Hrvatski radio

Drugi program

Hrvatske tradicijske frizure kao dio kulturne baštine

03.02.2022.

15:24

Autor: HR2

Tradicijska frizura iz Hrvatske

Tradicijska frizura iz Hrvatske

Foto: -- / Kulturni centar "Gatalinka", Vinkovci

U zabavnom magazinu Drugoga programa Hrvatskoga radija, Bombonijera, gošća je bila Blanka Žuvela koja se bavi istraživanjem hrvatskih tradicijskih frizura.

Nekada se po frizuri djevojčica, djevojaka i žena moglo svašta saznati. Svaka frizura imala je svoje značenje i mnogo vremena se posvećivalo upravo njihovoj izradi te je danas to važan dio naše kulturne baštine. Kulturno-umjetnička društva diljem Hrvatske njeguju baštinu pjesme, plesa, narodnih nošnji, ali jako malo se vodi briga o tradicijskim frizurama. Shvatila je to 1990-ih godina diplomirana ekonomistica iz Vinkovaca, Blanka Žakula. Osnovala je Kulturni centar Gatalinka, okupila oko sebe stručnjake i frizere te krenula u istraživanje i očuvanje hrvatske kulturne baštine.


Blanka Žakula godinama istražuje tradicijske frizure Hrvatske i cijeli svoj rad dokumentira, pa je tako objavila časopise i knjige u kojima se mogu vidjeti frizure kakve su žene na našim područjima nosile još od 19. stoljeća.


Eksponat Kulturnog centra "Gatalinka" u Vinkovcima

Eksponat Kulturnog centra "Gatalinka" u Vinkovcima

Foto: Tea Rožman Svedrović / HRT

Izradu tradicijske frizure na dugačkoj kosi isprva je znalo raditi svega nekoliko osoba s područja Slavonije. Danas je situacija malo bolja, a Blanka Žakula čak je pokrenula i natjecanje u izradi tradicijskih i suvremenih frizura na kojima sudjeluje sve više mladih frizera. Pokrenut je projekt i časopis Etno frizure svijeta, sve kako bi se animiralo i u cijelu priču uključilo što više frizera. Manifestacija Etno frizure svijeta okuplja sve više frizera, kako naših tako i onih van granica Hrvatske što posebno veseli ističe, Blanka Žakula. 


Razgovor možete poslušati u našoj Slušaonici.


Emisija Bombonijera emitira se na Drugome programu Hrvatskoga radija srijedom od 10 do 12:30 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici