Hrvatski radio

Drugi program

Godišnja nagrada HRT-a našem Zlatku Turkalju Turkiju

13.05.2022.

16:06

Autor: Ana Hotko

Zlatko Turkalj Turki

Zlatko Turkalj Turki

Foto: - / -

Hrvatska radiotelevizija danas je svečano proslavila Dan Hrvatske radiotelevizije, koji se inače obilježava 15. svibnja. Povodom 96. rođendana Hrvatskoga radija i 66. rođendana, središnja svečanost održana je u studiju Anton Marti, gdje su uz prigodan program dodijeljene Godišnje nagrade HRT-a.

Među ovogodišnjim laureatima našao se i naš Zlatko Turkalj Turki, koji je dobio nagradu poslovne jedinice Program. U obrazloženju se navodi kako je Hrvatska radiotelevizija 2021. na Drugom programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) emitirala serijal glazbeno-dokumentarnih emisija "Žene u glazbenoj industriji". Autor je HRT-ov urednik, komentator, glazbeni kritičar i voditelj Zlatko Turkalj – Turki, koji je u deset nastavaka predstavio 36 zanimljivih intervjua i priča u kojima ističe ulogu žena te odnos prema njima u glazbenom svijetu i glazbenoj produkciji. Riječ je o projektu visoke kulturološke i javne vrijednosti u kojem je kolega Turkalj argumentirano u cijelom serijalu naglašavao važnost, stav, uspjeh i moć žena u riječima, stihovima i interpretacijama pjesama koje su pisale ili snimile.

Promocija knjige "73 priče o albumima - žene u glazbi, stihu i interpretaciji" – Klaudija Čulo, Tereza Kesovija, Zlatko Turkalj, Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko, Mia Dimšić

Promocija knjige "73 priče o albumima - žene u glazbi, stihu i interpretaciji" – Klaudija Čulo, Tereza Kesovija, Zlatko Turkalj, Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko, Mia Dimšić

Foto: Bojan Zibar / HRT

U njegovo ime nagradu je preuzela glavna urednica programa Hrvatskoga radija, gospođa Eliana Čandrlić Glibota, jer je Zlatko Turkalj na radnome zadatku u Torinu, gdje po 20. put kao novinar i reporter prati Eurosong i odakle se javio u program Drugog ovim riječima:


- Bez obzira na sve druge medijske nagrade koje se dodjeljuju za rad novinara u protekloj godini, ova nagrada HRT-a posebno mi je draga, odnosno važna, zato što o njoj odlučuju profesionalci, sjajni novinari, sjajni djelatnici iz naše kuće i nekako je najljepše znati da tvoji kolege s televizije, kolege s radija, primjećuju tvoj rad, primjećuju tvoju kreativnost. Konkretno, prošle godine je nekako u centru pozornosti bio naš projekt Drugoga programa Hrvatskog radija "Žene u glazbenoj industriji", tako da me to posebno veseli jer riječ je o jednom posebnom projektu gdje smo prvi put uspjeli povezati radijski dokumentarni serijal, nakon toga je ista ta priča zaživjela i objavljena u knjizi "73 priče o albumima", da bismo u ovoj godini promovirali i svojevrsni soundtrack dokumentarnog serijala i knjige, dvostruki vinil na kojem se nalaze neke od najljepših pjesama naših kantautorica, pjevačica i naših sjajnih glazbenih diva.


2021. u svijetu je proglašena godinom glazbenica, pa kako je European Broadcasting Union (Europska radiodifuzijska unija) najavio da će se baviti tom tematikom i napraviti nekoliko emisija o utjecaju i važnosti žena u glazbenoj industriji, jednostavno sam želio pokazati koliko je hrvatska glazbena scena bogata; koliko su kantautorice, glazbenice, autorice stihova, autorice poezije kod nas snažne, koliko su uspješne. To sam želio predstaviti na jedan malo veći način. Zato je i nastao dokumentarni serijal, jer sam, na svu sreću, dobar dio intervjua u svojoj karijeri sačuvao na nosačima zvuka, sačuvao na snimačima. Trebalo je samo to sve potražiti, preslušati i na neki način s tim damama koje se nalaze u knjizi, koje su zastupljene u dokumentarnom serijalu, adaptirati, prilagoditi, nadopuniti. Sve smo to uspjeli zajedničkim snagama. Na kraju mi je zapravo najveća nagrada to što su sve dame iz knjige javile se nakon što su pročitale knjige, javile se nakon što su čule radijske emisije. Moram im još jednom i ovako zahvaliti i na suradnji, ali i na povjerenju svih ovih godina, jer u knjizi, u dokumentarnom serijalu, ispričale su svoj život, svoj život kroz glazbu, a to do sada je bilo manje poznato ili ne do kraja na taj način ispričano, rekao je Turkalj.


Glavna urednica programa Hrvatskoga radija, gospođa Eliana Čandrlić Glibota, preuzima nagradu u ime Zlatka Turkalja

Glavna urednica programa Hrvatskoga radija, gospođa Eliana Čandrlić Glibota, preuzima nagradu u ime Zlatka Turkalja

Foto: - / HRT

Zlatko Turkalj obećao je da će, kada se vrati u Zagreb, "s najboljom radijskom ekipom Drugoga programa Hrvatskoga radija proslaviti ovu nagradu" te je zahvalio slušateljima "što su nam vjerni i što su uz naš Drugi program".

Godišnja nagrada HRT-a (Eliana Čandrlić Glibota i Zlatko Turkalj Turki)

Godišnja nagrada HRT-a (Eliana Čandrlić Glibota i Zlatko Turkalj Turki)

Foto: HR2 / -


Više o ostalim dobitnicima Godišnje nagrade HRT-a možete doznati ovdje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Music pub Zlatka Turkalja

Music pub Zlatka Turkalja, premijerno predstavlja domaća glazbena izdanja te najznačajnije svjetske glazbene materijale. Emisija donosi recenzije, komentare, reportaže, prikaze, osvrte, kritike glazbenih događaja, gostovanja, akustične koncerte, promocije i najave.

Poslušajte u Slušaonici