Hrvatski radio

Drugi program

Stojko Vranković: Odgovara nam novi termin kvalifikacija za OI

09.04.2020.

17:55

Autor: HR2/Radio Split

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Kvalifikacijski turnir košarkaša za Olimpijske igre u Splitu bit će održan u terminu između 22. lipnja i 4. srpnja 2021. godine, a EuroBasket koji je trebao biti održan sljedeće godine, prebačen je na termin između 1. i 18. rujna 2022., potvrdio je Izvršni odbor FIBA-e na današnjem video-sastanku.

- Želja FIBA-e je da se ti turniri primaknu što bliže početku Olimpijskih igara, što je i logično. Sad je na Međunarodnom olimpijskom odboru da precizira datume u navedenom rasponu, od 22.lipnja do 4.srpnja, pojasnio je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković gostujući u programu Radio Splita.

Upravo je Split određen za domaćina kvalifikacijskog turnira na kojem će hrvatski košarkaši tražiti svoj put do Tokija. Cjelokupni projekt od početka ovisi o potpori Vlade RH, a za vjerovati je da ona neće doći u pitanje usprkos krizi koju će pandemija koronavirusa izazvati.

- Nakon odluke o domaćinstvu, FIBA je uvjetovala da kotizacija bude uplaćena putem Vlade. I u tom nam kontekstu puno više odgovara odgoda turnira za termin u lipnju i srpnju 2021., jer postojala je opcija da se kvalifikacije održe i u rujnu ove godine, što bi nama bilo neprihvatljivo. Ovako imamo puno više vremena za posložiti mnoge stvari, naravno pod uvjetom da pandemija koronavirusa što prije završi, kaže Vranković.

S obzirom da su Olimpijske igre i kvalifikacijski turniri ispunili košarkaško ljeto 2021. godine, očekivano je uslijedila odluka da planirani Eurobasket također bude odgođen za godinu dana, do rujna 2022.

- Tako je, a isto vrijedi i za kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, koje su pak prebačene za period uoči tog Europskog prvenstva što nam također odgovara jer ćemo tada imati sve igrače na okupu, zaključio je predsjednik HKS-a.

Razgovor Srđana Fabijanca sa Stojkom Vrankovićem možete poslušati u nastavku:

Stojko Vrankovic o odgodi kvalifikacija za OI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.