Hrvatski radio

Drugi program

Zlatko Mateša: Radimo na mogućnostima treninga za vrhunske sportaše

12.04.2020.

15:30

Autor: HR2/ Marko Miličić

Zlatko Mateša i braća Sinković, foto: Igor Soban/PIXSELL

Zlatko Mateša i braća Sinković, foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

U tjednu za nama Vlada RH podržala je mjere Središnjeg državnog ureda za šport kojima će se 40 milijuna kuna prenamijeniti za očuvanje radnih mjesta u sportskim kolektivima. Na koje još načine krovne sportske organizacije nastoje pomoći sportu, razgovarali smo s predsjednikom HOO-a, Zlatkom Matešom.

- Preko našeg ureda za Europske fondove i ureda Europskih olimpijskih odbora izrađen je dokument koji je predložen Europskoj komisiji i temeljem kojeg očekujemo da će se sredstva iz tzv. SURE programa, koji zahvaća i Hrvatsku, djelomično moći koristiti i za sport. S druge strane, mjere koje je u međuvremenu poduzeo SDUŠ na čelu s gospodinom Družakom trebale bi omogućiti barem preživljavanje sporta u organizacijskom smislu dok se natjecanja ponovno ne pokrenu, rekao je Zlatko Mateša, te dodao da se unutar Hrvatskog olimpijskog odbora radi i na drugim projektima.

- Riječ je o projektu naziva ''Pokreni sport'' kojim je predviđeno da se sva sredstva iz našeg proračuna namijenjena za lokalni sport, prema jasnim kriterijima dodjeljuju županijskim sportskim zajednicama za pokretanje sportskih aktivnosti.

S odmakom pandemije koronavirusa aktualizirala se i tema nastavka trenažnog procesa za vrhunske sportaše.

- Mi smo inicirali i SDUŠ je uputio zamolbu Stožeru civilne zaštite da razmotri mogućnost treninga određenih skupina vrhunskih sportaša koje po svom načinu odvijanja ne predstavljaju nikakvu ugrozu. Primjerice, ne vidimo problem u tome da Damir Martin i braća Sinković veslaju ili da Sandra Perković odrađuje svoje treninge. Nećemo potencirati ništa mimo Stožera, vidjet ćemo kakva je odluka i postupit ćemo sukladno tome.

Mateša je gostujući u programu Radio Splita govorio i o mogućim ekonomskim posljedicama na sport i ostale gospodarske djelatnosti, kako u Hrvatskoj tako i u ostalim europskim državama, a bilo je govora i o prilagodbi na novi termin Olimpijskih igara.

Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

Zlatko Mateša (razgovarao Marko Miličić)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.