Hrvatski radio

Drugi program

Tajnik HKS-a: Trenutni sustav natjecanja slijedeće sezone neće biti moguć

07.04.2020.

16:05

Autor: HR2

Foto: HRT/Pixsell

Foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Dok većina sportskih saveza čeka s odlukama o nastavku natjecanja prekinutih zbog pandemije koronavirusa, u Hrvatskom košarkaškom savezu prošlog su tjedna donijeli drastičnu odluku. Sva su natjecanja trajno prekinuta, a prvaci u sezoni 2019./20. neće biti proglašeni. Razmatraju se slijedeći koraci.

- Nadam se da smo svjesni trenutka u kojem živimo i koji su prioriteti, a to je u prvom redu zdravlje svih članova zajednice. Odluku smo donijeli vođeni tim motivima, a kad se situacija popravi lako je neke stvari determinirati. Međutim, htjeli smo dati do znanja da se stvari u sportu moraju početi rješavati, jer ova će se situacija sigurno odraziti i na gospodarstvo i na sport, rekao je glavni tajnik HKS-a Josip Vranković, nastojeći obrazložiti tako drastičnu odluku.

Zbog sustava doigravanja, u HKS-u su logično procijenili da nije pravedno proglasiti prvake prema trenutnom poretku, kao što je to primjerice učinio odbojkaški savez.

- Teško mi je komparirati sportove i drugome soliti pamet. Sve su ovo nepopularne mjere. Treba biti razuman, sačekati da sve prođe, a onda sjesti za stol i usklađivati se za budućnost. Trenutno smo svi u blokadi i tražimo fleksibilnost sustava za slijedeću godinu, što će biti nužno da bi sportsko tkivo preživjelo.

Priča o fleksibilnosti sustava otvara se u smislu financija, ali i formata natjecanja, odnosno ispadanja i promocije među ligaškim razredima. Primjerice, ambiciozni drugoligaši ne slažu se s idejom da slijedeće sezone sve lige ostanu u istom sastavu kao i ove.

- To je sada upitno. Lige ćemo slagati u skladu s financijskim modelom i brojem vitalnih klubova. Sada vam mogu reći da se razmatraju razne opcije, od podjele lige na regije, do turnirskog odigravanja, ali vodit ćemo se onime što će u datom trenutku biti prihvatljivo klubovima. Smatram da trenutni sustav natjecanja dogodine neće biti moguć. Uspoređuje se da je ovo krizno stanje slično onome u Domovinskom ratu, a tada se igrala liga sa šest klubova. Možda ćemo i sada morati organizirati više skupina s po nekoliko klubova, tko zna, teško mi je o tome govoriti kad ne znamo što će biti za nekoliko dana, naveo je Vranković, iz čijih se riječi nazire sumnja u opstojnost pojedinih klubova.

- Očekuje nas velika kriza, sport je najranjiviji, a koliki će biti razmjeri ne mogu procijeniti, zaključio je glavni tajnik HKS-a.

Razgovor Lovorka Magdića s Josipom Vrankovićem možete poslušati u nastavku:

Josip Vranković, glavni tajnik HKS-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.