Hrvatski radio

Drugi program

Raznolik kadar je dobra vijest, a Modrić i Perišić služe nam kao uzori

23.11.2020.

19:28

Autor: Dameo Ramić Kovačić

foto: HRT/REUTERS

foto: HRT/REUTERS

Foto: - / -

U tjednu za nama okončana je Vatrena 2020. godina, koja se umjesto ''godine Eura'' svela samo na jesensko razigravanje u Ligi nacija. U analizi učinjenog ugostili smo jednog od igrača koji su dobili i iskoristili priliku nametnuti se izborniku Zlatku Daliću.

- Nakon dva desetljeća uloge navijača, bilo mi je zadovoljstvo doživjeti reprezentaciju iznutra, a osobito dobiti priliku nastupiti na terenu, otpočeo je napadač Ante Budimir, gostujući u emisiji Sport i glazba po okončanju ovogodišnjeg ciklusa nogometne Lige nacija, točno mjesec dana nakon što je s 29 godina debitirao u nacionalnom dresu.

Uz dvije prijateljske provjere sa Švicarskom i Turskom, u bilježnici stoji jedna pobjeda i pet poraza u skupini Lige nacija sa Švedskom, Francuskom i Portugalom. U konačnici ipak dovoljno za ostanak u elitnom razredu Lige nacija. Međutim, uz ostanak u eliti, plan izbornika Zlatka Dalića bio je uigrati momčad, te uz kadar koji je izborio Euro isprobati neka nova lica koja će nastaviti nositi Vatrene u slijedećem ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2022.

 - Okolnosti su doista bile specifične, a u reprezentaciji je na svakom od ova tri okupljanja bilo novih lica, debitanata i mladih igrača. To je obilježilo ovu jesen, a poslije možemo pričati o rezultatu s kojim ne možemo biti sretni. Ja bih se ipak zadržao na činjenici da je puno nas novih igrača dobilo priliku, kaže Budimir, dodajući kako smatra da period nametanja izborniku još nije završio.

Doista, za pretpostaviti je da širenjem kruga kandidata Zlatko Dalić tek mora definirati kadar za 2021. godinu. Pred njime su brige, ''slatke'' i(li) ''gorke''?

 - Slijedeće je okupljanje za više od tri mjeseca, što je period u kojem nas očekuje rad na sebi i dokazivanje u klubovima. Taj proces nije gotov, slijedi nova faza nametanja. Izbornik je sigurno donekle razjasnio sliku, a jesu li mu brige slatke ili gorke, to će on procijeniti.

Ante Budmir stekao je pozitivne ocjene za nastup u napadu Vatrenih, osobito u svjetlu izostanaka Rebića, Kramarića, slabije forme Petkovića ... Ne voli svoj stil igre uspoređivati s Mariom Mandžukićem.

 - Ne znam ni pobrojati sve što je Mario u karijeri napravio i osvojio, on već ima svoje mjesto u povijesti, a ja tek gradim svoj put. Dobro je da nas ima i da svaki od nas nastoji istaknuti u prvi plan ono u čemu je bolji od drugih, ali u konačnici je sve to visoka kvaliteta. Čujem se s Kramarićem i imajući uvid u probleme s kojima se nosio, njegov učinak je izvanredan. Ostali također imaju svoje prednosti, a u interesu reprezentacije je da se našim sličnostima i razlikama mogu graditi različite varijante. U svemu tome vidim i svoju priliku.

 29-ogodišnji napadač španjolske Osasune nije propustio izdvojiti značaj Luke Modrića za reprezentaciju, a ''Vatrenu'' 2020. godinu obilježio je i velik doprinos Nikole Vlašića.

 - Nikoli sam odmah rekao da ''ima gol'', to je odmah bilo evidentno. Ubitačan je u blizini gola, a kroz ova okupljanja reprezentacije i kroz igre u klubu to je samo potvrdio. Također, mislim da ne smijemo zaboraviti kakvu je godinu iza sebe imao Ivan Perišić. Osvojio je sve što se može osvojiti i stalno je aktivan sudionik, treba se zamisliti da se sjetite igrača koji su to ostvarili. To je igrač koji se ne štedi i koji nam u reprezentaciji, baš kao i Luka Modrić, svima služi kao primjer. Ogroman je to poticaj mladim igračima, ali i meni koji sam tek doživio taj ''pogled iznutra''.

 U nastavku razgovora s Antom Budimirom dotaknuli smo se i života u Španjolskoj, gdje je također imao filmsku jesen. ''Godinu sreće'' zaokružio je na privatnom planu, uz status reprezentativca stekao i status roditelja, ali svemu je prethodila dramatična potraga za novim klubom, preseljenje u novi grad s trudnom suprugom i susret s - koronavirusom ... Poslušajte u nastavku:

 

SiG, 22.11.: Vatrena 2020. - gost: Ante Budimir

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.