Hrvatski radio

Drugi program

Zlatko Mateša o odgodi OI: Japan je spreman za Igre, ali svijet nije

24.03.2020.

16:14

Autor: HR2

foto: HRT/Pixsell

foto: HRT/Pixsell

Foto: - / -

Međunarodni olimpijski odbor, japanska vlada i organizatori Olimpijskih igara, na današnjem su sastanku odlučili da će se zbog pandemije koronavirusa i najveće sportsko natjecanje u svijetu ipak odgoditi.

 - Dužni smo uzeti u obzir trenutačnu situaciju i omogućiti natjecateljima najbolje moguće okruženje, te misliti na sigurnost gledatelja, rekao je japanski premijer Shinzo Abe, pojašnjavajući odluku da Olimpijske igre u Tokiju neće početi 24.srpnja, već u kasnijem terminu, najkasnije u ljeto 2021. 

Prije samo tjedan dana i Japan i MOO pozivali su da se pričeka s takvom odlukom, a iako je rečeno da se nacionalni odbori slažu s politikom čekanja, danas su pak složni u reakcijama da je odgoda ispravan potez.

- Mislim da je to mudra odluka koja ide u prilog zdravlju sportaša i koja je odraz realnog stanja u svijetu. Japanci već imaju jednu zgodnu rečenicu koja najbolje opisuje trenutno stanje, a kaže ''Japan je bio spreman za održavanje Igara, ali svijet nije'', izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Kad je u pitanju novi termin natjecanja, Mateša prepušta odluku nadležnim tijelima.

 - To je stvar odnosa i dogovora MOO-a i Japana, njima treba prepustiti da to pitanje riješe u interesu sportaša i organizatora, rekao je Mateša u razgovoru za Hrvatski radio koji možete poslušati u nastavku:

ZLATKO MATEŠA - ODGODA OLIMPIJSKIH IGARA (snimio Lovorko Magdić)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.