Hrvatski radio

Drugi program

17:41 / 11.03.2022.

Autor: Nives Madunić Barišić

Je li šutnja zlato ?

Šutnja

Šutnja

Foto: Duravka Petrić / PIXSELL

Nova kriminalistička serija Šutnja koja je s  prikazivanjem  počela u ponedjeljak 7. ožujka u 21:05 na Prvom programu HTV-a u šest nastavaka  donosi potresnu priču o dječjoj prostituciji i bijelom roblju, nastalu prema romanima  Drage Hedla, a u režiji Dalibora Matanića. 

U isto vrijeme  u Slušaonici emisije Dokumentarna radiodrama Trećeg programa Hrvatskog radija možete poslušati radijski dokumentarac Što smo morale raditi za 50 kuna  kojega je autorica Ivana Karačonji Rupčić snimila razgovarajući s Dragom Hedlom o stvarnim slučajevima koje je kao novinar istraživao još 2009. godine. 

Također u Slušaonici emisije KriK  Drugog programa Hrvatskoga radija možete poslušati krimiće Izborna šutnja i Ispovjedna tajna prema istoimenim romanima Drage Hedla.

Što smo morale raditi za pedeset kuna - isječak iz dokumentarca

Drago Hedl

Drago Hedl

Foto: HRT / HRT

Istraživački novinar Drago Hedl,novinarstvom se bavi od 1980. godine, a za  životno djelo u novinarstvu  nagrađen je nagradom Otokar Keršovani  Hrvatskog novinarskog društva. Nezaustavljivi borac za istinu, demokraciju i ljudska prava dio je svojih novinarskih istraživanja iskoristio i za pisanje umjetničke proze. Tako su nastali romani Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina.

Izborna šutnja - isječak iz krimića

Dva redatelja - Petar Vujačić i Goran Ribarić, dvije dramatizacije - Sanja Kovačević i Kristina Kegljen te dvije glumačke postave čine radijske krimiće Izborna šutnja i Ispovjedna tajna. U prvom dijelu snimljenom još 2018. godine inspektora Vladimira Kovača glumi Goran Grgić, a njegovu pomoćnicu Marija Tadić.

Suprotno Matanićevoj podjeli glumac Darko Milas u ovoj postavi je negativac. U ostalim ulogama pojavljuju se Amar Bukvić, Vlasta Ramljak, Živko Anočić, Ana Maras, Pjer Meničanin i Mladen Vasary,

Šutnja

Šutnja

Foto: Drugi plan / HRT

Ispovjedna tajna - isječak iz krimića

Nakon dramatizacije romana Izborna šutnja 2021. gpdone snimljen je i nastavak Ispovjedna tajna -  podjednako napet, provokativan i iznenađujuć krimić. Slučaj smrti jedne djevojke pokreće lavinu istrage koja se s područja Osijeka i Hrvatske širi do Srbije, a tajne koje se pritom raspleću beskompromisno diraju u sve sfere korumpiranog društva, uključujući političku vrhušku. 

U ovom nastavku glumili su: Rakan Rushaidat, Petra Svrtan, Frano Mašković, Irena Tereza Prpić, Nedim Prohić, Sara Stanić, Borko Perić, Martina Čvek, Romina Tonković, Duško Valentić.


Emisija

KriK -krimić i komedija na Drugom

Komediografska ostvarenja, krimići i trileri s velikim udjelom izvornih radiodramskih tekstova domaćih autora. Ubojstva, intrige, preljubi i krađe, nesporazumi i nesretne ljubavi, problemi s inkasatorima i ostarjelim roditeljima, nezgodni stanodavci, nevjerojatni podstanari, sve su to teme KriK-a.

Poslušajte u Slušaonici