Hrvatski radio

Drugi program

Europski dan jezika - u Europskoj uniji su 24 službena

26.09.2021.

10:35

Autor: Lana Frančić

Europski dan jezika - u Europskoj uniji su 24 službena

Europski dan jezika - u Europskoj uniji su 24 službena

Foto: - / -

Europski je dan jezika. Obilježava se 26. rujna još od 2001. Slavi se jezična raznolikost Europe koja ima bogatu baštinu s više od 200 jezika i dijalekata. 24 su službena jezika Europske unije uključujući hrvatski, a ima i tri službena pisma, latinicu, ćirilicu i grčki alfabet.

U Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika.

Na zanimljiv i edukativan način o hrvatskom jeziku i o učenju hrvatskoga jezika, ali i o složenosti jezika, dijalektima, posuđenicama i standardizaciji jezika, govore naši sugovornici.

O Europskom danu jezika te o tome koji su mu ciljevi govori nacionalna povjerenica Republike Hrvatske za Europski dan jezika, profesorica Ljiljana Kolar Pantaler, o dodirima talijanskog i hrvatskog dr. sc. Nada Filipin s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dr. sc. Ivana Kurtović Budja s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje otkrila je pak koliko je složen hrvatski jezik.

Ugostili smo i troje ambasadora na misiji u Republici Hrvatskoj. Veleposlanicu Republike Bugarske, njezinu ekscelenciju Genku Georgievu, veleposlanika Republike Austrije, dr. Josepha Markusa Wuketicha te veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, njegovu ekscelenciju Simona Thomasa.

Poslušajte što smo izdvojili:

26. rujna - Europski dan jezika

Urednik posebnih emisija u sklopu Europskog tjedna jezika je Zlatko Turkalj, autorica je Lana Frančić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.