Hrvatski radio

Drugi program

Štetner: Digitalni motorsport je pogled u budućnost, ali i sadašnjost

27.04.2020.

16:35

Autor: Krešimir Gotlin

Foto: Sanjin Strukić i Tibor Jurjević/Pixsell

Foto: Sanjin Strukić i Tibor Jurjević/Pixsell

Foto: - / -

Automobilističke staze miruju, no ne i vozači. Gaming industrija proteklih je godina u stalnom porastu, pa su u Hrvatskom auto i karting savezu stanku uzrokovanu pandemijom koronavirusa iskoristili da ubrzaju proces pokretanja digitalnog motorsporta u Hrvatskoj.

Hrvatski auto i karting savez nedavno je potvrdio mirovanje domaće sezone do prvoga srpnja, no bio je prvi savez u Hrvatskoj koji je pokrenuo digitalna natjecanja za svoje članove, ali i sve ostale koji bi se u njih željeli uključiti. Prvi čovjek hrvatskog automobilizma Davorin Štetner gostovao je u nedjeljnoj emisiji Sport i glazba i tom prigodom naglasio:

- Sportska borilišta stoje, miruju i situacija nije dobra, međutim, ovo je veliki uzlet za digitalni motorsport. Jako sam sretan da je velika većina svih vozača jako aktivna na digitalnim sportskim borilištima. Iako meni osobno to nije to, jer nema mirisa oktana, ali ovo je sigurno jedan pogled u budućnost, a to je već i sadašnjost. Tu vidimo veliku priliku da se ovaj sport popularizira jer karting je kao ulazna kategorija u automobilizam jako skup. 

Predsjednik HAKS-a član je FIA-ine skupine za digitalni motorsport i sudjelovao je u kreiranju pravila na svjetskoj razini. Također, iz tjedna u tjedan kontaktira s čelnim ljudima Formule 1, čije bi se prvenstvo moglo održati u skraćenom obliku. Kao prva utrka spominje se VN Austrije, 5. srpnja.

- U ovom trenutku mislim da je to juš uvijek malo preoptimistično. Vijetnam je trebao imati prvu F1 utrku u povijesti, uložio je 860 milijuna eura. Smatram da se sezona može održati, u pravilnicima FIA-e stoji da je sezona regularna ako se održi osam utrka. Nije problem održati utrku bez gledatelja, to je jedna od opcija, ali timovi koji putuju iz cijeloga svijeta, to je logistički problem.

Koronavirus i potres u Zagrebu u drugi su plan gurnuli dolazak WRC-a u Hrvatsku.

- Razgovori i dalje teku, čuo sam se s Oliverom Cieslom, šefom WRC promotora. Naravno, svi planovi sad stoje, ali ja i dalje vidim prigodu za nas, jer dosta utrka je u problemima, pitanje je koliko će njih uopće htjeti nastaviti iduće godine. Hrvatska je dobila priliku, imamo na stolu ugovor koji je ponuđen za WRC kandidacijsku utrku i mislim da nikad nismo bili bliže tome.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

Sport i glazba Davorin Štetner

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.