Hrvatski radio

Drugi program

Šokina životna škola: Sport mora biti ljubav, a ne navika

11.01.2021.

17:30

Autor: Dameo Ramić Kovačić

Foto: HRT/Pixsell

Foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Slegli su se dojmovi senzacionalne bronce naših rukometašica na Europskom prvenstvu, no s izbornikom Nenadom Šoštarićem, trenerom godine u izboru HOO-a, nismo se prisjećali tih opjevanih dana. Govorili smo o dugogodišnjoj izgradnji temelja takvog uspjeha te široj zbilji hrvatskog sporta i rukometa.

- Nakon Europskog prvenstva čekalo me puno priznanja i medijskih aktivnosti koje još uvijek traju, pa će mi malo predaha dobro doći, ali medijski prostor nešto je što nam neophodno treba u zemlji gdje se cijene samo najveći rezultati, rekao je u uvodu Nenad Šoštarić, 61-ogodišnji magistar rukometa koji se već od početka nove godine sa zagrebačkom Lokomotivom priprema za nove europske i prvenstvene izazove.

- S rukometom sam počeo u osnovnoj školi, ovdje na Trešnjevci, a kad bih zbrojio sve kilometre koje sam zbog rukometa prošao mogao bih nekoliko puta obići svijet. Tada o tome ne razmišljate, već idete korak po korak. Bilo je tu svega, putovanja koja su trajala cijele noći, truckanja kao u filmu ''Tko to tamo peva'', spavanja u zračnim lukama, mnoštva anegdota koje su sada zabavne, ali tada nisu bile ... To je ono na što morate biti spremni kad ste sportaš, jer sportaši su putnici i to je jednostavno tako, nastavlja Šoštarić o svojim iskustvima, odgovarajući na temeljno pitanje; kako u svemu tome zadržati mladež, dok se istovremeno nameću brojne druge životne mogućnosti.

- U toj priči moramo skinuti kapu nizu ''bezimenih'' trenera u malim sredinama koji su djecu inficirali sportom, jer jedino tako mogu nastati uspješni sportaši. Samo ako se sportom bave iz ljubavi, a ne iz navike! Rukomet nakon svega mora biti igra i u njoj treba uživati, a tko u sportu ne uživa, treba se baviti drugim stvarima. I treba biti uporan, jer to je jedna od najbitnijih ljudskih karakteristika. Kad si uporan, ono što je drugima nenormalno, tebi postaje normalno. To ne znači da je uvijek lijepo, jer i magarac se navikne na batine ...

Nenad Šoštarić u opširnom je razgovoru za emisiju Sport i glazba govorio i o ulaganju u stručno obrazovanje trenera, o tzv. ''Internet trenerima'', izborničkim planovima i formiranju ''B'' reprezentacije, zatim o stanju u hrvatskim klubovima i svojim iskustvima s besparicom iz koje je iskovao uspješnu generaciju hrvatskog ženskog rukometa, a u zaključku razgovora osvrnuo se i na razliku muškog i ženskog rukometa te najavio Svjetsko prvenstvo rukometaša u Egiptu.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

SiG 10.01., gost: Nenad Šoštarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.