne podatke gledatelji morati priložiti i broj telefona kako bi mogli biti kontaktirani u slučaju širenja zaraze. Sustav prodaje automatski će numerirati ulaznice na način da se poštuje propisani razmak, tako da je najvažnije da svatko sjedne na svoje mjesto i uvjeti će biti zadovoljeni, kaže Darko Raić Sudar, ravnatelj stadiona Aldo Drosina u Puli, koji će prvi otvoriti svoja vrata za utakmicu Istre i Intera sutra u 18.55 sati.

Da je odgovornost uglavnom na pojedincima ističe i povjerenik za natjecanje HT Prve lige, Josip Brezni, svjestan da ne treba očekivati maksimalno držanje preporuka.

- Uvažavam činjenicu da će obitelji ili ljudi koji se i inače druže htjeti sjediti jedni uz druge, u tom smislu nećemo raditi probleme, a jasno je i da će članove navijačkih skupina biti teško razdvojiti. Ipak, pozivamo sve gledatelje da budu maksimalno odgovorni po pitanju izbjegavanja kontakata, jer to nam je svima zajedno u interesu. Odgovornim ponašanjem nećemo ugroziti nastavak natjecanja i doprinijet ćemo dodatnom olakšavanju mjera, a u protivnom se možemo suočiti s novim restrikcijama, poručio je Brezni.

Za razliku od igrača i službenog osoblja, gledateljima se na stadionima neće mjeriti temperatura, a i nošenje maski nije obavezno. Štoviše, takva mjera kosila bi se sa Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji brani pokrivanje lica radi utvrđivanja identiteta.

Zaključno, što se uvjeta distribucije ulaznica i pravila kretanja na pojedinim stadionima tiče, detaljne upute bit će uoči utakmica dostupne na službenim kanalima klubova domaćina.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ u emisiji Sport i glazba

Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HT Prve lige

Darko Raic Sudar, ravnatelj stadiona u Puli

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.