Hrvatski radio

Drugi program

19:19 / 15.06.2018.

Autor: Srđan Fabijanac i Krešimir Gotlin

U iščekivanju navijačkog vjetra ...

Krešimir Gotlin

Krešimir Gotlin

Foto: - / -

Danas u Kalinjingrad stižu petorica naših navijača na biciklima, još nekoliko tisuća je u dolasku automobilima i zrakoplovima. Hrvatska je reprezentacija - naša. Ne Mamićeva, Vrbanovićeva ili pak Šukerova. Zato vjerujemo da će opet biti nošena dobrim vibracijama iz svakog kutka Lijepe naše ...

Šezdesetak kilometara od Sankt Peterburga, nadomak obali Finskog zaljeva, nalazi se Iličevo. Da nema nogometa i Svjetskog prvenstva i profesori zemljopisa teško bi mogli nešto više reći o tom mjestu.

 No u Iljičevu, u kompleksu zvanom Šumska rapsodija, smješten je kamp Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

U srcu crnogorične šume, daleko od očiju nepozvanih i uz velike mjere osiguranja, pripremaju se u mjestu koje nudi niz popratnih sadržaja našim igračima za pripremu SP-a. A treniraju u 15-ak kilometara udaljenom mjestašcu Roščino, koje je otvorena srca dočekalo Vatrene.

Roščino Arena, stadiončić od 500-injak sjedećih mjesta, pruža sve potrebne uvjete našima. Izgrađen je samo za ovu prigodu, nakon prvenstva ostat će na korištenjem lokalnom amaterskom klubu.

Fenomen ovog dijela Rusije u ovo doba godine svakako su i ''bijele noći'', razdoblje je ovo u kojem mraka uopće nema, pa tako brojna mala mjesta uz obale Finskog zaljeva postaju i turistička atrakcija.

Ipak, preporuka je navijačima željnim zabave i provoda da se drže većih gradova. Iako lijepo,  ovo mjesto u Lenjingradskoj oblasti ne nudi previše prostora za zabavu.

Iako je utakmica protiv Argentine na redu tek poslije Nigerije, lijepo je čuti kako jedan od najvećih, ako ne i najbolji nogometaš svijeta Leo Messi hvali našu reprezentaciju i kaže kako je Hrvatska odlična momčad s igračima u velikim europskim ligama što nas čini iznimno opasnima. Odabranicima Zlatka Dalića sada još samo preostaje da to dokažu i na terenu, prvo sutra od 21 sat protiv Nigerije.

Prije toga ćemo ispratiti trening Vatrenih na stadionu kapaciteta 30-ak tisuća navijača od kojih se oko 5 tisuća očekuje s hrvatskim obilježjima. Mnogobrojni su već danas viđeni u dobrome raspoloženju na ulicama glavnoga grada ove ruske eksklave na obalama Baltičkoga mora

Danas u Kalinjingrad stižu petorica navijača iz Hrvatske na biciklima, a još nekoliko tisuća je u dolasku automobilima i zrakoplovima. Vidimo da se po hrvatskim medijima počela provlačiti teza kako je atmosfera oko reprezentacije prilično slaba, jer je navodno narušena uhićenjem Zdravka Mamića i presudom Damiru Vrbanoviću. No, naša je reprezentacija - naša. Svih nas, ne Mamićeva, Vrbanovićeva ili pak Šukerova. I zato vjerujemo da će i ovoga puta biti nošena dobrim vibracijama iz svakog kutka Lijepe naše, ali i cijeloga svijeta gdje ima naših ljudi koji su uvijek bili velik vjetar u leđa sportašima koji su nas toliko puta razveselili svojim rezultatima i uspjesima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.