Hrvatski radio

Drugi program

Predsjednik HRS-a: Sport će biti važan za podizanje morala nakon krize

06.04.2020.

16:20

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Foto: HRT/Pixsell

Foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Hrvatski rukometni savez u posljednje je vrijeme aktivno radio na uvođenju olakšica u poslovanje klubova, no zbog pandemije koronavirusa svi su se sportski savezi našli u sasvim novoj i vrlo neizvjesnoj poziciji. O promišljanjima rukovodstva hrvatskog rukometa razgovarali smo s predsjednikom HRS-a.

-Svjesni smo činjenice da u ovom trenutku glavnu riječ o svakoj vrsti događaja u Hrvatskoj donose Stožer civilne zaštite i epidemiolozi, stoga još nismo donijeli nikakvu odluku o nastavku natjecanja. Ako se u slijedećih dva do tri tjedna nešto drastično ne promijeni, bit ćemo dužni donositi neke konkretne odluke, u početku će čelni čovjek Hrvatskog rukometnog saveza, Tomislav Grahovac.

Kad je riječ o scenarijima okončanja domaćih prvenstava, hrvatski je rukomet u specifičnoj situaciji. Primjerice, u Premijer ligi rukometaša još nije počelo doigravanje za prvaka, što je faza u kojoj se sudionici SEHA lige, PPD Zagreb i Nexe, tek trebaju uključiti u domaće prvenstvo.

- Trenutno čak i da hoćemo, ne možemo proglasiti prvaka, ali u četvrtak je na rasporedu sjednica Vlade na kojoj će se, osim pijedloga financijskih mjera, razmotriti i promjena zakonske regulative kako bi se mogao prilagoditi sustav natjecanja, koji se inače ne može ''ad hoc'' mijenjati. Kako bi se izbjeglo kršenje propisa, bit će potrebno regulirati zakonske akte u skladu s izvanrednim okolnostima.

Što se rasprave o financijskim mjerama tiče, zasad je planiran fond za osiguranje minimalnih plaća članovima radnih zajednica sportskih klubova. Hoće li prijedlozi Središnjeg državnog ureda za šport biti dovoljni da se izgura nadolazeća kriza?

- Sportski je način razmišljanja da se situacija može izgurati, jer najlakše je sjesti i plakati. Ljudi proživljavaju i veće tragedije, pa sam uvjeren da će i sport preživjeti. Činjenica je da ni dosad nismo imali bajnu situaciju, ali smo držali korak s bogatijima i ostvarivali dobre rezultate. Bit će teško i naravno da se moramo izboriti za pomoć države, jer sport će biti važan faktor u podizanje morala stanovništva nakon izlaska iz ove krize. Država je dosad imala sluha za sport i smatram da će to tako biti i s ovim prijedlogom SDUŠ-a koji je brzom reakcijom nastojao zaštititi ljude koji drže sport na životu, a to su treneri i sportski djelatnici. Na taj način će se zadržati jezgra koja će tražiti modus za nastavak rada klubova i sportskih saveza, kaže Grahovac, te ističe nadu da ćemo iz ove situacije izvući i neke pouke.

- Sada vidimo da se puno brže i jednostavnije može doći do konkretnih koraka. Potrebno je skratiti silne procedure donošenja odluka, pa se nadam se da će takav način djelovanja ostati na snazi i nakon završetka ove krize, kako bismo ubuduće lakše dolazili do realizacije pojedinih ciljeva.

Predsjednik HRS-a osvrnuo se i na prijedlog krovne europske rukometne federacije (EHF) koja je objavila projekciju mogućeg završetka prekinutih klupskih natjecanja sve do rujna.

- To je samo prijedlog kalendara, ali nitko ga neće forsirati ako bude neizvediv. Trenutno je globalni problem nemogućnost treniranja, financijski prihodi su zaustavljeni, a za bilo koje ozbiljnije natjecanje bit će potrebna faza prilagodbe sportaša. Još ne možemo predvidjeti kad će sve to biti izvedivo. Pojavit će se i pravne poteškoće oko trajanja ugovora igrača, neki su već potpisali prijelaze u druge klubove početkom srpnja, pa treba riješiti i sav taj niz nedorečenosti koje se javljaju prelaskom preko postojećih rokova. Nešto se mora predvidjeti, ali sve je trenutno daleko od realizacije i smatram da ćemo tek za mjesec i pol moći uopće razmišljati o nastavku europskih natjecanja, zaključio je Grahovac.

Sport i glazba 5.4., gost: Tomislav Grahovac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.