Hrvatski radio

Drugi program

Rumunji,vraćajte zlato! Veslamo s guštom i motivom da pokažemo tko je bolji

07.04.2021.

18:10

Autor: Dameo Ramić Kovačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vikendu pred nama, od 9. do 11.travnja, u talijanskom Vareseu održat će se Europsko prvenstvo u veslanju, na koje će putovati i brojna hrvatska ekspedicija predvođena Damirom Martinom i braćom Sinković

Ciljna ravnina jezera na Jarunu praši se punom parom, ali ne od zaveslaja sportaša. Vrijedni građevinski radnici i u prazničkim danima pripremaju teren za završne radove na poprištu utrka Svjetskog veslačkog kupa koncem travnja. Veslačice i veslači u kišno jutro oprezno silaze blatnjavim pristupnim puteljkom do improviziranog pontona, žrtva je to koju treba podnijeti dok se čeka željeno i zasluženo novouređeno pristanište.

Iz gužve se probire dvojac s bijelim kapicama, brži od ostalih. Povod razgovora s Valentom i Martinom Sinkovićem (još) nije Svjetski kup u Zagrebu, jer prethodi mu veslačko prvenstvo Europe, već ovoga vikenda na sjeveru Italije!

- Prvi cilj ovog natjecanja je da se Valent naspava, reći će mlađi brat Sinković, nakon što smo Valentu čestitali na nedavnoj prinovi u obitelji, sinu Sinkoviću.

- Stigao nam je mali Karlo, presretan sam, osjećaj je zaista poseban, smije se Valent.

Na stranu šala, Martin o ciljevima i u ozbiljnom tonu:

- Očekujem da ćemo dobro odveslati i pokazati sve što smo radili na treninzima, jer ne pamtim kad sam s ovakvim guštom veslao u dvojcu. Brzine su dobre, olimpijska sezona je počela onako kako smo zamišljali i baš sam zadovoljan. Nadam se da će tako biti i na utrci.

U nizu odličja, baš u Vareseu prije devet godina Sinkovići su uzeli prvu od četiri zlatne medalje s europskih smotri. Na proteklom im je prvenstvu u Poljskoj 2020. iznenađujuće izmakla i otišla u ruke konkurenata iz Rumunjske.

- Stvarno su zaslužili pobjedu, ali imamo im priliku vrlo brzo uzvratiti i pokazati da smo bolji. To nam je svakako motiv više da se pohrvamo i s njima i s Talijanima, kao glavnim konkurentima, kaže Valent.

Spomenuti pojam ''olimpijske sezone'' podsjetnik je da je glavni cilj 2021. ipak usmjeren na Igre u Tokiju, pa u tom kontekstu treba promatrati i ovo natjecanje.

- Moram priznati da sam ove godine smireniji nego prošle, uoči odgode Igara koje će se, siguran sam, ove godine održati, ističe Martin Sinković, pa dodaje:

- Za nas i Damira Martina ovo će sigurno biti dobra priprema za Igre, ostalima je to stanica do Luzerna gdje će pokušati uhvatiti normu za Tokio.

A ostatak naše brojne ekspedicije činit će, uz Damira Martina u samcu i braću Sinković u dvojcu bez kormilara, još ženski dvojac (Ivana i Josipa Jurković) i dvojac na pariće (David Šain, Goran Mahmutović), te četverac u sastavu: Ivan Piton, Marko Ukropina, Patrik i Anton Lončarić.   

- Neke su posade nove, ali vjerujem da su kvalitetne i da imamo dobru reprezentanciju, te da sa smješkom možemo gledati prema budućnosti, dodao je Martin Sinković, a Valent se osvrnuo i na nadolazeću utrku Svjetskoga kupa koji će premijerno gostivati u Zagrebu (30.4.-2.5.). Velika stvar, ali uz veliki nedostatak: na ušminkanim tribinama po svemu sudeći gledatelja neće biti!

- Toga nam je jedino žao, ali svakako će biti poseban osjećaj veslati na stazi na kojoj smo počeli i na kojoj ćemo završiti svoju karijeru. Siguran sam da će se i sada utrka moći pogledati uz stazu, ali ne i u ciljnoj ravnini. Ako ništa drugo, Zagreb bi trebao biti domaćin i za dvije godine, tada ćemo nadam se moći nastupiti i pred punim tribinama.

Što bi u konačnici bila zaslužena počast karijeri sportaša koji su Hrvatskoj donijeli toliko medalja i radosti, zar ne?

Sinkovići (razgovor uoči EP u veslanju 9.-11.4.)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.