Hrvatski radio

Drugi program

Počinje tradicionalni Samoborski fašnik

16.02.2022.

23:21

Autor: Tea Rožman Svedrović, Ana Hotko

Samoborski fašnik na glavnom gradskom trgu, veljača 2015.

Samoborski fašnik na glavnom gradskom trgu, veljača 2015.

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U petak, 18. veljače, po 196. put u Samoboru će biti proglašena Slobodna fašnička republika, dok će ključeve grada preuzeti maškare. 

U Samoboru se od malih nogu njeguje duh fašnika, koji Samoborci i Samoborke održavaju već 196 godina. Fašnik je tako postao jedan od brendova Samobora i razlog da se u ovaj slikoviti gradić u veljači sliju gosti iz cijele Hrvatske, a i šire.


Tamo ih i ove godine čeka standardna ekipa: Sudac, Fiškal, princ Fašnik i princeza Sraka. Od petka, 18. veljače u 19 sati za kada je najavljeno svečano otvorenje 196. Samoborskog fašnika uz tradicionalnu predaju ključeva grada i proglašenja Slobodne fašničke republike, do utorka, 1. ožujka kada će se dodijeliti nagrade najboljim maskama i održati suđenje princu Fašniku, Samobor će biti jedno od najveselijih mjesta u Hrvatskoj.


Dnevni program Samoborskog fašnika uglavnom je posvećen mlađim posjetiteljima i obiteljima, uz razne predstave, radionice i igre na ledu, dok je večernji dio rezerviran za druženje na Trgu fašničkih velikana gdje će nastupiti popularni domaći izvođači kao što su Gibonni, Psihomodo pop, Hladno pivo, klapa Cambi i Gazde.Kremšnita iz slastičarnice "U prolazu", Samobor 2013.

Kremšnita iz slastičarnice "U prolazu", Samobor 2013.

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Naravno, posjet Samoboru rijetko kada može proći bez glasovitih samoborskih kremšnita. Svi koji su barem jednom u životu bili ovdje morali su probati samoborske kremšnite i krafne u slastičarnici "U prolazu". Spremane po tradicionalnoj recepturi od kojeg ni milimetra ne odstupaju, privlače turiste iz cijeloga svijeta, a samoborske kremšnite kao najtraženija slastica proglašene su nematerijalnim kulturnim dobrom. Sve zahvaljujući Marijanu Žganjeru koji je prije tridesetak godina sa suprugom Brankom otvorio ovaj nezaobilazni samoborski kutak svih sladokusaca.


Više o našem posjetu Samoboru i programu 196. Samoborskog fašnika doznajte u našoj Slušaonici.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici