Hrvatski radio

Drugi program

Tomislav Družak: Naši sportski klubovi navikli su na izvanredne okolnosti

29.03.2020.

16:25

Autor: Sanja Žiger Frljuk

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Globalna kriza sigurno će ostaviti posljedice i na svijet sporta pa sve više klubova u Hrvatskoj razmišlja kako održati svoje aktivnosti tijekom i nakon pandemije. Ohrabruje najavljena pomoć Središnjeg državnog ureda za šport, čiji je čelnik Tomislav Družak bio gost naše emisije Sport i glazba.

- Koristimo alate koji su nam na raspolaganju, pa smo krovnim sportskim udrugama i nacionalnim savezima dali preopruku da za vrijeme obustave rada prenamijene proračunska sredstva i osnuju fondove za održavanje života klubova. Isto smo sugerirali i lokalnim zajednicama, govori glavni tajnik SDUŠ-a, Tomislav Družak.

Klubove koji su se zabrinuli za svoju egzistenciju ohrabrila je vijest da će država u paket gospodarskih mjera uvrstiti i sportske kolektive, a upravo bi SDUŠ trebao koordinirati raspodjelu pomoći potrebitima.

- Jedna od Vladinih mjera je zadržavanje zaposlenih, a isto se odnosi i na sportske djelatnike. Mjere su odobrene i to više nije upitno, sada moramo prikupiti podatke iz klubova, vidjeti kolika je pomoć potrebna i predviđati sredstva u proračunu. Znamo gdje postoje mogućnosti uštede, prekinuli smo sve aktivnosti koje nisu nužne i ta sredstva usmjeravamo u fond za potporu klubovima kako bi osigurali minimalne plaće za trenere, ali i za ostale klupske djelatnike, od oružara i domara, do tajnika i fizioterapeuta. Stručni kadar moramo zadržati, jer oni stvaraju sportaše i odgajaju našu djecu, pojasnio je Družak, te u zaključku poručio:

- Naš je sport naučio funkcionirati u izvanrednim okolnostima. Nikad naši klubovi nisu živjeli u izobilju, oduvijek se vezao kraj s krajem, stoga se ne bojim za opstanak hrvatskoga sporta i nakon ove krize.

Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

Tomislav Družak, glavni tajnik SDUŠ-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.