Hrvatski radio

Drugi program

Mateša: Međunarodni olimpijski pokret nije jedinstven, ali ne očekujem bojkot Igara u Parizu

29.03.2023.

08:00

Autor: Dameo Ramić-Kovačić/HR2

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Velike prijepore u sportskom i političkom eteru izazvala je preporuka Međunarodnog olimpijskog odbora o ponovnom uključenju ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, te pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Iako je riječ o preporukama koje se zasad ne odnose na Olimpijske igre u Parizu 2024., izazvale su negodovanje brojnih sportskih saveza, kao i institucija pojedinih država. Predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša, u razgovoru za Hrvatski radio ističe da je riječ o očekivanom potezu MOO-a kojim se nastoje ispitati mogućnosti kompromisa uoči Igara u Parizu.


- Očito u MOO-u imaju opravdanu težnju sačuvati integritet međunarodnog olimpijskog pokreta i ne ovisiti o geopolitičkoj situaciji, ali s druge strane raspoloženje nacionalnih olimpijskih odbora u Europi je takvo da smatraju kako nije vrijeme za povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na sportska natjecanja. Moramo priznati da je drugačiji stav većine nacionalnih odbora u drugim krajevima svijeta, Africi, Americi ili Aziji, što ne doprinosi jedinstvu međunarodnog olimpijskog pokreta. Očito je stoga da će se ovi prijepori nastaviti, zaključuje Mateša koji ipak ne smatra da bi moglo doći do ozbiljnijeg bojkota Igara u Parizu.


- Siguran sam da do većeg bojkota neće doći, ali isto tako tvrdim da je prerano da bi zaključivali što će biti s Igrama u Parizu.


Što se tiče stava HOO, veli Mateša, on ne odstupa od preporuke Ministarstva turizma i sporta da se toj problematici pristupa ''oprezno i odgovorno'', a evo što kaže o konkretnim savjetima hrvatskim sportašima za natjecanja koja slijede, a na kojima vrijede različiti kriteriji, kao što su različita i ponašanja drugih reprezentacija.


- Slijedi niz olimpijskih kvalifikacija i sve što je u interesu naših sportaša treba biti prihvaćeno kao prioritet, ali ono što je nama neprihvatljivo jesu nastupi ruskih i bjeloruskih sportaša uz korištenje državnih obilježja. To je nešto što bi trebala biti razdjelnica kod odluke o nastupima, zaključio je Zlatko Mateša.


Cijeli razgovor poslušajte u nastavku …

Razgovor- Zlatko Mateša o preporukama MOO-a o ponovnom uključenju ruskih i bjeloruskih sportaša

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.